Cu cât au ajuns să se vândă celebrii cârnați de Pleșcoi?! Le-am aflat rețeta secretă! La Festivalul de la Berca (Buzău), românii s-au bătut pe pastramă și pe Leo de la Roșiori!

#Exclusiv Click!

Cea de-a XI-a ediție a „Festivalului Cârnaților de Pleșcoi” organizată în comuna Berca, week-end-ul trecut, a adunat puzderie de localnici și de turiști dornici să savureze produsele tradiționale din județul Buzău. La festival a fost, însă, bătaie pe păstramă și must, în condițiile în care celebrii cârnați de Pleșcoi au ajuns să se vândă cu 90 ron kilogramul. 

Festivalul din comuna Berca ( Județul Buzău), ce aduce în prim-plan celebrii cârnați de Pleșcoi, un produs tradițional cu Indicație Geografică Protejată la nivel european, a ajuns anul acesta la cea de-a XI-a ediție. Localnicii dar și turiștii veniți din toată țara, de la Brăila și Galați până la București sau Ploiești, s-au înghesuit în week-end la Festivalul de la Berca, pentru a degusta celebrii cârnați de Pleșcoi, care au devenit un simbol gastronomic al Buzăului, dar și alte specialități locale precum pastramă, brânzeturi, must și placinte de casă. 

Sâmbătă, în cea de-a doua zi de festival, cozile la grătare erau interminabile și cu greu mai găseai un loc la mese, unde să savurezi liniștit la umbră un mic, un cârnăcior sau gustoasa pastramă. 

De altfel, după ce s-au înfruptat pe saturate pe la mese, oamenii se așezau la coadă pentru a-și umple sacoșele cu deliciile locale. Pastrama, însă, a fost vedeta festivalului, în condițiile în care costul acesteia era de doar 60 ron kilogramul, în comparație cu cârnații originali de Pleșcoi al căror preț a fost anul acesta unul foarte piperat, 90 de lei kilogramul, ca și babicul de altfel. 

Prețurile au fost la fel de piperate și la dulciuri: o cupă de înghețată costa 10 ron, iar o plăcintă cu brânza dulce de casă  ajungea la 20 de lei bucata. Mustul se vindea și el cu 5 lei păhărelul. 

Leo de la Roșiori a încins atmosfera

În jurul după-amiezii, pe scena de la Berca a urcat celebrul Leo de la Roșiori care a isterizat publicul numeros din cale afară cu manele, dar și cu piese vechi de la el de acasă, din zona Teleormanului. 

„Vara la Mamaia, iarna la Sinaia”, a cântat artistul, în timp ce toată lumea dansa pe platoul din fața scenei. 

Care este secretul vestiților cârnați de Pleșcoi?

Denumirea  „cârnaţi de Pleşcoi” vine de la localitatea Pleşcoi (comuna Berca). Reţeta s-a transmis şi în localităţile învecinate cum ar fi: Berca, Sătuc, Joseni, Răteşti, Pleşeşti, Pâcle, Mănăstirea Răteşti, Cojanu, Ţîţirligu, Viforâta, Băceni, Săpoca, Măteşti şi Buzău. 

Nemulțumiți de gustul cărnii de oaie, sârbii din Berca au condimentat carnea, au afumat-o și au uscat-o bine. La origine, cârnaţii de Pleşcoi sunt produşi din carne şi seu de oaie, tocată cu barda, condimentată cu usturoi, cimbru, busuioc şi sare, umpluţi în membrane naturale de oaie (subţiri) şi afumaţi cu lemn de fag.  

În prezent, cârnații de pleșcoi sunt preparați manual după vechile rețete, care sunt păstrate încă secrete. Reţeta originală a fost modificată, alături de carnea de oaie folosindu-se şi carne de vită sau de capră pentru a nu modifica gustul specific al cârnaţilor de Pleşcoi.

Cârnații ce pot fi găsiți azi la târguri conțin carne de oaie, vită, capră, ardei iute, cimbru, usturoi, fiind ambalați în maț subțire de oaie. 

Un secret al cârnaților de pleșcoi este acela că la afumătoare se folosește lemn de esență tare, fără rășină. În comunism, erau considerați marfă prohibită. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net