«Insula Iadului», locul în care s-a filmat celebrul film «Skyfall»
Insula Hashima, din Japonia, are o istorie întunecată și acum este departe de a fi destinația uimitoare pe care au văzut-o fanii lui James Bond, în filmul „Skyfall” al lui Sam Mendes. Este abandonată de patru decenii și tot ce a mai rămas astăzi sunt clădirile din beton asemănătoare unei închisori bântuite de spiritele torturate ale localnicilor.
Citește și: Insula asta își schimbă naționalitatea de două ori pe an!
A fost ascunzătoarea răufăcătorului
Istoria întunecată a insulei ar putea oferi inspirație chiar și celor mai creativi scenariști. Iar producătorii filmului „Skyfall”, ademeniți de trecutul sinistru, au decis că „insula fantomă” ar fi bârlogul perfect pentru personajul negativ al filmului.
După ce a fost abandonată timp de 40 de ani, pustietatea acesteia a oferit un fundal ideal pentru ascunzătoarea secretă a răufăcătorului Raoul Silva. Insula Hashima este un mic teritoriu - de 450 de metri lungime și 150 de metri lățime, în apropiere de Nagasaki.
Peste 5.300 de persoane au numit-o „acasă”, aceasta având cea mai mare densitate a populației din istorie înregistrată la nivel mondial la acea vreme.
Pentru a găzdui atât de mulți localnici într-o zonă atât de mică – mulți dintre ei imigranți și prizonieri - fiecare bucată de teren a fost construită astfel încât insula a ajuns să semene cu o navă de luptă masivă. De aici și porecla acesteia: „Gunkanjima” („insulă sub formă de vapor”- n.r).
Vezi și: Poftiți în casele-fantomă, vechi de 700 de ani! Se află pe o insulă superbă din Grecia
Au numit-o «Insula Iadului»
Se pare că în anii 1800, teritoriul servea ca mină de cărbuni, iar un om de afaceri, atras de resursele pe care le oferea, a cumpărat insula în 1890. Jumătate din regiune a fost folosită pentru operațiuni miniere.
În cealaltă jumătate le-a pus la dispoziție muncitorilor și familiilor lor facilitățile de care aveau nevoie, precum: locuințe, școli, restaurante, magazine, băi publice și spitale. Bunăstarea de pe insulă a luat o întorsătură nefavorabilă în timpul celui de al Doilea Război Mondial.
După cum informează tabloidul Mirror, imigranții coreeni și deținuții chinezi transportați au fost forțați să lucreze pe insulă. Ei au îndurat orori de neimaginat în timp ce elaborau cu minuțiozitate planurile grandioase ale Japoniei de exploatare a cărbunelui.
Se estimează că peste 1.000 de muncitori au murit aici din cauza condițiilor de muncă nesigure, a malnutriției și a epuizării. Prizonierii au numit-o chiar „Insula Iadului”,aceasta fiind o referire clară la mediul traumatizant în care au fost prinși.
Iată și: Poftiți în satul-fantomă Houtouwan! Ce taxă plătesc turiștii care se încumetă să-l viziteze
A devenit atracție turistică
În aprilie 1974, mina a fost închisă, iar locuitorii au fost nevoiți să părăsească insula, lăsând totul în urmă. A fost redeschisă ca loc turistic în 2009. În ultimii ani, insula a devenit o atracție turistică majoră datorită filmului „Skyfall” și a poveștii celor 1.000 de muncitori care încă i-ar mai bântui teritoriul. În ciuda faptului că Hashima primește acum vizitatori, multe părți sunt închise pentru turiști, deoarece acestea nu au fost reabilitate în urma taifunurilor devastatoare.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!