Cetatea din România care face concurență Castelului Bran! A fost reabilitată, dar se spune că este bântuită
Cetatea Poienari, celebrul loc de refugiu al domnitorului Vlad Țepeș, va fi deschisă vizitatorilor începând din ianuarie, după un amplu proces de reabilitare. Situată în județul Argeș, cetatea reabilitată promite să atragă turiști dornici de istorie și mister, rivalizând astfel cu faimosul Castel Bran.
Cetatea din România care face concurență Castelului Bran!
Turiștii care doresc să viziteze cetatea trebuie să fie pregătiți pentru o ascensiune de 1.480 de trepte printr-o pădure de fag, drumul către cetate fiind accesibil doar dacă vremea permite. Legendara fortăreață, situată pe vârful Muntelui Cetățuia, este cunoscută pentru trecutul său sumbru. Se spune că între treptele 500 și 700, Vlad Țepeș ar fi tras în țeapă sute de boieri, iar locul ar fi rămas bântuit de sufletele acestora.
Inițial construită în timpul lui Negru Vodă cu un singur turn de apărare, cetatea a fost extinsă de Vlad Țepeș, devenind una dintre cele mai importante fortificații ale vremii. Amplasată la aproximativ 25 km de Curtea de Argeș, fortăreața domină zona cu o panoramă spectaculoasă și un cadru natural impresionant, fiind una dintre cele mai atrăgătoare destinații turistice din județul Argeș.
„Cetatea, așa cum o vedeți dumneavoastră astăzi i se datorează în integralitate legendarului voievod, pentru că acesta a construit turnurile cilindrice, toate zidurile care leagă aceste turnuri și bineînțeles cisterna de apă”, a spus Cornel Popescu, manager Muzeul Județean Argeș, potrivit știrileprotv.ro.
Deși situată la doar 2 km de satul Căpățâneni, cetatea este cunoscută sub numele Poienari, nume inspirat de satul cu același nume aflat la 6 km distanță. Această denumire apare în izvoarele documentare încă din secolele XV-XVI, iar cetatea rămâne un simbol istoric al regiunii, atrăgând atât pasionați de istorie, cât și iubitori de legende și mistere.
Fortificația din Cheile Argeșului a fost cunoscută de-a lungul timpului și sub numele de „Cetatea lui Țepeș Vodă” sau „Cetatea lui Negru Vodă,” referiri care amintesc de rolul său istoric și de legendele ce o înconjoară.