Cele mai frecvente greșeli din limba română. Care este forma corectă, aragaz sau aragazuri, monede sau monezi

Limba română nu este una simplă, iar unii români fac greșeli gramaticale grave atunci când vorbesc sau scriu, mai ales atunci când vine vorba despre forma corectă a cuvintelor la plural, scrie adevărul.ro.

Forme greșite ale cuvintelor folosite de români Foto: Pixabay.com
Forme greșite ale cuvintelor folosite de români Foto: Pixabay.com

„Monezi" sau "monede"

Limba română este în continuă schimbare și poate deveni confuz ce formă a unui cuvânt să folosești, mai ales că Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române este completat și modificat destul de des. De exemplu, cu siguranță ai auzit folosindu-se atât cuvântul „monezi", cât și cuvântul "monede".

Totuși, conform ultimelor modificări aduse de DOOM2, singura formă de plural acceptată a substantivului monedă este „monede”. Plugarul greșit "monezi" este o eroare pe care mulți dintre noi o fac. Oamenii asociază plurarul cu formele altor cuvinte asemănătoare precum livadă – livezi, stradă – străzi sau ladă – lăzi.

„Aragaze" sau "aragazuri"

Formarea pluralului substantivelor reprezintă una dintre principalele provocări ale limbii române. Trebuie să avem în vedere că există diverse reguli de formare a pluralului, spun lingviștii, din cauza originii variate a cuvintelor din limba română. De exemplu, forma corectă de plural de la cuvântul aragaz este "aragaze", nu "aragazuri", conform DOOM-3.

Alte greșeli gramaticale 

Albuș – forma corectă la plural este albușuri; bairam – forma corectă la plural este bairamuri; chibrit – forma corectă la plural este chibrituri; festival – forma corectă la plural este festivaluri; barem – forma corectă la plural este bareme; boschet – forma corectă la plural este boschete; mormânt – forma corectă la plural este morminte și pârâu – forma corectă la plural este pârâie. 

Chibrit - la plural chibrituri, nu chibrite; furtună - la plural furtuni, nu furtune; barem- la plural bareme, nu baremuri; remarcă - la plural remarci, nu remarce; albuş - la plural albuşuri, nu albuşe;  drajeu- la plural drajeuri, nu drajee; pârâu- la plural pâraie, nu pârâuri; mormânt- la plural morminte, nu mormânturi; colonel - la plural colonei, nu coloneli.

Pleonasme tot mai des întâlnite

Există multe greșeli pe care le facem în vorbire, de cele mai multe ori fără să ne dăm seama. De exemplu, pleonasmele, care sunt definite ca fiind o eroare de exprimare care constă în folosirea alăturată a unor cuvinte, expresii sau propoziții care repetă aceeași idee, conform Dicționarului Explicativ Român. „Cobor jos”, un exemplu pe care l-ați auzit cu siguranță.

Mulți români folosesc „decât” în loc de „numai” sau „doar”. „Am decât o carte” formulare greșită, deoarece „decât” se folosește în construcții negative. Din punct de vedere gramatical, corect ar fi „Nu am decât o carte” sau „Am numai/doar o carte”.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 florin piersic png png
image
image
image
image
image
image
semnare jpg
jais flight shutterstock jpg
Biserica Greaca Braila  jpg
harold terens afp jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
image png
caini avion jpg
ion antonescu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net