Imagini rare cu doi dintre ultimii delfini roz din lume. Specia e pe cale dispariție

Ultima actualizare:

Doi delfini roz au fost salvați dintr-un afluent al râului Rio Meta, din estul Columbiei, unde rămăseseră blocați în ape de mică adâncime, a anunţat, luni, Marina columbiană, scrie Agerpres. 

Doi delfini roz au fost salvați dintr-un râu columbian Foto: Twitter
Doi delfini roz au fost salvați dintr-un râu columbian Foto: Twitter

Într-un videoclip transmis de autorități se pot vedea mai mulţi agenţi în uniformă care transportă mamiferele folosind un hamac, apoi specialişti care verifică starea animalelor, stropindu-le continuu cu apă.

Cum au fost salvați delfinii roz

În aproximativ 17 minute, aceştia au scos femela şi puiul ei din estuarul în care rămăseseră blocaţi, s-au asigurat că delfinii erau sănătoşi şi, în cele din urmă, i-au eliberat la Cano Juriepe, la aproximativ 500 de metri depărtare, a declarat pentru AFP Erika Gomez, coordonatoarea Fundaţiei Omacha și biolog care a participat la operațiuni.

Acțiunea a avut loc pe 13 februarie, după ce autoritățile au fost alertate de localnici. Femela adultă cântărea aproximativ 140 de kilograme, iar puiul său, tot o femelă, circa 35 de kilograme, a precizat Erika Gomez. Habitatul delfinului roz, a cărui denumire ştiinţifică este Inia geoffrensis, se întinde din Brazilia până în Venezuela, trecând prin Columbia, Peru, Ecuador şi Bolivia.

Ce spun autoritățile

Inia geoffrensis este o specie pe cale de dispariție, potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN). Conform Institutului de Cercetare pentru Resurse Biologice Alexander von Humboldt, „pescarii (sunt) principalii călăi ai delfinului roz din Columbia, un mamifer care poate ajunge la 2,8 metri lungime şi la o greutate de peste 220 de kilograme”.

Şi alţi factori joacă însă un rol în dispariţia treptată a delfinului roz din Columbia: contaminarea cu mercur a râurilor şi încălzirea globală, care provoacă modificări ale debitelor afluenţilor din habitatul lor.

Despre delfinii roz

Cunoscute şi sub denumirea de delfini albi chinezeşti, aceste mamifere capătă nuanţa roz, nu de la vreun pigment, ci de la vasele de sânge vizibile, care au funcţia de a regla temperatura corpului.

Ceea ce îi deosebeşte pe acești delfini de ceilalți este botul lung şi subţire și culoarea pielii, care este roz. Culoarea variază în funcţie de vârstă: adulţii au o culoare roz mai intensă, în timp ce puii sunt gri, iar delfinii bătrâni tind să devină albi. Acești delfinii au între 2,5 şi 3 m lungime şi pot cântări până la 90 kg. Masculii sunt mai mari decât femelele. Ei trăiesc în ape dulci și se hrănesc cu peşte, crustacee, crabi şi ţestoase mici. Delfinii emit sunete pentru a comunica sub apă. 

Delfinul roz este o specie catalogată drept vulnerabilă de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN). De aceea este foarte important să protejăm această specie. „Avem datoria și obligația, nu doar ca biologi, ci ca societate, de a păstra și menține speciile pe cale de dispariție, despre care știm că vor dispărea din Amazon și din lume. De fiecare dată când o specie animală dispare, omenirea pierde”, spuneau autoritățile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net