Singura cetate medievală locuită din sud-estul Europei se află chiar în România. Are un trecut zbuciumat

Dacă ți-ai imaginat vreodată că trăiești în Evul Mediu, acest oraș din țara noastră ar putea fi destinația visurilor tale. Faceți o călătorie înapoi în timp și rătăciți-vă pe străzi într-una dintre ultimele cetăți încă locuite din sud-estul Europei. Veți vedea mai mult decât o cetate antică.

Cetatea Sighișoarei din Transilvania (foto: captură video)
Cetatea Sighișoarei din Transilvania (foto: captură video)

Orașul parte a Patrimoniului Mondial UNESCO

Când vizitați centrul vechi al Sighișoarei de astăzi, vă plimbați literalmente într-o cetate medievală. Sau un oraș cu ziduri. De fapt, ambele, deoarece clădirile medievale colorate sunt închise în interiorul cetății, un complex protejat de ziduri groase și turnuri de veghe.

Cetatea Sighișoarei este cea mai bine păstrată cetate orășenească din Transilvania şi totodată cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere, înregistrată în patrimoniul UNESCO.

Proiectată pentru a fi protejată de tătarii invadatori, mai târziu de turci și de alte națiuni, cetatea a fost construită pe un deal. De aici, oamenii din interior aveau vederi perfecte asupra văii înconjurătoare și controlau porțile către orașul închis.

Cetatea este şi astăzi un veritabil oraş-muzeu

Istoria scrisă a Sighișoarei începe abia în anul 1280, când era o mică cetate. Dar, ordinul călugărilor dominicani care întemeiau aici o mănăstire, arată că așezarea avea deja un rol important și, bineînțeles, fusese întemeiată înainte de 1280.

Parte a Patrimoniului Universal UNESCO începând cu anul 1999, Cetatea medievală Sighişoara este un punct de atracţie pentru turişti din întreaga lume, care vin să-i descopere farmecul. Sighişoara este şi astăzi un veritabil oraş-muzeu, oferind vizitatorului modern şansa de a realiza o întoarcere în timp, în atmosfera medievală de acum câteva sute de ani.

Totul despre Sighișoara este unic și neașteptat. Chiar și turnurile de fortificație dețin o bucată notabilă de istorie. Pentru a vă reaminti de originile clădirii, fiecare turn din oraș poartă numele constructorilor săi. Toate cele 14 turnuri au fost construite și întreținute de cele 14 bresle artizane ale orașului, potrivit WandererWrites. În prezent, 9 din cele 14 turnuri sunt încă în vigoare.

În perioada 29-31 iulie cetatea găzduiește un festival

Dacă doriți să vizitați Școala de pe Deal și Biserica de pe Deal, vi se va cere să urcați nu mai puțin de 176 de scări. Există, de asemenea, o legendă populară pe care cuplurile ar putea dori să și-o amintească (sau nu) atunci când vizitează acest loc.

Se spune că un băiat trebuie să sărute fata care îi place la fiecare pas al scărilor și să-și spună corect numele. Dacă nu reușește să facă acest lucru, legenda spune că nu este alesul ei iubit.

Cetatea Sighișoara poate fi de dimensiuni mici, dar nu în istorie, tradiție sau cultură. Nu este de mirare că orașul parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. Profită la maximum de călătoria ta vizitând orașul, iar dacă îți dorești să faci vizita pe timpul verii, în perioada 29-31 iulie cetatea găzduiește Festivalul Medieval Sighișoara.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!          

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net