Cine e obligat să cedeze trecerea pe un drum cu 3 benzi? Regula pe care puțini șoferi o știu

Legislația rutieră spune cine are obligația de a ceda trecerea atunci când doi șoferi se deplasează pe un drum cu trei benzi în aceeași direcție, însă puțini sunt conștienți de această regulă. Dezvoltarea infrastructurii rutiere este însoțită și de noi reguli ce trebuie respectate de șoferi. Astfel, pentru a preveni producerea accidentelor, autoritățile au stabilit cine e obligat să acorde prioritate atunci când doi șoferi circulă pe un drum cu 3 benzi și ambii au intenția de a ocupa banda din mijloc.

image

Care dintre șoferi are prioritate pe un drum cu 3 benzi

Drumul Național 1, în zona Academiei de Poliție din București, este un exemplu cât se poate de elocvent. Șoseaua are câte 3 benzi pe fiecare sens de circulație.

Uneori, se întâmplă ca mașinile de pe banda 2 să avanseze mult mai rapid decât cele aflate pe banda 1 și 3. Și, dacă un șofer de pe banda 1 și un altul de pe banda 3 vor să intre concomitent pe banda 2, numai unul dintre ai are prioritate.

Pe un drum public prevăzut cu minimum 3 benzi pe sens, când conducătorii a două autovehicule circulă în aceeași direcție, dar pe benzi diferite și intenționează să se înscrie pe banda liberă dintre ei, cel care circulă pe banda din dreapta este obligat să permită celui care vine din stânga să ocupe acea bandă”, stabilește Articolul 136 din Codul Rutier.

Așadar, conform exemplului de mai sus, conducătorul auto care circulă pe banda 1 e obligat să cedeze trecerea șoferului de pe banda 3 atunci când amândoi vor să intre pe banda 2.

Această regulă se aplică pe orice tip de drum care are cel puțin 3 benzi de circulație. Ceea ce înseamnă autostradă, drum național, județean, local sau pe bulevardele din marile orașe.

Amendă pentru neacordarea de prioritate

Conform legii, în cazul în care un șofer nu acordă prioritate de trecere celor care au acest drept, riscă între 4 și 5 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 580 și 725 de lei.

În plus, va primi și sancțiunea suplimentară de suspendare a dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Dar dacă din cauza neacordării de prioritate are loc un accident de circulație, atunci permisul va fi suspendat pentru 60 de zile, potrivit Pro Motor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
bell pepper 569070 1280 jpg
femei celebre iubiri jpg
virbanc 1280x720 jpg
Traditii de Florii jpg
pensie jpg
Fagul imparatului png
ocna mures jpg
Regele Charles  GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net