Cetatea din România care atrage căutătorii de aur. E un magnet pentru turiști

Ultima actualizare:

România ascunde o mulţime de comori, la propriu şi la figurat! Ţara noastră nu numai că oferă o varietate fantastică de peisaje şi locaţii cu o bogată istorie în spate, ci şi locuri de legendă care stârnesc frenezia în rândul turiştilor, dar mai ales... a căutătorilor de comori! Un astfel de loc este o cetate medievală din Transilvania. Se spune că în zonă ar fi fost îngropate o găleată şi un lanţ de aur, iar în urma legendei, săptămâna trecută, 8 bărbaţi au săpat cu un excavator în zonă pentru a găsi comoara! 

Ruinele cetăţii, Foto Facebook/ Vințu de Jos
Ruinele cetăţii, Foto Facebook/ Vințu de Jos

Vorbim mai exact despre Cetatea Zebernicului, aflată în comuna Vințu de Jos, județul Alba, aflată la patru kilometri în amonte de confluența Văii Vințului cu râul Mureș. Acolo pe data de 12 februarie 2023, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos, în timp ce acționau împreună cu un reprezentant al Ocolului Silvic Valea Ampoiului, au depistat opt bărbați care foloseau un excavator, în zona denumită popular „Jidodina”, situată pe raza localității Valea Vințului, potrivit Adevărul.ro. 

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că lucrările de excavare erau efectuate în perimetrul de protecție al Cetății Zebernicului. Doi dintre bărbați aveau asupra lor patru detectoare de metale, fără ca pentru două dintre acestea să dețină autorizație.

Toate cele patru detectoare, care au fost introduse în zone de protecție a Cetății Zebernicului, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării. Față de un bărbat în vârstă de 45 de ani, din județul Cluj, care deținea fără a fi autorizat două dintre detectoarele indisponibilizate, a fost luată măsura sancționării contravenționale, cu amendă în valoare de 25.000 de lei., conform aceleiaşi surse,.

Detectoarele confiscate de poliție, Foto IPJ Alba
Detectoarele confiscate de poliție, Foto IPJ Alba

 „În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absența certificatului de descărcare de sarcină arheologică și accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele de patrimoniu arheologic, fără autorizație prealabilă, fapte prevăzute și pedepsite de același act normativ”, au transmis reprezenanţii IPJ Alba.  

Cea mai puternică cetate ţărănească

Cetatea Zebernic, cunoscută drept şi Cetatea Vurpăr a fost pre vremuri una cea mai puternică cetate ţărănească în care oamenii se puteau refugia în zona de sud-est a Transilvaniei. Acest lucru este cunoscut că se întâmpla încă din secolul al XIII-lea, însă prima atestare documentară a avut loc în anul 1622, când a fost marcată sub numele de cetatea Zebernik.

În zilele noastre, din vechea cetate fortificată se mai păstrează doar câteva părţi din zidul de incintă şi o încăpere săpată în stâncă. Incinta puternic întărită măsura 255 de metri și o lățime de 55 de metri. Zidul avea grosimea de 1,8 metri, poarta de intrare fiind străjuită de un turn cu secțiunea pătrată. Cetatea a ars în 1450 dar a fost refăcută de populația germană imigrată în Vințu de jos și Vurpăr, potrivit Adevărul.ro. Ulterior, în 1728 cetatea a fost din nou incendiată, doar că de data asta a fost lăsată în ruină. De atunci, timpul şi-a spus cuvântul. Acum cetatea se află în Lista monumentelor istorice. 

Legenda găleții din aur

Conform legendei locale, cei din Satul Vinţui spun că în cetate ar fi fost o fântână adâncă de câţiva zeci de metri care avea găleată şi lanţul de aur. Acest lucru semnifica restul deosebit pe care oamenii îl arătau faţă de puritatea apei. MAi mult fîntîna era zidită cu lespezi aduse tocmai de la Piatra Dublii. Legenda spune că într-o zi lamnţul de la fântână s-a rupt şi a cazut cu tot cu găleată în fântână.

Oamenii de teamă ca nu cumva să cadă lespezile de piatră nu au putut să intre în fântână pentru a le scoate. Astfel cu timpul, fântana s-a ruinat şi s-a surpat. Se spune că sute de ani oamenii au căutat fântâna în speranţa că vor găsi comoara, însă, nici până în ziua de azi nu au reuşit. Credinţa în legenda străbunilor a fost foarte mare, nu e de mirare că cei 8 bărbaţi de săptămâna trecută s-au încumetat să caute comoara de mult pierdută. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
crin antonescu inquam jpg
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Taxa pe urina jpg
Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Hot de buzunare jpg
lapte bivolita adobestock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net