Cetatea unde s-a sinucis de gelozie soția lui Vlad Țepeș. Locul fabulos din România, plin de legende misterioase

Ultima actualizare:

Turiștii care ajung în cheile Argeșului pentru a vizita barajul Vidraru, Bâlea lac sau Transfăgărășanul, sunt atrași de o fortăreață medievală, ridicată pe o stâncă masivă, folosită de Vlad Țepeș de mai multe ori drept ascunzătoare. Este vorba despre Cetatea Poenari. Peisajul și frumusețea cetății merită efortul depus pentru urcarea celor 1480 de trepte. Însă, pe lângă că Cetatea Poenari provoacă turiștii să urce nenumăratele trepre, fortăreța este plină de legende. Una dintre acestea fiind că aici este locul unde s-a sinucis de gelozie soția lui Vlad Țepeș.

Cetatea Poenari, locul unde s-a sinucis de gelozie soția lui Vlad Țepeș / Foto: Arhiva Click!
Cetatea Poenari, locul unde s-a sinucis de gelozie soția lui Vlad Țepeș / Foto: Arhiva Click!

Legendele Cetății Poenari

Celebra fortăreață a lui Vlad Țepeș, Cetatea Poenari provoacă an de an turiștii să urce 1480 de trepte pentru a vizita ruinele impresionante, pline de legende și fantome. Pe lângă legendarele poveşti cu vampiri, asasinate la comandă şi trasul în ţeapă, care învăluie cetatea, cronicile vremii scot la iveală şi o tragică poveste de dragoste.

Lângă fortăreață, șepuiește Râul Doamnei. Legenda spune că a fost numit așa datorită soției lui Vlad Țepeș. Aceasta, aflând că otomanii sunt în drum spre cetate și temându-se pentru soarta ei, s-a urcat pe meterezele Cetății Poenari. S-a aruncat în râul de lângă cetate.

Potrivit altei legende, soţia lui Vlad Țepeș, Anastasia Holszanska, nepoata reginei Poloniei, şi-a pus capăt zilelor în Cetatea Poenari din gelozie. Cronicile au consemnat că, în anul 1462, Anastasia s-a sinucis aruncându-se din turn direct în apele învolburate ale Argeşului. Ea ar fi aflat că soţul ei, Vlad Ţepeş, avea o amantă cu mult mai tânără decât el şi cu care domnitorul urma să se căsătorească. Femeia care a reuşit să cucerească definitiv inima de gheaţă a crudului voievod a fost Katharina Siegel, fiica unui ţesător din Corona.

Bineînțeles, mai există și o altă legendă despre Cetatea Poenari. Se spune că, Vlad Țepeș, fiind urmărit de către turci, a scăpat de aceștia refugiindu-se în fortăreață. Cetatea a fost ultimul său refugiu înainte de a pleca din Transilvania, relatează localtravel.ro.

O altă legendă, spusă pe vremuri de bătrâni, menționa că întreaga fortificație ar fi fost consolidată cu oameni de prin partea locului, arestați de soldații lui Țepeș pentru jafuri și fapte grave împotriva domnitorului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net