Cum altoiești corect trandafirii. Vei avea parte de flori colorate pe care toți vecinii le vor admira

Vă plac trandafirii pe trunchi înalt, cei care cresc ca un pomişor? Sunt superbi, nu-i aşa? Altoirea trandafirilor este un mijloc excelent prin care poți aduce în grădina ta noi sortimente ale acestei plante minunate.

Cum altoiești corect trandafirii / foto: Pixabay
Cum altoiești corect trandafirii / foto: Pixabay

Cultivatorii profesioniști au numeroase tehnici de altoire pentru trandafiri, unele dintre ele sunt simple și la îndemâna oricărui pasionat, însă nu au rezultatele mult dorite. Cu toate că altoirea în sine nu este cea mai ușoara activitate, dacă o faci după niște reguli, vei avea și rezultate mulțumitoare.

Prin urmare, procesul de altoire a trandafirului durează 3 ani. Astfel, se seamănă semințele de măceș în primăvara primului an. Ulterior, în al doilea an, mai exact în lunile iulie-august, când plantele au ajuns să depășească grosimea unui creion, se toaletează planta, lăsând doar o singură ramură, de preferat cea mai viguroasă.

Cum altoiești corect trandafirii

Apoi, se dezgolește coletul (partea maronie a tulpinii, de deasupra rădăcinii) și se alege un lăstar din varietatea pe care vrei să o înmulţeşti, după încheierea ciclului de înflorire. Se îndepărtează frunzele, lăsând o porțiune scurtă din pețiol. În coletul dezgolit al măceşului se face o incizie în formă de T, cu un cuţit special pentru altoire, lărgind cu atenție marginile tăieturii verticale.

Prelevați din ramura recoltată cu ajutorul cuțitului de altoit un ochi (grefă) de 2 cm, având la mijloc mugurele aflat la baza pețiolului. Se îndepărtează din ochiul obținut fâșia lemnoasă, de culoare albă. Ulterior, „coaja” obținută se va introduce în locașul făcut pe colet, apăsând-o în jos până la fixare.

În anul al treilea, în lunile februarie-martie, se poate observa dacă altoirea a fost reușită. Ochiul va avea culoare verde dacă a fost reușită și culoarea brun închis dacă altoirea nu a reușit. Partea de deasupra a altoiului se va îndepărta prin tăiere cu foarfecele, iar planta rezultată va avea toate caracteristicile celei de la care a fost recoltat lăstarul de unde s-a prelevat grefa.

În cazul în care nu te descurci cu această operațiune, îți recomandăm să ceri ajutorul unui profesionist.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net