Ce trebuie să dai de pomană şi ce rugăciune să spui de Rusalii

Ultima actualizare:

Sărbătoarea Rusaliilor în 2022 a avut loc duminică, 12 iunie. Sărbătoarea este denumită Pogorârea Sfântului Duh şi are loc la 10 zile de la Înălţarea Domnului şi la 50 de zile de la Învierea Domnului, de aceea sărbătoarea se mai numeşte şi Cincizecimea.Sărbătoarea este considerată prima atestare a întemeierii Bisericii Creştine.

image

Sărbătoarea Rusaliilor nu pică în fiecare an la dată fixă, având în vedere că aceasta este calculată în funcţie de ziua Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Biserica Ortodoxă Română consideră că Rusaliile sunt cea mai veche sărbătoare creştină, alături de cea a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Vezi și: Drăgaica şi căluşarii, distracţia românilor de Rusalii

Rusaliile reprezintă sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh sub formă de limbi de foc. După acest moment se spune că Apostolii au putut să vorbească în limbi pe care până atunci nu le cunoşteau, aceasta fiind modalitatea prin care au putut răspândi învăţăturile lui Iisus Hristos în toată lumea.

Obiceiuri şi superstiţii de Rusalii

La sărbătoarea Rusaliilor, creştinii merg la biserică şi participă la Sfânta Liturghie, iar mai apoi iau frunze de nuc şi de tei, sfinţite de preot şi le aşează acasă la icoane.

Gospodinele cheamă copiii şi îi spală pe picioare cu săpun de casă, iar mai apoi le împarte orez cu lapte şi cireşe. În tradiţia românească se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice.

De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lîngă păduri sau fântâni, fiindcă te poţi întâlni cu spiritele rele. Cine lucrează sau merge la câmp în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor.

De exemplu, în Ardeal, imediat după Rusalii se practică obiceiul numit “udatul nevestelor”. Pentru ca femeile să fie sănătoase şi frumoase în tot restul anului tradiţia spune că acestea trebuie stropite cu apă.

Tot în ziua de Rusalii, în Oltenia, Maramureş sau Moldova, căluşarii fac dansuri specifice, care să alunge ielele, strigoii şi alte duhuri necurate.

Se dau de pomană vase de lut umplute cu vin sau apă. Aceste vase pot fi înfrumuseţate cu flori sau cireşe, având în vedere că sărbătoarea Rusaliilor pică la început de vară. Credincioşii obişnuiesc să dea de pomană colaci, colivă, cozonac, fructe proaspete, sarmale sau orez cu lapte.

Rugăciunea specială de Rusalii

„Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.

Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase.

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi. Şi ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii,  să călătorim pe calea sfintelor porunci.

Şi aşa, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie!”, aceasta este rugăciunea care se spune de Rusalii, conform doxologia.ro.  

Cea mai mare procesiune de Rusalii, la Cluj

Arhiepiscopia Clujului organizează duminică cea mai mare procesiune religioasă de Rusalii din România. Aceasta va fi reluată după o pauză de doi ani în timpul pandemiei şi la ea sunt chemaţi să participe toţi preoţii ortodocşi din Ardeal. „Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru roadele pământului” a spus mitropolitul Andrei al Clujului potrivit basilica.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Ben (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
japonia pixabay jpg
unghii pixabay jpg
serial skyshowtime agentia jpg
De ce ai nevoie pentru un sistem de încălzire bine pus la punct (2) jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
Accident Adina Ghervase png
suflet batran jpg
shein lucratori jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net