Cum comba╚Ťi izolarea la persoanele ├«n v├órst─â

image
Surs─â foto: Pexels

├Än timpuri normale, oamenii ├«n v├órst─â se confrunt─â frecvent cu izolarea. Criza sanitar─â din prezent amplific─â sentimentul de singur─âtate. Dac─â ai ├«n familie o persoan─â ├«n v├órst─â, trebuie s─â ╚Ötii c─â exist─â numeroase solu╚Ťii cu ajutorul c─ârora po╚Ťi s─â o sprijini s─â combat─â sentimentul de izolare, astfel ├«nc├ót calitatea vie╚Ťii sale s─â nu fie afectat─â.

Oferă-i îngrijire specializată la domiciliu

├Ämb─âtr├ónirea duce ├«n mod natural la disfunc╚Ťii ╚Öi la apari╚Ťia unor boli grave, de╚Öi sunt posibile ac╚Ťiuni de preven╚Ťie. Starea de s─ân─âtate, via╚Ťa social─â, cea spiritual─â, intelectual─â, modul ├«n care este amenajat─â locuin╚Ťa, precum ╚Öi bugetul sunt aspecte importante de luat ├«n considerare atunci c├ónd te g├ónde╚Öti la bun─âstarea unei persoane ├«n v├órst─â dragi. Este necesar s─â faci ├«mpreun─â cu ea o evaluare a a╚Ötept─ârilor, necesit─â╚Ťilor ╚Öi dorin╚Ťelor sale, dar ╚Öi s─â iei ├«n considerare nevoia de autonomie, astfel ├«nc├ót, dac─â este cazul, s─â pute╚Ťi defini ├«mpreun─â un plan de ├«ngrijire la domiciliu sau ├«ntr-o unitate specializat─â, temporar sau permanent. De cele mai multe ori, dac─â nu este vorba despre o boal─â care s─â necesite spitalizare, oamenii prefer─â s─â r─âm├ón─â acas─â. Trebuie s─â ├«i respec╚Ťi aceast─â decizie, iar solu╚Ťia ├«n acest caz este s─â apelezi la o persoan─â specializat─â ├«n ingrijirea batranilor la domiciliu. Astfel, persoana ta drag─â este ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi prime╚Öte aten╚Ťia necesar─â pentru ca starea sa general─â s─â fie una c├ót mai bun─â, respect├ónd ├«n acela╚Öi timp nevoia de independen╚Ť─â.

Apeleaz─â la vecini pentru ajutor

Oamenii ├«n v├órst─â izola╚Ťi sunt mai vulnerabili ╚Öi risc─â s─â sufere de o varietate de probleme f─âr─â ca nimeni s─â-╚Öi dea seama. Sugereaz─â-i c─â ar fi util s─â stabileasc─â cu un vecin ├«n care are ├«ncredere c─â, dac─â exist─â vreo problem─â urgent─â, s─â apeleze la acesta pentru ajutor, ├«n a╚Öteptarea ta. Multe persoane sunt bucuroase s─â ofere un astfel de sprijin.

Încurajează o imagine de sine bună

Mul╚Ťi b─âtr├óni evit─â interac╚Ťiunile sociale deoarece au o imagine negativ─â asupra aspectului lor. S─â aju╚Ťi o persoan─â iubit─â s─â se simt─â mai bine cu ea ├«ns─â╚Öi implic─â lucruri simple, precum complimente ╚Öi comentarii pozitive, care o pot face s─â ├«╚Öi recapete ├«ncrederea ├«n sine. Uneori, simplul fapt de a ajuta pe cineva s─â mearg─â la frizer sau la masaj ├«i poate permite s─â ias─â din izolare ╚Öi astfel s─â men╚Ťin─â leg─âturi sociale cu ceilal╚Ťi.

Ofer─â-i un animal de companie

Grija pentru o alt─â fiin╚Ť─â vie poate reduce sentimentul de izolare. Potrivit mai multor studii, proprietarii de animale au ╚Öanse mai mari de a men╚Ťine rela╚Ťiile sociale, devin mai rar deprima╚Ťi, sufer─â mai pu╚Ťin de singur─âtate, sunt mai motiva╚Ťi s─â-╚Öi foloseasc─â timpul ├«n mod constructiv ╚Öi au nevoie de mai pu╚Ťine medicamente. Dac─â ├«╚Öi dore╚Öte ╚Öi este capabil─â fizic s─â aib─â grij─â de un animal, atunci po╚Ťi s─â o aju╚Ťi ├«n acest demers.

Stimuleaz─â-i apetitul

Pierderea poftei de m├óncare apare frecvent ├«n mod natural odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â. Cu toate acestea, este important s─â se monitorizeze riscul unei alimenta╚Ťii dezechilibrate, care poate genera numeroase probleme de s─ân─âtate. Dac─â persoana ├«n v├órst─â iubit─â nu se alimenteaz─â corespunz─âtor, sugereaz─â-i s─â consulte un medic, pentru c─â ar putea s─â fie un simptom al unei probleme fizice. Corpul are nevoie de o oarecare regularitate, permi╚Ť├ónd senza╚Ťiilor de foame ╚Öi sete s─â se declan╚Öeze la momentul potrivit. Atunci c├ónd persoanele ├«n v├órst─â renun╚Ť─â la obiceiurile bune ╚Öi la mesele regulate, pofta de m├óncare se schimb─â ╚Öi ea. Nu ├«n ultimul r├ónd, perspectiva de a m├ónca singur poate reduce apetitul. Pentru v├órstnici, leg─âtura social─â este important─â, dar uneori mai pu╚Ťin accesibil─â. Solu╚Ťia ├«n acest sens ar putea fi mesele luate ├«mpreun─â cu membri ai familiei, ├«n mod regulat.

D─â un sens vie╚Ťii de zi cu zi

Sentimentul de izolare ├«n r├óndul persoanelor ├«n v├órst─â provine adesea din cel de a fi inutil, legat de ├«ntreruperea activit─â╚Ťii profesionale. Persoanele ├«n v├órst─â care au un scop ce d─â sens vie╚Ťii lor sau pasiuni sunt mai pu╚Ťin susceptibile de a suferi efectele negative ale izol─ârii. Exist─â multe hobby-uri care le pot ajuta la men╚Ťinerea leg─âturilor sociale ╚Öi ├«i po╚Ťi oferi sprijin ├«n acest sens. De asemenea, ├«n aceast─â perioad─â special─â ├«╚Ťi po╚Ťi ajuta persoana drag─â s─â se familiarizeze cu diverse aplica╚Ťii pentru videoconferin╚Ťe ori platforme de socializare pentru a men╚Ťine leg─âtura cu prietenii ei.

Izolarea la domiciliu a persoanelor ├«n v├órst─â este cea mai bun─â solu╚Ťie de a le proteja de efectele crizei sanitare. ├Äns─â, trebuie s─â te asiguri c─â a╚Ťi g─âsit ├«mpreun─â cele mai bune solu╚Ťii pentru ca starea lor fizic─â ╚Öi psihic─â s─â nu aib─â de suferit.

silviu silvius prigoana jpeg
Lucile Randon
Andreea Banica (foto Facebook) jpg
anamaria prodan3 png
cristi borcea valentina pelinel milan jpeg
tonciu prodan reghe jpeg
280952814 1610884362606650 749984686026597387 n jpg
laura cosoi jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 26 iunie sf david tesalonic png
silviu silvius prigoana jpeg
E bine în parc, păcat că sunt atâţia ţânţari! jpeg
Lucile Randon
lacul techirghiol apa roz explicatie fenomen constanta 775659 webp
so╚Ťie george simion jpeg