Cinci obiecte pe care e bine să le ții în mașină în timpul iernii
Replica „ne-a luat iarna prin surprindere“ a fost atât de des folosită în ultimii ani de către autoritățile statului, cât și de oamenii de rând, încât pare că a devenit un truism.
Deși ne aflăm în lunile de iarnă, încercăm să înlăturăm din minte gândul că poate ninge din clipă în clipă ori că temperaturile vor scădea până la limita înghețului. Cu vara în minte ajungem, de multe ori, să fim nepregătiți pentru perioada în care ne aflăm și să sfidăm condițiile meteorologice.
Dacă te numeri printre cei care se îmbracă gros în timpul iernii, având mereu pregătite o pereche de ghete de piele, un palton de lână și un fular pufos, care să țină de cald, cel mai probabil ai totul pus la punct și când vine vorba de echiparea mașinii pentru sezonul rece.
Însă, dacă faci parte din categoria celor care cred că iarna va trece repede și nu e cazul să te pregătești în vreun fel pentru a-i face față, informațiile din acest articol ar putea să-ți fie de folos.
Imaginează-ți că te trezești într-o dimineață răcoroasă de iarnă, în care a nins puțin, însă razele soarelui își fac simțită prezența. Te pregătești să te urci în mașină pentru a merge spre serviciu, dar ai parbrizul înghețat. O racletă ar fi bună în astfel de situații, dar pentru asta ar fi trebuit să îți echipezi din timp mașina pentru sezonul rece.
Ca să nu fii luat prin surprindere de iarnă și anul acesta, îți prezentăm, în rândurile ce urmează, câteva lucruri pe care ar fi bine să le ai mereu în mașină:
1. Racletă pentru gheață și perie pentru zăpadă
Două dintre cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le ai în mașină în timpul iernii sunt racleta, care te va ajuta să dai la o parte gheața de pe parbriz, și peria, cu ajutorul căreia vei curăța zăpada. Imediat ce apar primele semne de răcire, pune aceste două obiecte în autovehicul, ca să fii mereu pregătit să faci față fenomenelor meteorologice din timpul iernii. Gheața și zăpada de pe mașină pot fi periculoase, deoarece îți obstrucționează vederea când conduci. De aceea, este important ca întotdeauna, înainte să pleci la drum, să cureți complet exteriorul mașinii.
2. Lopată
După o ninsoare puternică, pentru a scoate mașina dintre nămeți, ai nevoie de o lopată. Alege una pliabilă pe care să o ții mereu în portbagaj și care să te ajute să ieși din situațiile în care totul în jurul tău pare blocat.
3. Pătură
Dacă rămâi blocat și vremea neprietenoasă nu îți mai permite să-ți continui drumul ori dacă ești implicat într-un accident, iar mașina nu mai pornește, ar fi util să ai cu tine o pătură. Nu te poți baza mereu pe sistemul de încălzire al mașinii, de aceea este important să fii mereu precaut, cu atât mai mult cu cât, în timpul iernii, în interiorul autovehiculului se va răci foarte repede, dacă nu funcționează căldura.
4. Sare sau nisip
Atât sarea, cât și nisipul sunt antiderapante și, dacă mașina se blochează în zăpadă, acestea pot ajuta la tracțiune. Presară nisip sau sare în apropierea anvelopelor și sunt șanse mari să ieși dintr-o situație alunecoasă.
5. Cabluri pentru încărcarea bateriei
Vremea rece poate afecta funcționarea bateriei mașinii. Dacă aceasta nu mai pornește, nu va mai funcționa nici sistemul de încălzire. În astfel de situații, dacă ai cu tine un set de cabluri pentru încărcarea bateriei, poți apela la un alt participant la trafic să te scoată din încurcătură. Cu ajutorul acestor obiecte, poți transfera curent între bateriile autovehiculelor.
Nu uita să iei cu tine - mai ales când pleci la drum lung - lichide și alimente neperisabile.