Colinde Ștefan Hrușcă. Cele mai frumoase colinde românești

Ultima actualizare:

Emoția sărbătorilor de iarnă nu ar fi la fel fără cele mai frumoase colinde cântate de Ștefan Hrușcă. Devenit un artist-simbol al acestei perioade festive, îndrăgitul cântăreț a intrat în inimile românilor și n-a mai ieșit de acolo. Ca un reflex, atunci când vine Crăciunul, oamenii apasă play pe colindele lui Hrușcă.

Nu mai este niciun secret că Hrușcă are locul lui de cinste atunci când se apropie sfârșitul de an. „Deschide ușa, creștine!” este unul dintre cele mai cunoscute și cântate colinde de Crăciun.

În topul românilor se află și „O, ce veste minunată!”, un cântec care smulge lacrimi. Pe lista celor mai frumoase colinde ale lui Ștefan Hrușcă intră și melodia „Cerul și pământul”. Acest colind îndeamnă la bucurie și voie bună.

Colindele sfinte „Afară ninge liniștit”, „Sfântă-i sara de Crăciun”, „Sfântă Maică a lui Iisus” aduc liniște în sufletul ascultătorilor și bucuria Nașterii Domnului.

Colinde Ștefan Hrușcă! „Deschide ușa creștine” și „O, ce veste minunată” au făcut istorie

Povestea lui Ștefan Hrușcă e una fascinantă. Până să devină un mare artist, acesta era pregătit să fie învăţător. Hrușcă absolvise Liceul Pedagogic din Sighetu Marmaţiei şi profesa la Şcoala nr. 1 din Borşa. Totuși, după o întâlnire cu Adrian Păunescu, Ștefan Hrușcă a luat decizia care i-a schimbat viața - a hotărât să vină în Cenaclul Flacăra.

A ajuns în Bucureşti la sfârşit de noiembrie 1981. Avea cu el doar gentuţă cu câteva haine şi o chitară într-o husă cusută la maşină de sora sa mai mare, Maria. Restul e tăcere, așa cum bine spune unul dintre cele mai apreciate filme produse după 1989 în România.

Cariera lui Hruşcă a explodat ulterior. Până în 1984, când a plecat din Cenaclu, a ţinut peste 1.000 de concerte. Din 1991, însă, artistul a părăsit România. A plecat în Canada, în orăşelul Whitby, de lângă Toronto. Cu toate acestea, îndrăgitul cântăreț se întoarce în inimile noastre în fiecare iarnă, atunci când românii aleg mereu lista cu cele mai frumoase colinde cu Ștefan Hrușcă.

Cele mai frumoase colinde Ștefan Hrușcă. Ce spune artistul despre Crăciun?

Acum 11 ani, Ștefan Hrușcă a vorbit, într-un interviu pentru Adevărul, despre ce simbolizează cântecul său, latura spirituală a sărbătorii Crăciunului și fuga oamenilor după lucrurile materiale mai mult decât după cele spirituale.    

Dacă vrei să petreci cu familia trebuie să-ţi umpli cămara, e adevărat. Dar cred că în ultima vreme se exagerează. ­Mi-aduc aminte că, în copilărie, la Ieud, satul în care am văzut lumina zilei, ne bucuram cu foarte puţin. Era mai simplu pe-atunci, simţeai o bucurie mult mai mare pentru acel puţin pe care îl aveai pe masă.

Te hrăneai cu bucurie, cu sinceritate, cu un cuvânt bun. Nu era fuga asta după lucrurile materiale. Da, sunt necesare, dar câteodată pare că vrem să epatăm cu asta. Cred că fiecare român ar trebui să simtă aşa cum o făceau străbunii noştri, pe vremuri: să fie mai curat, mai aplecat spre bine, spre frumos, spre firesc. Pe vremuri, ne mulţumeam cu puţin, acum am uitat să ne comportăm firesc...

Nu ştiu dacă e bine ce se întâmplă azi cu omenirea”, spunea Hrușcă, răspunzând la întrebarea dacă românii mai sunt aplecaţi spre latura spirituală a acestei sărbători.  

În 2022, Ștefan Hrușcă a revenit în România după trei ani de pauză pentru turneul național de colinde. Din 11 și până pe 28 decembrie, artistul susține peste 30 de spectacole.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net