Cel mai mare animal care a zburat vreodată a fost găsit în România! „Dracula” avea o înălțime de 3,5 metri

Cu milioane de ani în urmă, planeta noastră găzduia animale incredibile, pe care nici măcar astăzi nu reușim să le înțelegem în întregime. Iar teritoriile țării noastre au fost martore la zborul unui pterozaur uriaș, a cărui anvergură a aripilor era mai mare decât un autobuz!

Dracula ajungea la o înălțime de 3,5 metri / foto: Profimedia
Dracula ajungea la o înălțime de 3,5 metri / foto: Profimedia

Știm cu toții că dinozaurii ajungeau la mărimi impresionante, pe care aproape niciun alt animal din ziua de astăzi nu le poate egala. Însă chiar și după standardele acestor giganți vechi de milioane de ani, există unele cazuri în care putem vorbi despre dinozauri neobișnuit de mari, chiar și comparativ cu alte specii ale acelor vremuri. Iar un astfel de specimen rar a fost găsit chiar în țara noastră, fiind vorba despre un pterozaur gigant, care ajungea la o înălțime de 3,5 metri!

Botezat Dracula de către specialiștii care l-au descoperit, acest animal ar fi fost cel mai mare care a zburat vreodată, iar cercetătorii încearcă să își dea seama cum a reușit să ajungă la o asemenea mărime.

A fost cel mai mare animal care a zburat vreodată

Scheletul lui Dracula / foto: Muzeul Dinozaurilor Altmühltal
Scheletul lui Dracula / foto: Muzeul Dinozaurilor Altmühltal

Experții de la Universitatea din Leicester au explicat, într-un studiu publicat în revista „Current Biology”, că motivul pentru care pterozaurii puteau ajunge la mărimi atât de impresionante erau adaptările pe care corpul lor le avea pentru a se putea deplasa pe sol.

Experții și-au dat seama că, în perioada de mijloc a Jurasicului, anatomia membrelor acestor dinozauri a devenit mult mai asemănătoare cu cea a animalelor terestre.

„Mai târziu, la pterozaurii avansați, această membrană s-a separat la mijloc, permițând fiecărui membru posterior să se miște independent. A fost o inovație esențială, care a îmbunătățit mobilitatea pterozaurilor pe sol”, a explicat dr. David Unwin, coautor al studiului, potrivit IFL Science.

Dracula a fost descoperit în România

Dracula, pterozaurul gigant care a fascinat oamenii de știință, a fost găsit chiar în țara noastră, în Transilvania. Se presupune că acest animal ar fi făcut parte din familia Azhdarchidae, pterozauri cunoscuți pentru mărimile lor impresionante.

Din păcate, oasele acestui animal impresionant au fost găsite fragmentate, așa că oamenii de știință nu pot spune, cu precizie, dacă Dracula chiar putea zbura. Însă, până acum, cercetările au arătat că până și cei mai mari pterozauri puteau zbura.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și Beatrice, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
univ oxford jpg
Scorțișoara FOTO Shutterstock
postas greva jpg
Judetul Arges 3D map jpg
Carne FOTO Shutterstock jpg
branza Cabrales jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
nordis mamaia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net