Cetatea din România interzisă turiștilor! De ce e considerată printre cele mai periculoase monumente UNESCO din Europa

Deşi se află de peste două decenii în patrimoniul mondial UNESCO, cetatea dacică Băniţa rămâne complet inaccesibilă turiştilor. Locul este considerat prea riscant pentru a fi propus ca obiectiv turistic. 

Cetatea Bănița, interzisă turiștilor Foto: Facebook
Cetatea Bănița, interzisă turiștilor Foto: Facebook

Cetatea Bănița, interzisă turiștilor

Stânca masivă pe care a fost clădită cetatea dacică de la Băniţa se distinge uşor în peisajul montan înfăţişat călătorilor care intră în Valea Jiului, pe Drumul Naţional 66, dinspre Ţara Haţegului. Însă cu cât se turiştii se apropie de versantul abrupt pe care dacii şi-au ridicat fortăreaţa, cu atât locul devine mai neprimitor.

Nu a fost amenajat niciun traseu de vizitare a sitului arheologic, poteca abruptă spre cetate nu este marcată corespunzător, astfel că turiștii se pot rătăci ușor și se pot pune în pericol din cauza pantei abrupte, iar cei care au de gând să viziteze așezarea însoțiți de copii sau de animale de companie sunt nevoiți să își ia gândul de la o astfel de expediție, scrie historia.ro.

În urmă cu un secol și jumătate, vechiul drum prin cheile de la poalele cetății a fost transformat în terasament al căii ferate a cărbunelui, Simeria – Petroșani, astfel că turiștii s-ar putea trezi prinși între trenurile care traversează locul strâmt, mărginit de stânci.

Ce spun turiștii 

„Ni s-a spus să nu mergem, pentru că riscăm să ne rătăcim, nefiind amenajat vreun traseu spre cetate. Nu am crezut că va fi atât de greu. Am mers vreo jumătate de kilometru pe marginea liniei ferate, până la podul din dreptul căruia putem aborda dealul. Apoi am luat-o pe potecă, însă nu am reușit să urmărim marcajele. 

Am urcat abrupt ținându-ne de copaci, pietre și rădăcini. Pe deal nu am găsit decât câteva pietre, vreo două steaguri agățate de crengi și priveliștea Văii Jiului și a țării Hațegului. La întoarcere ne-am rătăcit de mai multe ori, ajungând pe marginea prăpastiei. A fost o experiență obositoare”, a declarat pentru „Adevărul” o tânără venită din Deva.

Potrivit sursei citate, cetatea Bănița, aflată în administrarea Consiliului Județean Hunedoara, alături de alte cetăți care au fost introduse în circuitul turistic sau sunt vizate de investiții, nu este avută în plan pentru investiții în vederea introducerii în circuitul turistic. 

image
image
image
image
image
image
castelul predjama pixabay jpg
Rimetea FOTO Shutterstock jpg
Lavanda jpg
apa poluare1 jpg
copac widowmaker instagram jpg
un caine inteligent jpg
Salina Praid, oraşul subteran de sare
vila constantin silvestri 7 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net