Poftiți în satul-fantomă Houtouwan! Ce taxă plătesc turiștii care se încumetă să-l viziteze

O atracție turistică unică în lume! Satul abandonat Houtouwan de pe insula Shengshan, din estul Chinei, a devenit recent o senzație pe Internet și un loc turistic neobișnuit. Houtouwan a fost cândva un sat pescăresc prosper, cu o populație de peste 3.000 de locuitori, în anii ‘80. 

Houtouwan este un fost sat pescăresc din China (Foto: Profimedia)
Houtouwan este un fost sat pescăresc din China (Foto: Profimedia)

Cu toate acestea, din cauza locației sale îndepărtate și greu accesibile, locuitorii săi au început să se mute, în 1990. În 2002, satul a fost oficial depopulat și fuzionat într-o localitate din apropiere. După zeci de ani, casele goale din satul de pe stâncă, cu vedere la ocean - unele dintre ele încă mobilate - au fost „înghițite” de o pătură de plante cățărătoare luxuriante.

„Îndemnăm vizitatorii se calmeze pentru moment”

Houtouwan a ajuns prima oară la faimă printre internauții chinezi, în 2015, când o serie de fotografii fascinante ale satului pustiu au devenit virale.

Citește și: Ei au cumpărat un sat întreg, nu doar o casă! Au investit o avere în zone abandonate din Franța și Italia

În loc să sărbătorească noua sa popularitate, oficialii Arhipelagului Shengsi au fost precauți cu privire la impactul adus de creșterea bruscă a turiștilor. „Houtouwan nu îndeplinește toate condițiile pentru a se deschide pentru turiști. Îndemnăm vizitatorii se calmeze pentru moment”, a declarat Chen Bo, un oficial al insulei Shengshan, la acea vreme, relatează CNN. Dar acum, se pare că este gata să primeasă turiști de toate naționalitățile.

Vezi și: Poneiul «bețiv» a ajuns primar într-un sat din Anglia! Iată cum îi ajută pe localnici

Casele au fost acoperite de plante cățărătoare (Foto: Shutterstock)
Casele au fost acoperite de plante cățărătoare (Foto: Shutterstock)

După doi ani de planificări, autoritățile au decis să profite de pe urma popularității satului-fantomă. O platformă de tip belvedere a fost deschisă în 2017, oferind o imagine de ansamblu asupra satului de la distanță (la prețul de 3 dolari).

Iată și: Revoltă în Bran! Localnicii contestă construirea unui supermarket în centrul stațiunii: ”Vor avea de suferit producătorii locali, dar și Castelul Bran”

Cel mai bun sezon de pentru a vizita Houtouwan este vara

Iar acum, vizitatorii pot face drumeții în jurul satului de deal pentru o taxă de 8 dolari. În afara caselor goale sunt montate indicatoare pentru a avertiza turiștii despre posibilul pericol, în cazul în care vor să intre în structurile deteriorate. Faima satului Houtouwan a întărit industria turistică.

Te-ar putea interesa și: Poftiți în orașul-fantomă! Granadilla a fost până în anii ’60 o localitate strategică din Spania

Noi pensiuni au apărut în jurul insulei - doar nu în interiorul satului. Potrivit presei locale, satul a primit 90.000 de vizitatori în 2021, încasând 470.000 de dolari profit pentru insulă. Acum, după îmblânzirea restricțiilor anti-Covid, autoritățile se așteaptă la un val și mai mare de turiști.

Alflă și: Destinaţii care au dat naştere poveştilor Disney

Cel mai bun moment pentru a vizita satul este vara - când vegetația este verde. A ajunge la Houtouwan nu este o călătorie simplă, din cauza serviciilor limitate de feribot, însă turiștii spun că merită tot efortul.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!       

image
image
image
image
image
image
ryanair foto shutterstock
urs freepik jpg
DJ Lalla Laura Rosca Sursa Facebook LR jpg
1 fobie jpg jpeg
picioare femeie pexels jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (6) jpg
avion wizz air pe aeroportul suceava FOTO 7iasi ro jpeg
image
actualitate.net