Ce trebuie să ştie un copil înainte de a rămâne singur acasă
De la ce vârstă se poate lăsa un copil singur acasă, pentru cât timp, cum îl pregăteşti înainte, ce trebuie să ştie? Iată nişte întrebări la care toţi părinţii trebuie să aibă răspuns. Psihologii vă dau câteva sfaturi.
Încă nu ţi-ai lăsat niciodată copilul singur acasă? Odată şi odată vei ajunge şi la acest moment. Pentru aceasta, pregăteşte-l temeinic, însă nu doar aşa, de pe o zi pe alta. Sunt nişte deprinderi pe care trebuie să le asimileze în timp. Pregătirea variază în funcţie de temperamentul celui mic, cât e de cuminte, de fricos, de neatent. Oricum ar fi, un lucru este clar: copilul nu poate fi lăsat singur în casă mai devreme de vârsta de 10 ani. Un copil mai mic, chiar dacă înţelege ce-i spui şi îl pui să promită că nu deschide nimănui uşa, spre exemplu, poate fi păcălit de vocea mieroasa a unui adult. „Când e prea mic, copilul nu îşi dă seama că e păcălit. Ideea de îndoială apare după vârsta de 10 ani”, spune psihologul Aurora Liiceanu. De asemenea, se pot întâmpla accidente.
Înainte de a-l lăsa singur chiar şi pentru 10 minute, trebuie să te asiguri că cel mic ştie:
- Numărul de telefon al unuia dintre părinţi, ştie să folosească telefonul şi chiar să sune la 112. Poţi să-i laşi lângă telefon, pe un carneţel, numerele mamei, bunicilor, al unui vecin de încredere. Copilul trebuie să-şi cunoască numele complet şi adresa la care locuieşte.- Atunci când bate cineva la uşă, să spună că nu poate deschide acum nimeni , pentru că părinţii sunt ocupaţi.- Să utilizeze închizătorile la uşi, ferestre.- Să nu umble la aragaz, la fierul de călcat.- Să ştie să-şi ia singur de mâncare din frigider, să şi-o încălzească ddîn cuptorul cu microunde.
După vârsta de 10 ani, poţi încerca să-l laşi singur, mai întâi pe perioade scurte. Oricum, nu trebuie să-l laşi mai mult de o oră sau două, timp în care e indicat să-i dai cel puţin un telefon.