Cum s-ar putea schimba designul locuinței tale

Ultima actualizare:

    Sursa foto: Daniil Silantev via unsplash.com
Sursa foto: Daniil Silantev via unsplash.com

De la începutul pandemiei de COVID-19, casa ta a fost birou, școală, sală de forță, restaurant și lista poate continua la nesfârșit. Faptul că îți petreci tot mai mult timp acasă te-ar putea determina să faci câteva schimbări. Arhitecții pun deja la punct noul design al „locuințelor de pandemie”.

Cum să îți adaptezi casa la noile reguli

Până acum, îți alegeai casa sau apartamentul în special datorită localizării. Îți oferea fie acces la mijloace de transport în comun, fie la școli bune, fie era în apropierea locului de muncă. Și prețurile variau tot în funcție de aceste facilități. Acum, pandemia a schimbat perspectiva. Piața imobiliară trece printr-o criză. Prețurile au rămas sus, nimeni nu vinde, iar băncile nu mai acordă atât de ușor credite. 

Dacă ești deja proprietar sau locuiești cu chirie, arhitecții îți spun că a venit momentul să îți adaptezi casa la noile reguli impuse de pandemie. Surprinzător sau nu, ai nevoie să te întorci puțin în trecut! Faptul că lucrezi tot mai mult de-acasă și ai fost nevoit să îți transformi locuința în birou, școală, restaurant te-ar putea determina să renunți la arhitectura de tip open space. Îți vei dori mai multă intimitate, mai multe camere, mai mulți pereți. Dacă locuiești la bloc, ai putea începe cu balconul, pe care, prin câteva mici trucuri, l-ai putea transforma într-o adevărată oază de liniște.

Îți iei adio sau nu de la open space

În toată această perioadă, marea problemă a fost aceea că ai descoperit că este greu să îți găsești un spațiu personal, atunci când toată familia este tot timpul acasă. Trendul ultimilor ani a fost acela al open space-urilor și încercarea de a-ți transforma locuința într-un spațiu multifuncțional, care să includă bucătăria, livingul și spațiul de luat masa sau cel de lucru în aceeași încăpere. Aceste open space-uri funcționează, dacă pornești de la premisa că membrii familiei socializează doar seara și în weekend. 

Poate că pentru unii va rămâne o opțiune destul de bună, prin simplul fapt că un open space îți permite să îți supraveghezi copiii, în timp ce lucrezi remote. Pe de altă parte, dacă ai nevoie de momente de liniște, în care să te poți concentra, aceste spații deschise nu îți vor permite s-o faci. 

Soluțiile arhitecților: pereții sau camerele flexibile

Experții în design interior îți propun de-acum soluții pentru a avea și câte o clipă de liniște. Una dintre ele este aceea de a delimita încăperile. Practic, de a construi pereți.

Există și varianta camerelor flexibile, concept împrumutat de la clădirile de birouri. Cu puțin efort, aceste camere pot fi adaptate pentru a servi mai multor scopuri. Spre exemplu, spațiul de luat masa s-ar putea transforma în birou în timpul săptămânii, iar în weekenduri ar putea redeveni locul unde să-ți petreci timpul alături de cei dragi. 

De asemenea, dacă lucrezi de-acasă, un dormitor poate deveni și birou. Nu este nevoie decât să-ți adaptezi mobilierul, să adaugi o masă de lucru și un scaun confortabil. Când vine vorba de camera copiilor, nu prea ai ce modificări să îi aduci. Trebuie doar să te asiguri că cei mici nu se plictisesc. 

Amenajarea balconului sau a terasei, un amănunt esențial

N-ar fi pentru prima oară când o pandemie schimbă arhitectura caselor. În timpul pandemiei de tuberculoză din secolul al XIX-lea, sanatoriile aveau balcoane și terase mari, pentru ca bolnavii să se poată bucura de lumină și aer curat. A fost și momentul în care conceptul „în aer liber” a fost introdus în arhitectura orașelor. Atunci au apărut terasele mari, balcoanele, verandele și, în general, spațiile deschise din care să poți observa mai bine ce fac cei din jurul tău. Și această modă are șanse bune să revină. Motivul este același: dorința de a avea mai multă lumină și mai mult aer, de a simți libertatea. 

Acestea sunt principalele modificări pe care pandemia de COVID-19 le-ar putea aduce locuinței tale. Nu trebuie să îți faci griji, ci mai degrabă să cauți cele mai bune soluții pentru a te adapta la noua realitate. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net