Nepoata lui Ceaușescu a murit la cutremurul din 4 martie 1977

Ultima actualizare:

    Nicolae și Elena Ceaușescu au inspectat din dimineața ce a urmat cutremurului din 4 martie 1977, clădirile prăbușite, inclusiv blocul unde și-a pierdut viața nepoata dictatoruluiFoto: Fototeca online a comunismului românesc
Nicolae și Elena Ceaușescu au inspectat din dimineața ce a urmat cutremurului din 4 martie 1977, clădirile prăbușite, inclusiv blocul unde și-a pierdut viața nepoata dictatoruluiFoto: Fototeca online a comunismului românesc

În cutremurul din 4 martie 1977, printre cele 1424 de victime înregistrate în București s-a numărat și Niculina Drăgoescu, nepoata de soră a lui Nicolae Ceaușescu. Ea locuia în blocul Continental, din spatele Muzeului Municipiului București, fostul Palat Șuțu), prăbușit cu acea ocazie, însoțindu-și în moarte mai celebrii ei vecini, Toma Caragiu și Doina Badea.

În cele 56 de secunde ale seismului ce îndolia România în seara de 4 martie 1977 au murit 1.578 de oameni. 1.424 numai in Bucuresti, oraș în care s-au facut praf 33 de clădiri. Printre ele și blocul Continental din spatele Palatului Șuțu (actualul Muzeu al Municipiului București) unde locuia cu familia și o nepoată de-ale liderului comunist Nicolae Ceaușescu, Niculina Drăgoescu. Ea era fiica surorii mai mici a dictatorului, Maria, al patrulea copil al părinților celui supranumit „Geniul din Carpați”. Legătura de rudenie cu cel mai puternic om din țară nu a ferit-o pe Niculina de forța devastatoare a cutremurului ce a lovit România în acea seară de martie. E drept, stătea ultracentral, în blocul Continental de lângă Piața Universității, avându-I vecini pe Doina Badea și pe Toma Caragiu. Într-un interviu pentru Adevărul, Xavier Drăgoescu, fiul Niculinei, a rememorat acele clipe teribile.

Niculina Drăgoescu era fiica surorii mai mici a lui Nicolae Ceaușescu, Maria Agachi
Niculina Drăgoescu era fiica surorii mai mici a lui Nicolae Ceaușescu, Maria Agachi

Locuia în același bloc cu Toma Caragiu și Doina Badea

Xavier Drăgoescu, nepotul lui Nicolae Ceauşescu, a supravieţuit cutremurului din 1977. Mama sa, Niculina, fiica Mariei Agachi, sora lui Nicolae Ceauşescu, nu a avut noroc. „Mă jucam cu o maşinuţă primită de la Nicu Ceauşescu şi deodată îl aud pe tata (doctorul Henorel Drăgoescu - nr) strigând că e cutremur. El s-a repezit spre ieşire şi mama spre o altă uşă, şi-i auzeam cum strigau unul la altul «Vino încoace!». De mine uitaseră. Tata a vrut să sară pe acoperişul muzeului şi în momentul ăla m-am agăţat de pantalonii lui şi m-a luat în braţe”.Au urmat două secunde de cădere, podeaua s-a surpat şi cei doi au căzut de la 30 de metri înălţime. „Am căzut pe tata. Era linişte totală. Atunci am început să plâng şi să-l strig. Nu mi-a răspuns şi mai târziu am auzit cum scuipa molozul înghiţit. Strigam după ajutor. Am avut noroc cu grinda de la uşă, care s-a oprit deasupra noastră. Mama a fost lovită în cap de o cărămidă “, a mai declarat cel care acum are 48 de ani. Spre dimineaţă, după şase ore de spaimă şi incertitudine, în întuneric, Xavier a văzut lumini de lanternă: „Ceauşescu a venit personal la faţa locului să vadă dacă nepoata lui, Niculina Drăgoescu, mai trăieşte. Pompierii au săpat un tunel şi ţin minte că nu vroiam să mă desprind de tata, iar el a ţipat la mine să ies“, a mai spus Xavier , care a fost, alături de tatăl lui, grav rănit, totuși, printre singurii supravieţuitori din bloc. Conform Adevărul, familia i-a ascuns moartea mamei sale timp de doi ani, spunându-i că este la tratament în străinătate. „Nici tata nu a ştiut în primele zile, când era la spital. Familia purta haine de doliu, dar când veneau la spital să-l viziteze se schimbau în haine civile“, și-a mai reamintit nepotul lui Ceauşescu. Mama lui, Niculina, a rămas singura victimă din familia Ceaușescu ce a plătit cu viața în acea seară sinistră din 4 martie 1977. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net