Cum arată un apus de Soare pe Marte. NASA a publicat imaginile spectaculoase

Ultima actualizare:

Apusul de Soare oferă unele dintre cele mai frumoase imagini naturale de pe Pământ. Oamenii se îngrămădesc de peste tot pentru a vedea apusuri în anumite locuri în anumite momente. Dar apusurile de pe alte planete nu ar fi nici pe departe la fel de spectaculoase.

Imagine capturată de elicopterul Ingenuity. Foto: NASA/JPL
Imagine capturată de elicopterul Ingenuity. Foto: NASA/JPL

Nici măcar nu ai putea să-l vezi pe Venus, unde norii de acid sulfuric ar ascunde complet momentul. Iar pe Mercur, ar dura enorm de mult, ca să nu mai vorbim că intensitatea lui te-ar orbi dacă ai încerca să-l urmărești. Giganții gazoși mai îndepărtați în sistemul nostru solar suferă de aceeași problemă ca și Venus - norii lor le ascund complet suprafața, scrie Phys.org

Nor surprins, imediat după apusul Soarelui. Foto: NASA/JPL
Nor surprins, imediat după apusul Soarelui. Foto: NASA/JPL

Apoi este Marte. Planeta roșie are o atmosferă suficient de rarefiată încât soarele să ajungă la suprafață, iar viteza sa de rotație este suficient de apropiată de cea a Pământului încât la fiecare 24,5 ore să aibă loc ceva asemănător unui apus de soare pe Pământ.

Doar Marte oferă un apus de Soare asemănător cu cel de pe Pământ

NASA spune că a început să colecteze diverse imagini ale acestui moment de la roboții trimiși în spațiu să exploreze. Și acum, unul dintre cei mai noi membri ai acelui grup, elicoperul Ingenuity oferă o nouă imagine care arată cât de asemănătoare sunt apusurile marțiane cu cele de pe Pământ.

Ingenuity, elicopterul care s-a lansat cu roverul Perseverance și se află acum pe Marte de aproape doi ani, a efectuat peste 45 de zboruri până acum.

Pe 22 februarie 2023, ziua celui de-al 45-lea zbor, Ingenuity a surprins o imagine a soarelui în timp ce se apropia de o dună de la orizontul marțian. A folosit camera sa color de înaltă rezoluție, în care soarele apare aproape alb, așa cum ar fi în spațiu. Un artefact al procesului de captare a imaginii face să pară că razele reale de soare cad pe suprafața dunei.

Apus de Soare pe Marte. Foto: NASA/jpl
Apus de Soare pe Marte. Foto: NASA/jpl

Există o mulțime de alte imagini cu apusuri de soare pe Marte. Dar există și ceva nou și diferit în fiecare dintre ele. Până când oamenii călătoresc pe Planeta Roșie pentru prima dată, emisarii noștri roboti vor fi singura noastră modalitate de a experimenta aceste fenomene. Sperăm că Ingenuity va putea oferi și mai mult înainte de încheierea misiunii sale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
turista vulcan jpg
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net