Cel mai impresionant fenomen natural din România, amenințat cu dispariția. Este printre cele mai mari din lume

Ultima actualizare:

În inima Munților Apuseni din România, se ascunde una dintre cele mai fascinante minuni ale naturii din România și nu numai: Peștera Scărișoara. Este locul care adăpostește cel mai mare ghețar subteran din țara noastră și printre cele mai mari din lume. Este considerat al doilea din Europa, după un alt bloc de gheață subteran din Slovenia. Ghețarul Peșterii Scărișoara are dimensiuni impresionante, peste 100.000 metri cubi de gheaţă, iar vechimea este de circa 3000 de ani.

O masă de gheață uriașă

Ghețarul din Peștera Scărișoara este printre cele mai mari din lume. Foto: Ziarul Pandurul
Ghețarul din Peștera Scărișoara este printre cele mai mari din lume. Foto: Ziarul Pandurul

Masa uriașă de gheață are o frumusețe aparte. Are forme și culori unice create de procesele geologice și climatice care au avut loc de-a lungul mileniilor. Intrarea în peșteră te duce într-o lume fascinantă de stalactite și stalagmite, iar ghețarul oferă o priveliște spectaculoasă, cu straturi de gheață care păstrează amintiri ale trecutului îndepărtat. Nu este de mirare că Peșterea de la Scărișoara este vizitată anual de un număr mare de turiști din toată lumea.

Ghețarul subteran ascuns în Peștera Scărișoara acoperă o suprafață de aproximativ șase hectare și este format din gheață veche de aproximativ 3.000 de ani, dar există date care ar indica o vechime a ghețarului de 13.000 de ani. Este considerat unul dintre cele mai impresionante din lume.

Nu se cunoaște data exactă când a fost descoperită peștera, dar cea mai veche mențiune asupra peșterii este făcută de A. Szirtfi în 1847.

Ghețarul din Peștera Scărișoara se topește. Foto: Ziarul Lumina
Ghețarul din Peștera Scărișoara se topește. Foto: Ziarul Lumina

Ghețarul, amenințat cu dispariția. Se topește văzând cu ochii

Specialiștii au constatat în ultimii ani un proces accentuat de topire a gheții. Cercetătorul Aurel Perșoiu a explicat ce se întâmplă cu acest fenomen natural impresionant din România.

Potrivit acestuia, ghețarul pierde într-un an peste 20 de centimetri de gheață de la suprafață, în condițiile în care media anuală de topire era de 2 centimetri.

„Se topește accelerat în ultimii ani. Avem date preliminare, care sugerează că ar putea să aibă către 13.000 de ani și arată că, cel puțin, în ultimii 10.000 de ani este foarte posibil să nu fi existat o perioadă de topire atât de accentuată ca cea din prezent. Cel puțin în ultimii trei sau patru ani am asistat la o topire a gheții, care este fără precedent, de când se fac măsurători, din anul 1921. S-a topit mai multă gheață decât în ultimii 40 de ani și datele arată că acest proces se va amplifica în următorii ani. Se poate întâmpla ca într-un singur an să pierdem 20-25 de centimetri de gheață la suprafață. În ultimii 20 de ani media de topire pe an era la 2-3 centimetri. Într-un an am pierdut cât am pierdut în 10 ani”, spune Aurel Perșoiu, de la Institutul de Speologie Emil Racoviță din Cluj-Napoca, potrivit euronews.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net