Legenda „babelor de martie” și semnificația lor în cultura populară românescă

Unul din primele momente simbolice ale primăverii îl reprezintă vremea babelor, bazată pe capriciile vremii de început de primăvară. În plan simbolic, babele reprezintă lupta dintre anul vechi și anul nou, dintre iarnă și vară, dintre frig și cald.

Legenda „babelor de martie” și semnificația lor în cultura populară românescă
Legenda „babelor de martie” și semnificația lor în cultura populară românescă

Povestea babelor de martie si originea acestei tradiții în mitologia română

Legenda spune ca desemnarea primelor zile din martie ca simboluri personale a celor ce-și aleg aceste zile pe post de oglindă a sufletului, are la bază o întâmplare a Babei Dochia, de unde și denumirea acestor zile de “babe”.

Se spune ca Baba Dochia avea un fiu căruia atunci când i-a venit vremea însurătorii, fără să o anunțe pe mama sa, a luat de nevastă o fată ce nu prea îi era pe plac Babei Dochia. Din această pricină, Dochia, o cam supăra pe nora ei și o puneau la grele încercări. Într-o zi Dochia i-a dat norei un ghem de lână neagră și i-a poruncit să-l spele până se albește. Fata s-a chinuitm dar lâna a rămas tot neagră.

Supărată, fata a început să plângă. Dar, Iisus Hristos a auzit-o, și impresionat i-a venit în ajutor. I-a dăruit o floare și i-a spus să spele lâna cu ea. Tânăra i-a urmat sfatul, a pus floarea în apă și lâna s-a albit. Legenda spune că după ce nora s-a întors acasă, Dochia s-a mirat văzând floarea. Și crezând ca a venit primăvara a plecat cu oile la munte. Baba Dochia, cea cu 9 cojoace, pe măsură ce treceau zilele călduroase de primavară, dezbrăca rând pe rând câte un cojoc.

Astfel după ce le-a dezbrăcat pe toate, în a noua zi, a venit un frig cumplit care a înghetat-o pe ea și pe oile ei. Se spune că până la urma Dochia și oile s-au transformat în stane de piatră și încă le mai putem întâlni în Ceahlău. Aceasta este legenda babelor se martie, după care oamenii celebrează venirea primăverii, alegându-și cate o zi dintre primele 9 ale lunii martie pentru a vedea cum le este sufletul.

Cum se sărbătoresc babele de martie în diferite regiuni ale României

Tradiţiile legate de legenda babelor sunt diferite, în funcţie de zonă:

• În Muntenia sunt 12 babe, nu 9 ca în restul ţării.

• În Maramureş se obişnuieşte ca în primele zile din martie să se bată uşile. Acest lucru se face  pentru ca iarna să plece din casă şi să facă loc unui anotimp cu temperaturi mai blânde.

• În zona Ardealului babele se numesc Vântoase, din cauza vremii capricioase. De asemenea, în străvechiul calendar român, anul începea odată cu prima zi a lunii martie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Deportări staliniste din Basarabia   „A fost noaptea de marți spre miercuri când ne au ridicat  Mama frământa pâinea, iar tata plângea” jpeg
image
image
image
image
image
image
Cozonac
Kate Middleton și Prințul William  foto   GettyImages jpg
pisici
mihaela bilic facebook jpg
stadion jpeg
240430 ukraine 98 woman mb 0911 8acfbf webp
cimitir ecologic1 jpg
zbor1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net