Poftiți în casele-fantomă, vechi de 700 de ani! Se află pe o insulă superbă din Grecia

Ultima actualizare:

Aceste case spectaculoase uimesc şi astăzi turiştii, la mai bine de 700 de ani de când au fost construite. Se află pe insula grecească Icaria, din Marea Egee, şi au fost inventate de cei care trăiau acolo în secolul al XIV-lea, pentru a se apăra de atacurile foarte dese ale piraţilor. Click! vă spune povestea acestor locuinţe inedite.

Căsuţele construite în stânci ofereau icarienilor camuflajul perfect împotriva piraţilor
Căsuţele construite în stânci ofereau icarienilor camuflajul perfect împotriva piraţilor

Una dintre cele mai mari insule din Marea Egee, Icaria, este o minunăţie a naturii şi o destinaţie turistică idilică. Asta şi datorită unui celebru festival organizat de localnici, Panegyri, renumit pentru servirea unor soiuri de vin grozave, precum şi pentru peisajele unice în lume pe care le oferă.

Puţini ştiu însă povestea locuinţelor camuflate în stâncile de acolo, care reprezintă de asemenea o atracţie deosebită pentru vizitatori.

În secolul al XVI-lea, icarienii şi-au distrus casele şi s-au mutat în stânci

Fotografii: Facebook
Fotografii: Facebook

Cu mai bine de 700 de ani în urmă, insula Icaria era una dintre ţintele principale ale piraţilor din Marea Egee. Pentru a se apăra de atacurile acestor temuţi bandiţi, icari-enii au început să-şi construiască locuinţele în stânci.

Pirateria a afectat Icaria şi alte insule din Marea Egee încă din secolul I î.Hr., dar lucrurile s-au înrăutăţit din ce în ce mai mult odată cu trecerea timpului. Au avut loc astfel de atacuri asupra insulei atât sub dominaţie romană, cât şi sub dominaţie bizantină.

Când insula a devenit parte a Republicii Ge---nova, în secolul al XIV-lea, pirateria s-a agravat atât de mult încât localnicii şi-au distrus propriile porturi în încercarea de a opri pătrunderea răufăcătorilor. Dar asta nu fost de ajuns. Aşa că localnicii au decis să ia şi alte măsuri drastice, după ce insula a fost încorporată în Imperiul Otoman, unde avea să rămână mai bine de trei secole.

Icarienii şi-au abandonat şi casele şi s-au retras în stânci, la propriu, construind comunităţi care erau aparent invizibile, pentru a convinge pe oricine trecea pe lângă insula lor că aceasta a fost părăsită. 

Privită de pe mare, Insula Icaria părea nelocuită şi a scăpat în timp de atacurile piraţilor
Privită de pe mare, Insula Icaria părea nelocuită şi a scăpat în timp de atacurile piraţilor

Cunoscute sub numele de „case anti-piraţi”, aceste locuinţe au încorporat caracteristici naturale ale peisajului montan al insulei, cum ar fi bolovani, stânci şi boscheţi, făcându-le astfel mai greu de observat de la distanţe mari. Aveau un singur nivel şi nu erau dotate cu şemineu, pentru a nu scoate fum, ceea ce le-ar fi făcut vizibile din depărtare.

Localnicii interacţionau în mare parte noaptea şi evitau să folosească focul sau orice sursă de lumină, din acelaşi motiv. Icarienii au continuat să construiască astfel de case timp de aproximativ trei decenii, o perioadă cunoscută sub numele de „era piraţilor”.

Aceste sate-fantomă, cum ar fi Lagkada, au încă locuinţe din piatră din acea vreme, multe dintre ele fiind la fel de greu de observat astăzi ca şi atunci.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net