Peștera din România, descoperită de un vienez, care poate adăposti 1.000 de civili în caz de război. Are patru etaje

Ultima actualizare:

Amenințarea unui război sau a unui atac nuclear a băgat spaima în bogații lumii care dau sume enorme pe construirea de buncăre. În țara noastră, există adăposturi naturale, unde românii trebuie să știe că se pot ascunde în caz de război. Unul dintre aceste locuri este o peșteră, care poate funcționa ca un adăpost public sigur pentru sute de oameni în cazul în care țara noastră ar fi atacată. Are un kilometru lungime, iar în prezent aici au loc concerte, fiind renumită prentru acustica sa fenomenală.

Peștera Românești este în județul Timiș
Peștera Românești este în județul Timiș

Unde este peștera care poate salva sute de oameni în caz de război

O peșteră din România poate adăposti sute de civili în caz de război. Caverna este lungă de un kilometru și este inclusă pe lista adăposturilor publice din județul Timiș.

Peștera Românești este situată la sud-est de satul Românești din județul Timiș în versantul stâng al Văii Fărășești, munții Poiana Ruscă. Este renumită pentru acustica deosebită și concertele ținute în ea.

Peştera Româneşti a fost descoperită în 1872 de către geograful vienez T. Orthmeyr. Aceasta s-a format însă cu 150 de milioane de ani în urmă.

Are o lungime de 1.300 de metri și patru etaje. La primul etaj sunt galerii scurte, accesibile doar speologilor, pe unde s-a scurs râul care a format peştera, potrivit adevărul.ro.

Adăpost public în caz de război

Peştera de la Româneşti este unul din cele peste 140 de adăposturi din judeţul Timiş, din care 121 sunt adăposturi publice pentru populaţia civilă, cele mai multe din acestea, respectiv 110, fiind în municipiul Timişoara.

„Din datele aflate în evidenţa noastră, la nivelul judeţului Timiş există 147 adăposturi de protecţie civilă din care 121 sunt adăposturi publice. De asemenea, pe lângă adăposturile existente este inclusă şi Peştera Româneşti, care poate adăposti în jur de 1.000 de persoane”, a transmis ISU Timiș.

„De asemenea, deţinătorii şi utilizatorii acestor adăposturi sunt obligaţi să respecte normele şi măsurile stabilite pentru menţinerea adăposturilor şi a instalaţiilor cu care sunt dotate acestea în stare de funcţionare.

Pe timp de pace, adăposturile publice de protecţie civilă, cu excepţia spaţiilor amenajate ca puncte de comandă, pot fi utilizate pentru alte destinaţii, cu respectarea normelor tehnice, cu obligaţia de a fi eliberate în situaţii de urgenţă în maximum 24 de ore şi cu informarea prealabilă a centrelor operaţionale din cadrul serviciilor de urgenţă profesioniste”, a mai transmis sursa citată.

În cazul declanşării sistemului de alarmare, populaţia se va îndrepta spre cel mai apropiat adăpost sau va utiliza spaţiile de adăpostire existente unde îşi desfăşoară activitatea cotidiană, potrivit Agerpres.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net