Cetatea unde s-a sinucis de gelozie soția lui Vlad Țepeș. Locul fabulos din România, plin de legende misterioase
Turiștii care ajung în cheile Argeșului pentru a vizita barajul Vidraru, Bâlea lac sau Transfăgărășanul, sunt atrași de o fortăreață medievală, ridicată pe o stâncă masivă, folosită de Vlad Țepeș de mai multe ori drept ascunzătoare. Este vorba despre Cetatea Poenari. Peisajul și frumusețea cetății merită efortul depus pentru urcarea celor 1480 de trepte. Însă, pe lângă că Cetatea Poenari provoacă turiștii să urce nenumăratele trepre, fortăreța este plină de legende. Una dintre acestea fiind că aici este locul unde s-a sinucis de gelozie soția lui Vlad Țepeș.
Legendele Cetății Poenari
Celebra fortăreață a lui Vlad Țepeș, Cetatea Poenari provoacă an de an turiștii să urce 1480 de trepte pentru a vizita ruinele impresionante, pline de legende și fantome. Pe lângă legendarele poveşti cu vampiri, asasinate la comandă şi trasul în ţeapă, care învăluie cetatea, cronicile vremii scot la iveală şi o tragică poveste de dragoste.
Lângă fortăreață, șepuiește Râul Doamnei. Legenda spune că a fost numit așa datorită soției lui Vlad Țepeș. Aceasta, aflând că otomanii sunt în drum spre cetate și temându-se pentru soarta ei, s-a urcat pe meterezele Cetății Poenari. S-a aruncat în râul de lângă cetate.
Potrivit altei legende, soţia lui Vlad Țepeș, Anastasia Holszanska, nepoata reginei Poloniei, şi-a pus capăt zilelor în Cetatea Poenari din gelozie. Cronicile au consemnat că, în anul 1462, Anastasia s-a sinucis aruncându-se din turn direct în apele învolburate ale Argeşului. Ea ar fi aflat că soţul ei, Vlad Ţepeş, avea o amantă cu mult mai tânără decât el şi cu care domnitorul urma să se căsătorească. Femeia care a reuşit să cucerească definitiv inima de gheaţă a crudului voievod a fost Katharina Siegel, fiica unui ţesător din Corona.
Bineînțeles, mai există și o altă legendă despre Cetatea Poenari. Se spune că, Vlad Țepeș, fiind urmărit de către turci, a scăpat de aceștia refugiindu-se în fortăreață. Cetatea a fost ultimul său refugiu înainte de a pleca din Transilvania, relatează localtravel.ro.
O altă legendă, spusă pe vremuri de bătrâni, menționa că întreaga fortificație ar fi fost consolidată cu oameni de prin partea locului, arestați de soldații lui Țepeș pentru jafuri și fapte grave împotriva domnitorului.