Cu cine s-a iubit Ion Creangă, după ce soția l-a părăsit pentru un călugăr. Femeia i-a stat alături, fără acte, 20 de ani!

Puțini sunt cei care cunosc detalii despre viața personală a scriitorilor noștri români. Ion Creangă nu a fost prea norocos în ale amorului în ceea ce privește relația cu soția acestuia, dar Tinca Vartic a compensat lucrurile. 

Ion Creangă și Tinca Vartic
Ion Creangă și Tinca Vartic

Ion Creangă a fost părăsit de soție pentru un călugăr de la Mănăstirea Golia și chiar a ales să-și abandoneze fiul de numai 7 ani, pe Constantin, lăsându-l în grija scriitorului. 

Cine a fost Tinca Vartic, femeia care i-a stat alături lui Creangă timp de 20 de ani

Părăsit de soție, Ion Creangă s-ar fi gândit, la momentul respectiv, că niciodată nu va mai fi iubit. Tinca Vartic, o femeie mică de statură, așa cum chiar el o descria, i-a stat, totuși, alături, timp de 20 de ani. Fără acte! Se pare că Ecaterina i-a picat „cu tronc” scriitorului român încă de pe vremea când avea numai 19 ani.

„Mi-am luat în casă şi o ţăţacă tinerică, de nouăsprezece ani, pe Ecaterina Vartic, ca să aibă grijă de băiat şi de mine, că de când m-a lăsat diavoliţa (fosta soţie - n.red), nu-s nici bărbat însurat, nici vădoi, ci cum e mai bine: şi una şi alta. Lumea, cum e lumea, că numai moartea îi astupă gura, zice multe. Zice că Tinca-i prea tinerică pentru un drac bătrân ca mine“ spunea Creangă, despre Tinca Vartic. 

Despre Tinca, Creangă mai spunea că deși nu are școală multă, era, totuși, o femeie deșteaptă. Aceasta l-a iubit sincer și curat timp de 20 de ani, chiar dacă nu a primit statutul de soție. 

În anul 1879, notează adevarul.ro, Creangă a cumpărat „bojdeuca din Țicău”, iar aceasta a fost trecută, în acte, pe numele Tincăi Vartic. Inclusiv despre calitățile sale culinare a scris Ion Creangă, spunând că mereu Tinca era gata să-l ospăteze cu bucate românești alese. 

 „Când a răsărit luceafărul de ziuă, ne-am întors cu bădia Mihai Eminescu la cuibar (acasă - n.red.) şi am fost primiţi cu alai şi blagosloviţi de Tinca cu borş de potroace“. Ecaterina Vartic a murit în anul 1912, mai notează sursa citată. 

Citește și - George Stanca ar fi împlinit 74 de ani. Ultimul text pe care ni l-a trimis, o amară premoniție: "Lăsăm în urmă picături de viață"

Creangă a lăudat-o pe Tinca

Nu doar de Ion Creangă a avut grijă Tinca Vartic, ci și de fiul acestuia, Constantin, pe care l-a tratat ca pe propriul său copil. Redăm, mai jos, întregul fragment în care Ion Creangă vorbea despre relația cu Tinca Vartic: 

„Mi-am luat în casă și o țățacă tine­rică, de nouăsprezece ani, pe Ecaterina Vartic, ca să aibă grijă de băiat și de mine, că de când m-a lăsat diavolița, nu-s nici bărbat însurat, nici vădoi, ci cum e mai bine: și una și alta. Lumea, cum e lumea, că numai moartea îi astupă gura, zice multe, dar cine stă s-o asculte? Zice că Tinca-i prea tinerică pentru un drac bătrân ca mine. Zice că mi-am făcut-o țiitoare, dacă nu mi-am putut-o face nevastă. Vorbească lumea până ce i-o ajunge gura la urechi! Eu n-am dreptul la viață și trebuie să-mi pun unghia-n gât, ca pițigoiul? Costache, băiatul meu, n-are dreptul la îngrijire și la mâncare? Dacă mama lui dreaptă l-a lăsat în părăsire, apoi țiitoarea Tinca nu-i mai bună decât dânsa, că-l hrănește și-l îmbracă? (…) Ea n-are năcăfale, nu-i rea de gură, nu cârnește din nas și-i bucu­roasă că are unde-și pleca fruntea și pe deasupra este robace și supusă și mi-i cre­dincioasă. Nu râvnește la cio­lan de vlădică și se mulțu­meș­te cu ce-i dau eu. La spar­­tul târgului, se vede că și țăranul cel mai prost are no­roc, că țățaca mea e înger de zugrăvit pe icoană”, spunea scriitorul. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regalii în studenție jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
foto1 femeie bani shutterstock 310127312 jpg
fratii menendez jpg
cluj napoca jpg
1 fbhd webp
San Gimignano jpeg
FotoJet (1) jpg
 methode times prod web bin b31d12d4 fbd4 11e9 a4b4 b816768ca711 jpg
Nadia Comăneci și Nicolae Ceaușescu jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net