Insula care i-a fascinat pe turiștii din Europa. E un fost „buncăr” cu kilometri de tuneluri şi instalaţii subterane

Ultima actualizare:

O fostă bază militară din Albania a devenit o cunoscută atracție turistică. Situată la intrarea în golful Vlora şi în apropierea strâmtorii Otranto, insula Sazan are peste 3.600 de buncăre, kilometri de tuneluri şi instalaţii subterane. În 2017, a fost deschisă pentru turiști.

Insula Sazan, una dintre cele mai cunoscute atracții turistice ale Albaniei (foto: captură video)
Insula Sazan, una dintre cele mai cunoscute atracții turistice ale Albaniei (foto: captură video)

Sazan, o fostă bază militară în largul coastei de sud-vest a Albaniei, este o mică insulă (sub 6 kilometri pătrați), acum în mare parte pustie. A fost construită pentru a rezista unui atac nuclear. Cu toate acestea, rețeaua de buncăre și tuneluri a insulei rămâne intactă și a devenit una dintre principalele atracții turistice ale țării.

În 1930, insula a fost folosită de fasciști

Insulița este, de fapt, un mic paradis al naturii sălbatice și necontaminate, unde puteți explora căi nu tocmai ușoare, ci extrem de fascinante și misterioase, dovezi ale trecutului său militar. Aici, apele cristaline și plajele care îți taie răsuflarea sunt un fost lăcaș al epavelor Războiului Rece, o parte din care arheologii au recuperat și expus în Muzeul Arheologic din Durres.

A fost folosită pentru prima dată de regimul fascist italian în anii 1930. Atunci, aici au fost construite primele fortificații și drumuri, case, școli și teatre. Unele dintre clădirile construite în timpul dominației italiene pot fi încă admirate peste tot. În timpul Războiului Rece, a fost un port de apărare pentru guvernul comunist al Albaniei și o bază pentru 3.000 de soldați.

Însă, în timpul ultimului exercițiu comun între forțele militare NATO și albaneze, majoritatea structurilor au fost distruse, printre care și vila pe care Mussolini a construit-o în 1930.

Și, deși comunismul a căzut în 1992, clădirile ruinate conțin încă paturi vechi, ustensile de bucătărie, bănci și scaune școlare. În 2017, Ministerul Apărării din Albania a deschis insula subtropicală pentru turiști. Climatul său unic este unul dintre motivele pentru care insula este mai atrăgătoare pentru oameni.

Datorită amplasării sale, temperaturile medii variază de la 16 grade Celsius în ianuarie la 29 grade Celsius în iunie, ceea ce înseamnă că este cald în cea mai mare parte a anului, potrivit tabloidului britanic The Sun.

Anul trecut, 4,7 milioane de turiști au vizitat Albania doar pentru a vedea această mică insulă. Dar nu este și singura atracție turistică, unele locuri din țară sunt chiar comparate cu Maldive de către oamenii de pe rețelele de socializare, care au fost surprinși de frumusețea sa naturală. Iar una dintre cele mai populare zone este un mic sat din sud numit Ksamil.

Micul sat Ksamil are aproximativ 5.000 de locuitori

Ksamil (Ksamili în albaneză) este un sat mic, dar în creștere rapidă, cu aproximativ 4.000-5.000 de locuitori și este oficial parte a Parcului Național Butrint. Probabil că nu ați mai auzit de el până acum, dar este direct situat aproape de insula grecească Corfu, una dintre cele mai cunoscute destinații de vacanță din Europa.

Zona a devenit bine cunoscută pentru cultivarea măslinelor, lămâilor și mandarinelor în timpul comunismului și, de asemenea, midiile sunt cultivate în laguna Butrint din apropiere.

Satul are trei plaje principale: Ksamil Beach, care este cea mai mare și cea mai populară, și două plaje mai mici numite Monodendri și Gjipe. Toate cele trei plaje oferă vederi uimitoare ale munților din jur. De asemenea, este situat în apropierea unui grup de insule mici, la care se poate ajunge cu barca.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
arborele de guma jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net