Cum combați izolarea la persoanele în vârstă

Ultima actualizare:

    Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

În timpuri normale, oamenii în vârstă se confruntă frecvent cu izolarea. Criza sanitară din prezent amplifică sentimentul de singurătate. Dacă ai în familie o persoană în vârstă, trebuie să știi că există numeroase soluții cu ajutorul cărora poți să o sprijini să combată sentimentul de izolare, astfel încât calitatea vieții sale să nu fie afectată.

Oferă-i îngrijire specializată la domiciliu

Îmbătrânirea duce în mod natural la disfuncții și la apariția unor boli grave, deși sunt posibile acțiuni de prevenție. Starea de sănătate, viața socială, cea spirituală, intelectuală, modul în care este amenajată locuința, precum și bugetul sunt aspecte importante de luat în considerare atunci când te gândești la bunăstarea unei persoane în vârstă dragi. Este necesar să faci împreună cu ea o evaluare a așteptărilor, necesităților și dorințelor sale, dar și să iei în considerare nevoia de autonomie, astfel încât, dacă este cazul, să puteți defini împreună un plan de îngrijire la domiciliu sau într-o unitate specializată, temporar sau permanent. De cele mai multe ori, dacă nu este vorba despre o boală care să necesite spitalizare, oamenii preferă să rămână acasă. Trebuie să îi respecți această decizie, iar soluția în acest caz este să apelezi la o persoană specializată în ingrijirea batranilor la domiciliu. Astfel, persoana ta dragă este în siguranță și primește atenția necesară pentru ca starea sa generală să fie una cât mai bună, respectând în același timp nevoia de independență.

Apelează la vecini pentru ajutor

Oamenii în vârstă izolați sunt mai vulnerabili și riscă să sufere de o varietate de probleme fără ca nimeni să-și dea seama. Sugerează-i că ar fi util să stabilească cu un vecin în care are încredere că, dacă există vreo problemă urgentă, să apeleze la acesta pentru ajutor, în așteptarea ta. Multe persoane sunt bucuroase să ofere un astfel de sprijin.

Încurajează o imagine de sine bună

Mulți bătrâni evită interacțiunile sociale deoarece au o imagine negativă asupra aspectului lor. Să ajuți o persoană iubită să se simtă mai bine cu ea însăși implică lucruri simple, precum complimente și comentarii pozitive, care o pot face să își recapete încrederea în sine. Uneori, simplul fapt de a ajuta pe cineva să meargă la frizer sau la masaj îi poate permite să iasă din izolare și astfel să mențină legături sociale cu ceilalți.

Oferă-i un animal de companie

Grija pentru o altă ființă vie poate reduce sentimentul de izolare. Potrivit mai multor studii, proprietarii de animale au șanse mai mari de a menține relațiile sociale, devin mai rar deprimați, suferă mai puțin de singurătate, sunt mai motivați să-și folosească timpul în mod constructiv și au nevoie de mai puține medicamente. Dacă își dorește și este capabilă fizic să aibă grijă de un animal, atunci poți să o ajuți în acest demers.

Stimulează-i apetitul

Pierderea poftei de mâncare apare frecvent în mod natural odată cu înaintarea în vârstă. Cu toate acestea, este important să se monitorizeze riscul unei alimentații dezechilibrate, care poate genera numeroase probleme de sănătate. Dacă persoana în vârstă iubită nu se alimentează corespunzător, sugerează-i să consulte un medic, pentru că ar putea să fie un simptom al unei probleme fizice. Corpul are nevoie de o oarecare regularitate, permițând senzațiilor de foame și sete să se declanșeze la momentul potrivit. Atunci când persoanele în vârstă renunță la obiceiurile bune și la mesele regulate, pofta de mâncare se schimbă și ea. Nu în ultimul rând, perspectiva de a mânca singur poate reduce apetitul. Pentru vârstnici, legătura socială este importantă, dar uneori mai puțin accesibilă. Soluția în acest sens ar putea fi mesele luate împreună cu membri ai familiei, în mod regulat.

Dă un sens vieții de zi cu zi

Sentimentul de izolare în rândul persoanelor în vârstă provine adesea din cel de a fi inutil, legat de întreruperea activității profesionale. Persoanele în vârstă care au un scop ce dă sens vieții lor sau pasiuni sunt mai puțin susceptibile de a suferi efectele negative ale izolării. Există multe hobby-uri care le pot ajuta la menținerea legăturilor sociale și îi poți oferi sprijin în acest sens. De asemenea, în această perioadă specială îți poți ajuta persoana dragă să se familiarizeze cu diverse aplicații pentru videoconferințe ori platforme de socializare pentru a menține legătura cu prietenii ei.

Izolarea la domiciliu a persoanelor în vârstă este cea mai bună soluție de a le proteja de efectele crizei sanitare. Însă, trebuie să te asiguri că ați găsit împreună cele mai bune soluții pentru ca starea lor fizică și psihică să nu aibă de suferit.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
image
actualitate.net
image
actualitate.net