Regizorul care a lucrat 14 ani cu Zelenski: „A devenit simbol al curajului”

#Război Ucraina-Rusia

Regizorul american David Dodson, care a făcut trei filme în care a jucat Volodimir Zelenski (44 de ani), înainte ca acesta să devină preşedinte, a oferit un interviu pentru adevarul.ro, în care a vorbit despre colaborarea de 14 ani cu liderul de la Kremlin, dar şi cum vede cariera politică a lui Zelenski.

David Dodson a acrodat primul interviu pentru o publicaţie din Europa de Est, în care a făcut dezvăluiri despre bunul său prieten Volodimir Zelenski, căreia îi spune Vova. Regizorul american l-a cunoscut pe preşedintele ucrainean în 2008, la New York, unde au colaborat la comedia romantică „Love in the Big City”, o coproducţie ucraneano-rusă. Au urmat trei filme, regizate de Dodson, ultimul fiind „Me You He She”, făcut înainte ca Zelenski să fie ales preşedinte al Ucrainei, în 2019.

Citeşte şi: Zelenski, la un pas de moarte. Orașul Harkov, bombardat imediat după vizita sa

Adevarul: Cât de diferit era actorul Volodimir Zelenski în comparație cu președintele Volodimir Zelenski?

David Dodson: Sincer să fiu, e doar o mică diferență între actorul Zelenski și președintele Zelenski. Îl știu de 14 ani și pot spune că Vova a fost mereu un om foarte integru. Ca lider al unei companii media mari (Kvartal 95), Vova a avut mereu o apreciere solidă pentru pragmatism și logică. Și, în același timp, ca artist, Vova nu a fost vreodată constrâns de limitări comune. A fost mereu capabil să combine visul cu ceea ce este necesar pentru ca să facă visul să devină realitate. […] Ca președinte al Ucrainei, văd aceleași calități la Vova. Îi motivează pe oamenii din jurul său să fie la superlativ, și așa era și când lucram cu el pe platoul de filmare.

Dodson nu credea că Zelenski va ajunge preşedinte

Zelenski merge des pe front şi stă de vorbă cu soldaţii
Zelenski merge des pe front şi stă de vorbă cu soldaţii

Care au fost gândurile dumneavoastră când ați aflat că Volodimir Zelenski va candida la președinția Ucrainei? Credeați în șansele sale de reușită?

Mi s-a spus de îndată ce am ajuns în Ucraina pentru preproducția filmului ”Me You He She” că Vova intenționează să candideze la președinție. Inițial, mi s-a părut ceva prostesc. Nu doar că Vova avea mult succes ca actor și manager al unei mari companii media, dar și președintele în exercițiu de atunci, Poroșenko, se bucura de popularitate.

Citeşte şi: Imagini cu Volodimir Zelenski în filme romantice. În 2015 era președintele Ucrainei doar într-un serial

Cu toate astea, serialul ”În slujba poporului” avea o popularitate uriașă în Ucraina. Serialul a trezit sentimente speciale în rândul ucrainenilor care erau sătui de corupție și de moștenirea sovietică din instituțiile publice. Ucrainenii doreau schimbări mai rapizi, o mai rapidă occidentalizare, un parteneriat mai rapidă cu Uniunea Europeană. Și cred că Vova a înțeles toate acestea și a simțit că ar putea face o diferență pozitivă. Cu toate astea, cei mai mulți dintre noi nu credeam că Vova are vreo șansă să câștige președinția. Dar având această relație specială de decenii cu ucrainenii, poporul său, Vova a înțeles cum să ajungă la sufletele lor.

Zelenski şi Dodson, pe platourile de filmare
Zelenski şi Dodson, pe platourile de filmare

Dacă ar trebui să îl descrieţi pe Volodimir Zelenski în câteva fraze, care ar fi acele fraze?

Vova este un ucrainean iubitor, dedicat şi foarte muncitor care ţine foarte mult la familia sa şi la ţara sa. Vova găseşte un echilibru între idealism şi pragmatism. Nu a fugit vreodată în viaţa sa de vreo luptă.

Vă aşteptaţi ca Volodimir Zelenski să se transforme dintr-un actor apreciat într-un simbol global?

Când a început războiul pe 24 februarie, cred că cei mai mulţi au crezut că Vova va părăsi Ucraina pentru a se proteja şi pentru a încerca poate să fie un fel de preşedinte în exil. Însă eu nu am crezut vreodată asta. Ştiindu-l pe Vova, dar cel mai important, cunoscând poporul ucrainean, ştiam că Vova nu va abandona Ucraina. El nu e omul care să renunţe […] Acest tip de curaj e rar în zilele noastre şi de aceea Vova a devenit un simbol global al curajului. Vova este un exemplu al curajului întregii naţiuni ucrainene. 

 Volodimir Zelenski, de la actor de comedie, la preşedinte

Volodimir Zelenski a fost un actor de succes înainte de a ajunge preşedintele Ucrainei. De profesie avocat, liderul de la Kiev a jucat în mai multe filme şi seriale de comedie, cel mai faimos fiind „În slujba poporuluI” (2015), dar a tras şi voci pentru desene animate, rolul cel mai cunoscut fiind al ursului Paddignton, din animaţia cu acelaşi nume. În 2018, Zelenski a pus bazele partidului cu acelaşi nume ca serialul care l-a făcut faimos. Un an mai târziu, el a fost ales preşedintele Ucrainei, deşi puţini credeau că un actor va ajunge să ocupe această funcţie.

Citeşte şi: Olena Zelenska, despre momentul în care Ucraina a fost invadată: «Nu pot descrie emoțiile simțite»

Zelenski este căsătorit, din 2003, cu iubita lui din liceu, Olena Zelenska. Cuplul are doi copii, o fată pe nume Oleksandra (n. 2003) şi un băiat pe nume Kirilo (n. 2013)

Trupurile militarilor de la Azovstal, trimise la Kiev

Uzina Azovstal, din Mariupol foto: AFP
Uzina Azovstal, din Mariupol foto: AFP

52 cadavre ale militarilor ucraneni care au murit în luptele de la uzina Azovstal, din Mariupol, au fost trimise la Kiev. Zeci de trupuri au fost scoase din ruine, iar acum sunt analizate probele ADN pentru identificarea lor, au declarat fostul comandant al Regimentului Azov, Maxim Zhorin şi pe purtătoareade cuvânt a regimentului, Anna Golovko.

Ministerul Sănătăţii din Ucraina a transmis că există risc de coleră în Mariupol, din cauza lipsei critice de apă potabilă. Ministrul adjunct Ihor Kuzin a declarat că oficialii au început să monitorizeze cazurile suspecte din 1 iunie.

Cel puţin 263 de copii ucraneni au fost ucişi de ruşi, iar alţi 467 au fost răniţi, din 24 februarie. Una dintre cele mai recent victime este un băiat de 8 ani, care a murit într-un explozie pe plaja din Mariupol, pe 3 iunie.

Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a transmis că ruşii abandonează majoritatea punctelor de control din zonă, de teama armatei ucrainene. Soldaţii ruşi s-au retras din districtul care se află în regiunea Zaporojiie de frica unui atac al Forţelor Armate al Ucrainei.

Ruşii au distrus, în acest weekend, al doilea cel mai mare terminal de cereale din Ucraina, de la Mykolaiv. Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a declarat că atacul armate ruse contribuie la criza alimentară globală. El în acuză Vladimir Putin că nu se ţine de promisiunea conform căreia navele de transport comercial vor avea o trecere sigură prin Marea Neagră, din porturile ucrainene.

Marina ucraineană susţine că flota rusă din Marea Neagră s-a retras la peste 100 de km de ţărmul Ucrainei. În jur de 30 de nave şi submarine ruseşti încă blochează intrarea şi ieşirea din porturile ucrainene. Flota rusă a lansat 300 de rachete de croaziră, iar ruşii au desfăşurat sisteme de rachete de coastă în regiunile Crimeea şi Herson.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Severodoneţk şi Lysichansk sunt oraşe „moarte”, iar Forţele Armate ale Ucrainei sunt depăşite numeric de trupele ruse.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net