Conacul Gaal, reşedinţa nobiliară refăcută pentru turişti

La 225 de kilometri de Bucureşti se află localitatea covăsneană Dalnic, un loc cu peisaje impresionante. O comună plină de istorie, dar acum cu o imagine de copil sărac al României, cu uliţe de pământ şi pline de noroaie, în care casele sunt mici şi parcă ruşinate că au fost ridicate. Călătorului rătăcit pe aici îi sar însă în ochi două clădiri şi o statuie, pete de culoare pe obrazul nefardat al localităţii: conacul nobiliar Gaal, biserica reformată şi statuia eroului Gheorghe Doja.

Conacul Gaal este bijuteria locului, complet restaurată în 2014
Conacul Gaal este bijuteria locului, complet restaurată în 2014

În timp ce alte părţi din România se chinuie să-şi creeze poveşti care să atragă turiştii, aici istoria a ieşit la suprafaţă, transformând locul ­într-un adevărat sipet cu valori. Prima atestare documentară datează din anul 1332, dar la marginea localităţii şi în alte diverse locuri au fost găsite obiecte din diferite epoci, începând din secolul I î.H.

Conacul Gaal este bijuteria locului, complet restaurată în 2014
Conacul Gaal este bijuteria locului, complet restaurată în 2014

Reporterii Click! au vizitat această zonă situată în inima Ţării Secuilor, despre care nu se învaţă în cărţile de istorie. Dacă vii în Secuime nu trebuie să ratezi una dintre bijuteriile turistice ale zonei, conacul nobiliar Gaal, un complex cu 15 camere de oaspeţi împărţite în trei imobile. În centrul unui domeniu de 25 de hectare, se află conacul, o clădire cu „o istorie de peste 150 de ani, Conacul Gaál reprezintă o adevărată bijuterie ascunsă a Transilvaniei. Această reşedinţă rafinată recreează cu autenticitate atmosfera de odinioară a familiilor nobile din secolul al XIX-lea, oferindu-vă prilejul de a vă relaxa, de a vă încărca cu energie pozitivă şi de a face o incursiune captivantă în trecut”, ne-a lăudat conacul administratorul Csiszer Gabor Zsolt.

Localitatea Dalnic din Covasna pare împietrită în trecut
Localitatea Dalnic din Covasna pare împietrită în trecut

Pentru că familia moştenitoare Borbath nu a putut întreţine preţioasa clădire din resurse proprii, au vândut-o „Fundaţiei pentru Comunitate”, la care au rămas acţionari importanţi. Conacul a fost renovat în totalitate în 2014 şi atunci, în spatele său, în aceeaşi curte, a mai fost construită o clădire nouă, pe locul fostului hambar.

Localitatea Dalnic din Covasna pare împietrită în trecut
Localitatea Dalnic din Covasna pare împietrită în trecut

Parterul conacului, monument istoric, a funcţionat ani întregi drept muzeu, iar acum este folosit drept salon de oaspeţi, unde se poate lua masa sau socializa. În incinta conacului, la etajul I, sunt 4 camere spaţioase cu mobilă veche, dotate cu băi moderne, bucătărie modernă, săli de relaxare şi de petrecere. În spatele conacului, în clădirea nouă sunt încă şapte camere, saună, sală de fitness, care stau la dispoziţia oaspeţilor.

Administratorul  ne-a prezentat muzeul de la conac
Administratorul ne-a prezentat muzeul de la conac

Pentru a mări spaţiul de cazare, o casă din curtea vecină a fost renovată aşa cum arătau în secolul trecut casele nobililor secui şi acum poate şi ea adăposti turişti. În timp ce conacul şi fostul hambar pot fi închiriate cameră cu cameră, clădirea de oaspeţi din curtea vecină este disponibilă doar întreagă, având o capacitate de până la 12 persoane. De pe dealurile de pe domeniul Gaal, ai o privelişte superbă a locului, care ne-a făcut să nu regretăm că ne-a ieşit limba de un cot până în vârf. Peste tot însă sunt gardurile anti-urs, „prietenul nostru”, ne spune administratorul Szolt.

Biserica şi statuia lui Doja, reperele din Dalnic

În centrul comunei Dalnic, îţi atrage atenţia biserica reformată, refăcută cu fonduri de la Uniunea Europeană.

image

„Sunt preot aici din 2001, majoritatea locuitorilor au crescut şi au îmbătrânit sub ochii mei. Biserica a fost restaurată între 2009 şi 2021, căci lucrul a fost migălos şi aşa cum ştiţi fondurile sunt cum sunt. Ne mândrim cu un clopot original, din 1620. Sunt puţine astfel de obiecte în toată România. De Sărbători şi mai ales de Crăciun, biserica este locul la care se adună toţi, indiferent unde sunt în timpul anului”, ne-a povestit preotul Marosi Karoly.

image

În parcul de lângă lăcaşul de cult, statuia imesă a lui Gheorghe Doja aduce aminte de o pagină uitată din istoria României. Gheorghe Doja a fost conducătorul răscoalei ţărăneşti din Transilvania contra ungurilor, în anul 1514. După o seamă de victorii, „armata” de ţărani a fost învinsă, iar Doja capturat şi torturat pe un „tron” înroşit în foc.

Cât costă să dormi la conac

În casa construită pe locul fostului hambar o cameră cu mic dejun costă 550 de lei/noapte, în conacul Gaal camerele costă între 650 şi 750 de lei pe noapte cu mic dejun, iar imobilul din curtea vecină inclus în complex, care se închiriază cu totul, costă 2.500 de lei pe noapte.

Conform gazdelor, toate produsele servite la masă sunt din ferma proprie, naturale, de la carne la ouă, de la mezeluri la pâine şi legume.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
par alb istock jpg
malaga 3619271 1280 jpg
1 tratamentul miraculos care te scapa de varice in 30 de minute jh2n jpg jpeg
amsterdam shutterstock
apa plante flori istock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
ups1 jpeg
andrei caramitru despre puglia webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net