Ce se întâmplă cu morţii şi gunoaiele de pe cea mai dens populată insulă din lume

Ultima actualizare:

Insula cu cea mai densă populaţie din lume este Santa Cruz del Islote, aflată în largul coastelor Columbiei, potrivit Insider. 

Santa Cruz del Isolte este cea mai populată insulă din lume Foto Shutterstock
Santa Cruz del Isolte este cea mai populată insulă din lume Foto Shutterstock

Insula din largul coastei de nord a Columbiei, în Golful Morrosquillo, se întinde pe o suprafață de aproximativ 12.000 de metri pătrați. Aproape cât două terenuri de fotbal, potrivit aceleaşi surse, transmite Adevărul.

Acum 150 de ani insula era nelocuită, perioadă în care avea o suprafaţa mult mai mică, fiind o simplă bucată de stâncă aflată în larg, mai mică decât un teren de fotbal, unde pescarii poposeau pentru a se odihni sau unde se refugiau de furtuni. Spre deosebire de insulele vecine înconjurate de mangrove, Santa Cruz del Islote era lipsită de țânțari. În curând, oamenii au început să se mute acolo, au construit case și au extins insula, folosind inclusiv scoici, nisip, trunchiuri de copaci și gunoaie, potrivit Insider. 

În 2017, pe insulă existau 97 de case și 47 de familii permanente. Populația oficială a insulei este contestată. Unele estimări arată că aici trăiesc de fapt 1.200 de persoane, dar estimări mai recente afirmă că pe insulă sunt aproximativ 500 de rezidenți permanenți.

Aproape fiecare centimetru al insulei a fost construit, astfel că populația sa este de patru ori mai densă decât cea din Manhattan, New York. Populaţia în schimb este tânără, astfel că aproximativ 65% din rezidenții permanenți au sub 18 ani.

Morţii, îngropaţi pe alte insule

Se pare că populaţia a crescut brusc la un moment dat datorită pescuitului, însă a început uşor, uşor să scadă din cauza schimbărilor climatice şi a unor practici incompatibile cu un trai decent. Spunem asta pentru că insula nu are nici toalete, nici canalizare, iar produsele necesare vieţii precum apa, alimetele sau alte bunuri trebuie importate.

Mai mult de atât, în mod şocant, nu există spațiu pentru a îngropa morții, așa că membrii familiei sunt îngropați pe alte insule., precizează Insider. Responsabil de situaţie ar fi guvernul din Cartagena, criticat de Avocatul pentru drepturile omului Fernando Sanchez Jaramillo, care a declarat pentru Independent că orașul trebuia să livreze apă și să îndepărteze gunoiul o dată pe săptămână, însp procesul a durat săptămâni şi chiar luni. 

Insula este alimentată cu energie de la panouri fotovoltaice și un generator

Pentru a avea acces la energie electrică localnicii se foloseau de un singur generator diesel pe care îl puneau în funcţiune doar seara, însă din 2015 guvernul a instalat panouri solare pe insulă. Bineînţeles, şi aici au intervenit piedici, şi asta pentru că în decurs de o lună, oamenii au cumpărat 20 de televizoare și alte aparate electrocasnice, iar rezidenții au devenit din ce în ce mai îngrijorați că energia nu va fi suficientă pentru toţi. 

Când vorbim de educaţie, ei bine, în regiune există o singură şcoală, crae se află chiar pe insulă, dra care are care se termină la clasa a 10-a. Aşa că cine vrea să îşi continue studiile trebuie să părărească insula sau să facă naveta zilnic. 

Destinație turistică

Cu toate acestea, insula atrage tot mai mulţi turişti. De pildă, pentru 5.000 de pesos, un turist poate înota cu o specie de rechini deloc periculoasă. Cu toate acestea, turiştii trebuie să se cazeze pe alte insule. Practicile de pescuit nesustenabile, ameninţă, însă natura. Pescuitul cu dinamită, a distrus recifele de corali locale.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net