Cine a fost copilul secret al lui Mihai Eminescu. Cum a încercat fiul acestuia să își facă dreptate

Mihai Eminescu, geniul literaturii române, este cunoscut pentru operele sale nemuritoare, studiate și astăzi de elevi și admirate de cititori din întreaga lume. Născut în 1850, la Ipotești, Eminescu și-a trăit copilăria în această localitate, iar la 27 de ani, cariera sa literară a început să strălucească. În spatele succesului său profesional, însă, se ascunde o viață personală plină de mistere și povești puțin cunoscute.

Cum a încercat fiul acestuia să își facă dreptate
Cum a încercat fiul acestuia să își facă dreptate

Cine a fost copilul secret al lui Mihai Eminescu

Deși Veronica Micle este recunoscută ca marea iubire a poetului, înainte de ea, Eminescu a avut și alte relații. Despre urmașii săi se știe foarte puțin. Singura informație oficială se referă la copilul pe care l-ar fi avut cu Veronica Micle, care însă s-a născut mort. Totuși, există o poveste mai puțin cunoscută, conform căreia Eminescu ar fi avut un fiu secret.

Scriitorul Cristian Petru Bălan dezvăluie o poveste fascinantă, potrivit căreia Mihai Eminescu ar fi avut un fiu nelegitim, născut dintr-o aventură din tinerețe. Conform acestuia, copilul s-ar fi numit Mihail, la fel ca tatăl său, și ar fi venit pe lume pe 19 iunie 1877, la Ipotești.

Mama acestui copil ar fi fost Ileana, fiica morarului din Cucorăni. În acea perioadă, Ileana avea doar 25 de ani. După nașterea fiului său, Ileana s-a căsătorit cu un alt bărbat, un pădurar, care i-ar fi impus anumite condiții în legătură cu copilul.

Conform sursei citate, Eminescu și-a cunoscut fiul și ar fi avut o legătură cu acesta, deși detaliile sunt destul de vagi. Numele complet al fiului ar fi fost Mihail Ilie Lăzăreanu, iar botezul ar fi fost oficiat de sora poetului, Henrieta. Se spune că Mihail semăna foarte mult cu Eminescu, având trăsături comune, cum ar fi fruntea, buzele și ochii. Mai mult decât atât, cei doi ar fi împărtășit trăsături de personalitate și înclinații comune.

„Copilul a fost botezat Mihail şi el a venit pe lume în ziua de 19 iunie 1877, la Ipoteşti (conf. cert. naşt. nr 38/1877, primăria Cucorăni), având ca mamă pe Ileana, fiica de 25 de ani a morarului din Cucorăni, o blondă frumoasă, care se va căsători ulterior cu Ion Lăzăreanu, un pădurar de 32 de ani.

Acesta o va accepta de soţie numai după ce căminarul Eminovici, bunicul noului născut, îi va asigura băieţelului o convenabilă întreţinere, printr-o înţelegere secretă între cele două părţi”, spune scriitorul Cristian Petru Bălan în eseul ”Fiul natural al lui Mihai Eminescu”, publicat pe site-ul poezie.ro.

Într-o perioadă în care statutul de copil nelegitim era văzut cu dispreț, Mihail Ilie Lăzăreanu ar fi încercat să obțină recunoașterea paternității sale, apelând chiar la instanțe pentru a-și revendica drepturile. Acesta însă nu a fost niciodată recunoscut ca fiind fiul lui Eminescu. Scriitorul mai relatează că Mihai Ilie Lăzăreanu nu s-a căsătorit niciodată și a locuit în Botoșani, pe strada Lascăr Catargiu nr. 16, până în 1944. Acesta a murit la vârsta de 67 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Printesa Charlene, Printul Albert, Printul Jacques si Printesa Gabriella la picnicul princiar   profimedia 0905633011 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saima azfal KAT jpg
politist retinut plan evadare telefon mobil 4 jpeg
incendiu ior mp4 thumbnail png
criminalist banda generic13022023 jpg
tanari romani evul mediu jpg
cetatea de scaun a sucevei jpg
ploaie jpg
titluri de stat programul tezaur jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net