Continentul care se deplasează cu 7 centimetri în fiecare an. În ce direcție se îndreaptă

Când vorbim despre continente, ne gândim, în mod firesc, la mase de uscat vaste, stabile, care par nemișcate de-a lungul vieții noastre. Însă, în realitate, acestea sunt în permanentă mișcare.

Australia se deplasează cu 7 centimetri pe an / foto: Pixabay
Australia se deplasează cu 7 centimetri pe an / foto: Pixabay

Chiar dacă nu simțim sau vedem cu ochiul liber aceste schimbări, continentele se deplasează constant, asemenea unor uriașe plute ce plutesc pe suprafața topită a planetei. Dintre toate, Australia se remarcă printr-un record mai puțin cunoscut: este continentul care se mișcă cel mai rapid.

Australia: cel mai rapid continent de pe planetă

Australia se deplasează cu o viteză de aproximativ 7 centimetri pe an, o valoare surprinzător de mare în termeni tectonici. Această mișcare este comparabilă cu viteza cu care cresc unghiile sau părul unui om — o metaforă des folosită pentru a face acest fenomen mai ușor de înțeles.

Spre comparație, celelalte continente ale lumii se mișcă în medie cu doar 1,5 centimetri pe an, conform datelor Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) din Statele Unite. Astfel, Australia se detașează clar de restul „concurenților” într-o cursă lentă, dar neîntreruptă, a maselor continentale.

Direcția deplasării? Nord, mai exact nord-est, ceea ce înseamnă că Australia se apropie, treptat, de Asia de Sud-Est.

Placa Indo-Australiană și motorul mișcării

Mișcarea continentului australian este determinată de Placa Indo-Australiană, una dintre cele mai active plăci tectonice de pe Pământ. Această placă nu include doar Australia continentală, ci și:

  • insula Tasmania,
  • o parte din Noua Guinee,
  • Noua Zeelandă, și
  • o regiune întinsă din Oceanul Indian.

Placa se deplasează cu aceeași viteză și în aceeași direcție ca Australia, „împingând” continentul spre nord, către coliziunea cu Placa Eurasiatică. Geologii estimează că, în următoarele zeci de milioane de ani, aceste plăci ar putea intra în contact, generând o coliziune tectonică de proporții.

Această interacțiune ar putea duce la formarea unui nou supercontinent, denumit ipotetic „Austrasia” — un colos continental care ar uni teritoriile Australiei cu cele din Asia de Sud-Est și, posibil, cu o parte din China.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Anglia, foto Shutterstock jpg
saltea adobestock jpg
porumbei, foto shutterstock jpg
Primarul Mihăiță Negură, foto Facebook jpg
lidl jpg
Casa Assan, foto Pinterest jpg
spray camera miros pexels jpeg
jurnalsita rapita webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net