Cum îţi dai seama că puiul tău are autism şi ce măsuri trebuie să iei

Ultima actualizare:

    Copiii au nevoie de terapie prin artă, logopedie, kinetoterapie
Copiii au nevoie de terapie prin artă, logopedie, kinetoterapie

Autismul este una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copiilor. Cauzele care duc la apariţia acestei boli nu au fost descoperite, iar autismul înregistrează o creştere alarmantă în toate mediile şi în România. Când şi de ce apare, cum se manifesta, cum se tratează, la toate aceste întrebări ne răspunde psihologul Carmen Hotar, fondatoarea Asociaţiei pentru Recuperarea şi Integrarea Copiilor cu Autism (ARICA).

Ce este autismul şi cum se manifestă?

Autismul este cea mai gravă tulburare de dezvoltare, cauzele nefiind în prezent cunoscute. Primele semne vizibile ale acestei tulburări apar în jurul vârstei de 2 ani, atunci când se observă dificultăţi în anumite arii specifice ale dezvoltării: în interacţiunea socială (răspunsul la nume, privitul în faţă, incapacitatea de a se juca adecvat cu jucăriile, lipsa jocului imaginativ), în comunicare (fie nu vorbeşte, fie cuvintele emise nu au scop de comunicare repetând cuvinte şi fraze, foloseşte o intonaţie neadecvată, accentul şi ritmul vorbirii sunt anormale), precum şi apariţia comportamentelor neadecvate (reacţionează exagerat la anumite sunete, se joacă cu obiectele la nivelul ochilor, merge pe vârfuri, flutură mâinile, aleargă dintr-o parte în alta a camerei, loveşte persoanele din jur sau se autoagresează).

Toţi copiii cu autism se comportă la fel?

“Copiii sunt afectaţi pe cele trei arii despre care v-am spus mai sus şi au multe puncte în comun, însă ei diferă de la caz la caz , fiind afectaţi în proporţii diferite de această tulburare. Nu o să vedeţi niciodată doi copii cu autism care sunt la fel”, spune psihologul.

Ce tratamente există astăzi? Cât sunt de eficiente?

Studiile ne arată că terapia ABA este cea mai eficientă şi că este nevoie de minimum 40 de ore/săptămână de lucru pentru a obţine rezultate bune. “În cadru organizat, copiii se dezvoltă făcând terapie ABA, PECS, VB, terapie prin artă, logopedie, kinetoterapie. Ei vin ca la o gradiniţă unde simt că rămân într-un mediu plăcut şi tot ce percep este doar joaca, explică terapeuţii ARICA.

Poate un copil cu autism să ducă o viaţă normală?

Răspunsul este da! Şi mare este satisfacţia muncii atunci când copilul care nu îşi recunoştea nici măcar mama sau nu te privea în ochi, acum cere să fie în compania copiilor şi, mai mult decât atât, unii dintre ei sunt cei mai buni din clasă.

Cât de importantă este diagnosticarea acestei afecţiuni în stadii incipiente?

Este crucială. Ce trebuie să recuperăm mai exact este informaţia pe care o are un copil tipic de vârsta copilului cu autism. Este mult mai uşor să recuperezi 1-2 ani decât 4-5 sau mai mulţi. Cu cât avansează în vârstă, copiii cu autism dezvoltă probleme de comportament, fie ele agresive, fie autostimulari, stereotipii, fixaţii.

Unde îşi poate trata copilul cu autism un părinte în România? Există şcoli speciale sau grădiniţe?

În centrele de stat se oferă câte 1-2 ore gratuie pe săptămână, însă există şi centre particulare, unde costurile sunt suportate de către familii sau sponsori.

Ce şanse de recuperare au aceşti copii

Sunt copii care se recuperează în 1-2 ani, alţii care se recuperează în 4-5 ani de terapie, alţii îşi îmbunătăţesc viaţa cu ajutorul terapiei. Totul depinde de ce tulburări asociate mai are copilul şi de implicarea familiei. Terapia ABA devine un stil de viaţă pentru întreaga familie a copilului cu autism, iar terapeutul este de cele mai multe ori parte din familie.

Se fac şedinţe de evaluare gratuită pentru copii

Atunci când părinţii observă că este ceva în neregulă cu copiii lor, trebuie să se îndrepte către un specialist. Fiecare zi care trece, este în detrimentul copilului. De aceea, în luna aprilie, Asociaţia ARICA vine în sprijinul copiilor cu autism şi al familiilor acestora şi ofera evaluare gratuită pentru depistarea precoce a tulburării din spectrul autist.

Copiii se nasc cu autism sau tulburarea se poate declanşa şi mai târziu ? Se transmite genetic?

Copilul cu autism are autism de la formarea embrionului, numai că dezvoltarea lui poate fi normală până la un an şi jumătate- doi ani, când apar primele semne. Din păcate niciun test nu poate depista această problemă încă din timpul sarcinii. Deşi s-au făcut multe studii, nu s-a ajuns la concluzia că autismul se transmite genetic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
erotica 4512433 1280 jpg
cat jpg
image png
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net