Cine a fost românca din Timișoara cu care s-a iubit Beethoven. De ce nu au reușit să rămână împreună

Acum peste 250 de ani, la Bonn, Germania, s-a născut Ludwig van Beethoven, unul dintre cei mai mari compozitori din istorie. În 2020, întreaga lume a sărbătorit „Anul Beethoven", aducând omagiu marelui artist și moștenirii sale muzicale. Cu toate acestea, puțini sunt familiari cu povestea tragică a primei iubiri a marelui compozitor, care s-a încheiat în mod dramatic la Timișoara.

Beethoven a iubit cu patimă o româncă / foto: Shutterstock
Beethoven a iubit cu patimă o româncă / foto: Shutterstock

În fața Cercului Militar din Piața Libertății din Timișoara, o plăcuță discretă atrage atenția cu inscripția: „Jeanette d’Honorath. Prima iubire a lui Ludwig van Beethoven. A locuit aici ca soție a cdl. Cetății, gen.Karl vom Greth. 01.11.1823.”

Aceasta reprezintă o mărturie a unei legende uitate a Timișoarei, dezvăluită recent prin cercetarea laborioasă de patru ani și jumătate a scriitoarei și profesoarei de muzică Luciana Ianculescu.

„Am aflat despre locul de odihnă al primei iubiri a lui Beethoven în orașul Timișoara și am decis să explorez povestea care a început în Bonn și s-a încheiat la Timișoara. Dorința mea era să aduc această poveste la cunoștința iubitorilor de muzică, în special a locuitorilor Timișoarei și a turiștilor.

Astfel, am demarat cercetări, documentare și călătorii către locurile relevante, precum Köln, Martonvasar, Bonn și Viena, pentru a înțelege mai bine contextul. Aceste eforturi m-au condus la descoperirea că aici s-a încheiat tragic povestea primei iubiri a lui Ludwig van Beethoven”, a declarat Luciana Ianculescu pentru adevarul.ro.

Ludwig și Jeanette, o dragoste imposibilă

Povestea de dragoste dintre Beethoven și Jeanette d’Honorath a fost una „adevărată, timidă, chiar imposibilă”, începând în Bonn, când ambii aveau 18 ani. Pasiunea lor comună pentru muzică i-a adus împreună într-o poveste romantică, dar dragostea lor nu a avut timp să înflorească.

Jeanette s-a căsătorit cu Karl von Greth, comandantul Regimentului 23 al Armatei austriece, iar destinul i-a purtat la Timișoara, unde au trăit în actualul Casino Militar. În ciuda iubirii lor tinerești, Jeanette a fost răpusă de o boală gravă în Timișoara, la vârsta de 53 de ani, iar povestea tragică a fost uitată de-a lungul timpului.

Investigațiile amănunțite ale lui Luciana Ianculescu au adus această poveste la lumină, iar placa comemorativă din Timișoara aduce astăzi aminte de drama romantică și tragică.

Povestea care a fost dată uitării

Cu toate acestea, promovarea acestei povești rămâne în umbră, iar Ianculescu încearcă să aducă această istorie la cunoștința publicului. Desigur, povestea primei iubiri a lui Beethoven și destinul ulterior al Johannei von Grath rămân încă relativ necunoscute.

Ludwig van Beethoven, născut la Bonn în 1770 și decedat la Viena în 1827, a fost un compozitor și pianist german considerat unul dintre cei mai mari în istoria muzicii.

El a fost un copil prodigiu și a contribuit semnificativ la evoluția muzicii clasice. Cu toate obstacolele, inclusiv surditatea progresivă, Beethoven a rămas un simbol al luptei cu adversitățile și al genialității artistice, influențând puternic muzica clasică și romantică.

image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net