Săracii delfini! 37 de exemplare au eşuat pe litoralul nostru de la începutul anului

Ultima actualizare:

    37 de delfini au eşuat  pe plaje de la începutul  anului şi până în prezent
37 de delfini au eşuat pe plaje de la începutul anului şi până în prezent

Săptămâna trecută, pe litoralul românesc, aproape în fiecare zi un delfin a fost adus de valurile mării, mort, la ţărm. În cazul unuia singur, care murise recent, biologii au reuşit să stabilească exact cauza morţii: fusese prins într-o plasă de pescuit. Anual, zeci de delfini mor în Marea Neagră, iar numărul lor a scăzut de la 2 milioane de exemplare, în 1950, la circa 200.000, anul acesta.

Dispariţia delfinilor e pusă pe seama dezvoltării industriale, a poluării şi mai ales a pescuitului, care afectează în mod direct fauna marină, luându-i hrana. „Cum pescarii iau din mare mai mult decât poate mediul marin reface, cetaceele care sunt adaptate strict la Marea Neagră sunt în pericol de dispariţie. Acestea nu se pot înmulţi cu indivizi din afara Mării Negre, pentru că ADN-ul lor s-a schimbat“, arată biologul Costin Timofte, specialist Mare Nostrum în conservarea biodiversităţii, asistent de proiect, citat de adevarul.ro. 

Poluarea este atât de nocivă pentru organismul marin, pe cât este pentru cel uman. Precum oamenii, otrăviţi de plastice, deversări de substanţe toxice şi de gunoaie, delfinii mor încet, în agonie, cu afecţiuni şi complicaţii, alienaţi de tot ce aruncă „civilizaţia“ în apă. 

Aparatele de scanare îi lasă surzi

Foarte afectaţi sunt delfinii şi de tehnologia vaselor care caută gaze sau petrol şi scanează fundul mării, cu dispozitive speciale. „Dispozitivul generează date, iar acest proces afectează grav simţurile delfinilor. Ei suferă leziuni la nivelul urechii interne şi la organul prin care emit acele unde sonore - numit melon. Da, delfinii rămân surzi şi muţi. Îşi pierd orientarea în spaţiu, devin confuzi, nu se mai hrănesc, nu se mai deplasează. Mor în chinuri, în plase, loviţi de nave sau lăsaţi fără simţuri fără de care sunt pierduţi“, explică specialistul Mare Nostrum. 

Renunţaţi la obiceiul de a-i căuta şi a-i vâna pentru o poză, pentru a înota cu ei şi pentru a-i atinge, ne sfătuieşte specialistul. El spune că delfinii se pot apropia de oameni întâi din curiozitate. Mamiferele, care trăiesc în grup, sunt atrase de zgomot, de muzică, şi vin să vadă care este sursa sonoră. Ele înoată pe lângă barcă, de obicei la prova. Dar nu mergeţi în mijlocul lor pentru că riscaţi să le faceţi mai mult rău.

Când zărim delfini la 30-40 metri de ţărm, înseamnă că ei caută hrană sau se află în trecere, în migraţia lor. Dar cei care văd delfini la mică distanţă de ţărm (3-5 metri) trebuie să sune la telefonul de urgenţă al Mare Nostrum, 0763/255.731, disponibil non-stop. „Când un delfin se apropie atât de mult de mal, înseamnă că are ceva. Dacă delfinul ajunge să eşueze, e târziu pentru salvarea lui, pentru că în 99% dintre cazuri, ei sunt deja morţi“, mai spune Costin Timofte. 

Click! spune

Marea Neagră este populată de trei tipuri de delfini: afalin, marsuin  și comun. Afalinul și marsuinul preferă portul și se adăpostesc în zonele costiere, în timp ce delfinul comun trăiește la o distanță considerabilă de țărm. Cea mai mare specie, ca dimensiuni, este afalinul, care poate ajunge la 3,5 metri. Urmează delfinul comun, cu maximum 2,2 metri și marsuinul cu 1,7 metri. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Răzvan și Irina Fodor jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net