Cine este femeia care i-a luat mințile lui Mihai Eminescu. Veronica Micle nu a fost unica iubire a scriitorului: „Aș fi pătruns înăuntru și te-aș fi omorât”

Mihai Eminescu, poetul național al României, este cunoscut nu doar pentru operele sale literare de neprețuit, dar și pentru viața sa amoroasă tumultuoasă. Deși Veronica Micle este adesea amintită ca marea iubire a poetului, o altă femeie a jucat un rol semnificativ în viața lui: Mite Kremnitz.

Mihai Eminescu. Foto: arhiva.
Mihai Eminescu. Foto: arhiva.

Cine a fost Mite Kremnitz?

Mite Kremnitz, pe numele său real Marie Charlotte von Bardeleben, era o scriitoare de origine germană, cumnata lui Titu Maiorescu și soția doctorului Wilhelm Kremnitz. Ea și Eminescu s-au întâlnit pentru prima dată la una dintre seratele literare organizate de Titu Maiorescu, la care poetul participa în perioada în care lucra la ziarul conservator „Timpul”.

La acea vreme, Mite l-a angajat pe Eminescu să o învețe limba română, ceea ce a creat o legătură strânsă între ei. Eminescu s-a îndrăgostit de ea, iar această dragoste l-a inspirat să îi dedice poezia „Atât de fragedă”.

O iubire neîmpărtășită

Deși Eminescu a fost profund atras de Mite Kremnitz, sentimentele sale nu au fost reciproce. În memoriile sale, publicate sub titlul „Amintiri fugare despre Eminescu”, Mite a relatat mai multe întâmplări care demonstrează natura complexă și intensă a relației lor.

Un incident notabil este când poetul, într-un moment de pasiune extremă, i-a spus: „Ieri după masă am venit la dumneata, am trecut prin toate odăile, şi am ajuns la uşa d-tale, însă am găsit-o închisă; altfel aş fi pătruns înăuntru şi te-aş fi omorât”. Aceasta frază arată dificultatea lui Eminescu de a-și controla emoțiile și intensitatea sentimentelor sale.

Mite Kremnitz nu a fost impresionată de gesturile poetului și a fost chiar deranjată de intensitatea acestora. Ea l-a respins pe Eminescu, considerându-l o persoană care nu se putea stăpâni și care era mereu la un pas de nebunie. Gelozia lui Titu Maiorescu a contribuit și ea la deteriorarea relației lor, Maiorescu asigurând-o pe Mite că poetul nu și-a întrerupt niciodată legătura cu Veronica Micle.

Viața după despărțire

După încheierea relației lor, Mite Kremnitz a părăsit România și s-a stabilit la Berlin. A continuat să aibă o carieră literară, traducând numeroase opere ale scriitorilor români în limba germană, inclusiv lucrări ale lui Eminescu. Ea a încetat din viață pe 18 iulie 1916, lăsând în urmă o amprentă semnificativă în viața și opera poetului.

Mihai Eminescu, unul dintre cei mai mari poeți ai literaturii române, a trăit o viață marcată de iubiri intense și relații controversate. Veronica Micle și Mite Kremnitz au fost două dintre femeile care i-au marcat profund existența. Deși relația sa cu Mite Kremnitz a fost una de neîmplinire și suferință, ea a inspirat unele dintre cele mai frumoase poezii ale sale. Corespondența și amintirile despre aceste relații dezvăluie o latură profund emoțională și complexă a vieții poetului, rămânând o parte esențială a moștenirii sale literare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
valentin olariu Tatal lui Sebi jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net