Celebra cântăreață care și-a găsit sfârșitul într-un lift la cutremurul din 1977. „Edith Piaf a României” avea doar 37 de ani și a murit alături de soț și cei doi copii
Marele cutremur din 1977 a devastat România, iar mulți oameni au sfârșit printre dărâmături. Cântăreața Doina Badea avea doar 37 de ani când a avut loc tragicul eveniment și s-a stins din viață într-un lift din care nu a mai reușit să iasă.
Doina Badea a fost una dintre cele mai iubite voci ale muzicii ușoare din anii '60-'70. Numită Edith Piaf a României, solista și-a găsit sfârșitul la cutremurul din 1977, în timp ce se afla într-un lift din care nu a mai apucat să iasă. Aceasta a fost soția lui Traian Zmeu, cu care a făcut și doi copii, pe Bogdan-Traian și Andrei Claudiu. La 4 martie 1977, artista și familia ei aveau să se stingă din viață, după ce cutremurul a devastat toată țara. Clădirea din centrul Capitalei, în care aceștia locuiau de câteva luni, s-a prăbușit în mod dramatic.
”Nu semăna cu nimeni şi nimeni nu va putea să o imite, fiindcă Doina Badea a fost o apariţie singulară, căreia până şi cei indiferenţi îi recunosc unicitatea sa de nerepetat”, spunea muzicologul George Sbârcea, potrivit Historia.ro.
Doina Badea a avut o carieră spectaculoasă
Doina Badea era o prezență fabuloasă în spectacolele și emisiunile de divertisment ale Televiziunii Române, iar vocea sa făcea furori la radio. Născută pe 6 ianuarie 1940 în Craiova, artista reușișe să atingă apogeul carierei sale, fiind considerată ”un fenomen, o voce unică, inimitabilă, profundă, emoţionantă, în care se furişa mereu o notă de dramatism”.
Potrivit teatrului de Revistă Constantin Tănase, cântăreața a intrat în industria muzicală la doar 20 de ani, sub pseudonimul de Retta Marga la Teatrul de Stat de Estradă din Deva. Mihai Puiu Maximilian și Vasile Veselovski au contribuit semnificativ la succesul și lansarea seciției de Revistă. De asemenea, la insistențele celor doi, Doina Badea a venit în București, unde a ajuns cunoscută la scurt timp.
Solista a fost premiată în 1964 la Mamaia pentru celebrele piese „Tu” și „Nimeni”, iar câțiva ani mai târziu a reușit să obțină Trofeul Festivalului cu piesa „Dintotdeauna pe acest pământ”. A primit chiar și premiul II la Festivalul de muzică ușoară din Polonia, iar în 1968 și 1971, a radiat pe scena Festivalului „Cerbul de Aur”.