Cele mai rezistente flori de apartament. Plantează-le în ghiveci și vei avea mereu casa verde!
Îngrijirea plantelor de apartament a devenit o pasiune pentru tot mai mulți oameni. Dincolo de faptul că ele înfrumusețează o locuință, vin la pachet și cu o serie de avantaje și beneficii. Important este, însă să știm de câtă lumină au nevoie și cum să le udăm corect, astfel încât să supraviețuiască și să devină din ce în ce mai frumoase.
Limba soacrei
Planta asta nu are cel mai reușit nume, dar cine suntem noi să judecăm? Este foarte frumoasă și aproape că se bazează pe lipsa ta de implicare pentru a crește. Poate rezista și o lună fără să fie udată și se potrivește la fix dacă ești genul „mereu ocupat” sau „uituc”, dar care adoră să aibă plante verzi în casă, scrie lovedeco.ro.
Se mândrește cu frunze înalte și tari, care vin în tot felul de forme și mărimi. Iubește lumina și soarele, dar poziționarea directă în bătaia razelor nu este una indicată. Are nevoie de apă doar atunci când pământul este uscat la atingere și este ideal să o uzi pe margini, nu în mijloc. Plantele mature înfloresc primăvara și au flori albe și puternic mirositoare.
Plantele de aer
Pe lângă faptul că arată super cool, plantele astea sunt atât de deștepte, încât nici măcar nu au nevoie de pământ pentru a crește. Este atât de simplu să ai grijă de ele, că e păcat să nu profiți de această super-putere a lor.
Tot ce trebuie să faci este să le lași în apă două-trei ore, o dată la zece sau 14 zile. Așa cum le sugerează și numele, au nevoie de mult aer, așa că încearcă să le oferi spațiu. Le place lumina, dar nu soarele direct.
Aloe
Aloe este o plantă cu adevărat magică, deoarece arată bine, este „greu de ucis” și poate fi și utilă. Așa că-și merită locul în topul nostru cu zece plante de apartament rezistente. Se simte bine în zone mai puțin luminoase, așa că o poți așeza pe birou sau pe noptiera de lângă pat. Are nevoie de apă o dată la două săptămâni și va crește de minune, scrie lovedeco.ro.
Frunzele sale conțin peste 200 de substanțe active cum ar fi vitamine, enzime, minerale, aminoacizi și polizaharide. Spre exemplu, dacă rupi o frunză, gelul său poate fi util pentru arsuri minore. Apoi, restul frunzei o poți pune în frigider, unde stă fără probleme timp de cinci zile.
Crinul Păcii
Ai fi zis că o plantă așa frumoasă se îngrijește atât de ușor? Ei bine, nu vei avea nevoie să-ți aduci aminte când trebuie udată, deoarece îți va spune singură. Dacă vezi că frunzele ei încep să arate lăsate, înseamnă că-i e sete. Cel mai bine îți cumperi un recipient de spray și o poți stropi o dată la două săptămâni.
Partea și mai cool la crinul păcii este că filtrează aerul de minune și absoarbe toxinele dintr-o încăpere. Plantele astea adoră din când în când lumina soarelui și pot crește destul de înalte, așa că asigură-te că ai spațiu pentru ele.
Philodendron
Sunt multe lucruri de iubit la planta asta, iar primul dintre ele este numele. Acesta vine de la cuvintele grecești philo (dragoste) și dendron (copac). Nu puteam să nu o includem în lista cu plante de apartament rezistente. Un alt plus este dat de faptul că va aduce un aer tropical casei tale și va schimba complet vibe-ul unei încăperi, potrivit lovedeco.ro.
O găsești într-o varietate de forme și mărimi, așa că ai de unde alege, iar după ce i-ai găsit poziționarea perfectă, aproape că poți uita de ea. Nu vrea să fie udată mai mult de o dată pe săptămână și nici așezată în bătaia directă a soarelui. Așa va fi fericită, cu o viață lungă înainte.
Zamioculcas sau ZZ Plant
Pe numele ei oficial Zamioculcas zamiifolia, planta ZZ provine din Africa de Este și are porecla de „regina plantelor indestructibile.” Practic, este tolerantă la trei elemente de bază pentru supraviețuirea plantelor: secetă, lumină puțină și umiditate scăzută.
Plus de asta, arată foarte bine și este plăcut să o privești. Ud-o o dată pe lună și vă veți înțelege de minune.
Kalanchoe aka „planta zâmbetului”
Undeva prin anii ’30, plăntuța asta veselă a fost descoperită de un comerciat de semințe din Germania, Robert Blossfeld, și adusă din Madagascar ca plantă de apartament. Este o suculentă încărcată de flori care are nevoie de puțină atenție din partea ta.
Principala ei problemă este să nu fie udată în exces, așa că asta este singura grijă pe care trebuie să o ai, în ceea ce o privește. Îi place lumina și rezistă bine și la temperaturi ridicate, iar dacă îi schimbi ghiveciul o dată pe an, va înflori mereu.
Arborele de Jad sau „Copacul banilor”
Planta asta suculentă este destul de populară, iar dacă înveți să o tratezi cu iubire, ea poate să trăiască ani mulți și buni. Are nevoie de puțină apă atunci când solul se simte uscat la atingere, doar ai grijă să nu o uzi mai mult decât trebuie. Ea reține apa în frunze, așa că nu este extrem de pretențioasă.
Practic, atunci când primește apă (ideal ar fi o dată pe săptămână) se rehidratează și crește. Pune-o într-un loc luminos și ai grijă la rădăcini, deoarece pot putrezi ușor. Pentru că poartă și denumirea de „copacul banilor”, tehnica Feng Shui o asociază cu bogăția și norocul. Pune un bănuț în ghiveciul ei și gândește-te la lucruri pozitive.
Calathea
Planta asta se mândrește cu frunzele sale, parcă desenate în diferite tonuri de culori, fie că vorbim de verde, mov, roz sau roșu. Este cunoscută și sub numele de „planta păun” sau „planta zebră” și poate deveni o adevărată bijuterie în designul casei tale.
Calathea are nevoie de puțină grijă din partea ta, dar dacă-i oferi atenție, șansele să-ți ajungă la inimă sunt foarte mari. Îi place să fie poziționată în medii umede și ferită de lumina directă a soarelui. Ud-o o dată pe săptămână, astfel încât solul său să fie umed, nu complet ud, iar plăntuța ta va avea o viață fericită.
Bambus
Dacă iubești plantele și ai visat mereu să ai propria ta „mini-grădină” în casă, poți începe prin a-ți cumpăra un bambus. Este foarte ușor de îngrijit și te vei și atașa repede de el. Are nevoie de apă (din sticlă) curățată din când în când și de lumină, dar nu de bătaia directă a razelor de soare.