Cine este Marilyn Vos Savant, persoana cu cel mai mare IQ înregistrat vreodată. Povestea numelui ei

Marilyn vos Savant este recunoscută global drept persoana cu cel mai mare IQ înregistrat vreodată, un impresionant 228, conform Guinness Book of World Records. Performanța ei intelectuală a depășit figuri legendare precum Albert Einstein și Stephen Hawking, transformând-o într-un simbol al inteligenței umane. Dar dincolo de acest titlu remarcabil, povestea vieții ei este una fascinantă, presărată cu provocări, discreție și contribuții semnificative în educație și gândire logică.

Ambii părinții purtau numele Savant

Născută pe 11 august 1946 în St. Louis, Missouri, Marilyn a crescut într-o familie modestă, fără antecedente notabile de genii. 

image

Interesant este că nume de familie „Savant” se regăsea atât la bunicii matern i cât și la bunicii paterni. Numele de familie al bunicii paterne era Savant, în timp ce bunicul matern a transmis numele de familie „von Savant” mamei lui Marilyn. Poate intuind că numele îi va aduce noroc, Marilyn a decis să adopte numele de fată al mamei sale „von Savant”.

La doar 10 ani, a fost supusă testului Stanford-Binet și Mega Testului lui Hoeflin, obținând un rezultat record: un IQ de 228. Această realizare i-a adus includerea în Guinness Book Hall of Fame între 1986 și 1989.

Deși talentul său ieșit din comun era evident, părinții ei au tratat-o cu simplitate, fără să îi acorde o atenție deosebită. Într-un interviu, Marilyn a menționat că, în anii 1950, femeile nu erau încurajate să își folosească abilitățile intelectuale, ceea ce i-a influențat traseul.

„Nu se gândeau deloc să se concentreze asupra copiilor. Ideea era să fiu independentă, să-mi câștig existența și, de fapt, nimeni nu mi-a acordat prea multă atenție”, a declarat Vos Savant într-un interviu despre educația ei simplă. „Mai ales pentru că eram fată”.

Ea a precizat că, în tinerețe, a fost foarte puțin încurajată să își folosească talentul la cel mai înalt potențial. În anii 1950, când s-a descoperit că era un geniu, femeile nu erau considerate „potrivite pentru a face ceva anume cu inteligența lor, așa că nu am fost încurajată în niciun fel”, a spus ea citată de scrie allthatsinteresting.com

Carieră cele mai deștepte femei din lume

Marilyn s-a mutat la New York pentru a urma o carieră în scris. A devenit cunoscută în anii ’80 prin rubrica "Ask Marilyn" din revista Parade, unde răspundea la întrebări complexe din matematică, știință și logică. Un moment definitoriu al carierei sale publice a fost explicația problemei Monty Hall, o dilemă probabilistică ce a generat dezbateri aprinse chiar și printre matematicieni consacrați.

Pe lângă activitatea sa editorială, Marilyn a militat pentru educație și gândire critică. A subliniat importanța curiozității intelectuale în viața de zi cu zi, devenind o inspirație pentru generații întregi.

Viața personală și moștenirea

Marilyn s-a căsătorit cu Robert Jarvik, inventatorul inimii artificiale, alături de care a format un parteneriat dedicat inovației și progresului științific. Deși putea duce o viață publică extravagantă, a ales discreția, concentrându-se pe contribuții intelectuale și pe popularizarea științei.

Astăzi, Marilyn vos Savant este mai mult decât „persoana cu cel mai mare IQ”. Este un exemplu al faptului că geniul se reflectă nu doar în scorurile obținute, ci și în capacitatea de a inspira, de a educa și de a contribui la progresul umanității.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Camilla și Charles, GettyImages (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu presa jpg
Ciorbă de legume FOTO Shutterstock jpg
Zăpadă la munte - ninsoare - meteo -vremea FOTO Shutterstock
bani falsi sursa igpr
Mocanita FOTO Shutterstock jpg
drum sarmizegetusa jpg
plata credit la banca jpeg
Craciunita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net