Cu ce probleme se poate confrunta un cuplu când apare copilul
Să sperăm că înainte de sarcină aţi avut o relaţie fericită şi că amândoi v-aţi dorit la fel de mult un copil. Totuşi, chiar şi cele mai solide relaţii pot fi puse la încercare în timpul şi după sarcină.
Este ceva normal ca atunci când există un copil, să aveţi mai puţin timp unul pentru celălalt. Şi, chiar şi în cele mai egalitare căsnicii, femeia are de obicei cel mai mult grijă de copil. Asta înseamnă că femeia are resentimente pentru faptul că îi rămân atâtea de făcut, în timp ce bărbatul capătă resentimente pentru că i se dă mai puţină atenţie.
Bărbaţii nu rămân însărcinaţi, nu trec prin chinurile naşterii şi foarte rar simt greutatea creşterii unui copil atât de mult ca partenerele lor. Deci, deşi poate părea incredibil, se întâmplă ca ei pur şi simplu să nu înţeleagă prin ce trece o femeie.
„Este important pentru un bărbat să ia parte de la bun început la toate discuţiile medicale despre sarcină şi naştere. Un bărbat poate să nu creadă atunci când partenera lui îi spune că, de exemplu, şi sexul oral este interzis. Aici pot fi de ajutor câteva cuvinte ale medicului”, scrie Paul Jenner în cartea sa, “Sex ca la carte”.
Un bărbat poate fi gelos pe copil, mai ales dacă este băiat. Dintr-o dată există un nou bărbat în viaţa partenerei lui şi îi vine greu să accepte asta. Bineînţeles, relaţia mamei cu copilul este ceva foarte diferit, dar unii bărbaţi nu înţeleg diferenţa.
Ca bărbat, cel mai bun lucru ca să te bucuri din nou de sex senzaţional este să o înţelegi şi să-I oferi partenerei tale cât mai mult sprijin fizic şi moral cu putinţă. Pentru binele amândurora, trebuie să vă faceţi timp şi să staţi împreună şi să discutaţi aşa cum o făceaţi înainte. Asta nu înseamnă că trebuie să fugi de haosul de acasă, ci să te arunci direct în el. Fă astfel încât şi ceilalţi membrii ai familiei să te ajute cât mai mult. Asigură-te că şi partenera ta doarme destul şi că mânâncă bine. Dacă nu are timp pentru aceste lucruri esenţiale, probabil că suferă de vreo formă de depresie post-natală.