Cum să cumperi jucăriile potrivite copilului tău

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Se apropie seara lui Moş Crăciun, iar tu trebuie să te pregăteşti cu cadouri pentru cei mici. Dar ştii cum să alegi jucăriile în aşa fel încât copilul tău să se bucure de ele fără să fie pus în pericol?

Pentru a evita situaţiile neplăcute, ţine cont de vârsta celui mic şi cumpără produse de calitate. Iată la ce trebuie să fii foarte atent. 

COPII ÎNTRE 0-2 ANI

Atenţie la piesele foarte mici!

Copiii care au vârste fragede, până în doi ani, sunt cei mai expuşi pericolelor dacă primesc jucării care nu sunt destinate vârstei lor. Cei mici au tendinţa de a băga orice jucărie în gură, iar de aici şi până la a înghiţi sau inhala obiecte de mici dimensiuni nu mai este decât un pas. Atenţie, deci, la produsele care conţin părţi detaşabile, de mici dimensiuni. De asemenea, o atenţie deosebită trebuie să o acorzi jucăriilor care au în componenţă magneţi. Aceştia se pot desprinde uşor de pe suprafaţa jucăriilor şi pot fi înghiţiţi. Este recomandat să nu cumperi mingiuţe, pistoale cu bile, maşini cu rotiţe detaşabile, cu şuruburi, păpuşi cu accesorii, jucării cu cheiţe.

Evită pluşul, părul şi puful

Ursuleţi, căţeluşi, pisici sau iepuraşi din pluş, acestea sunt preferatele celor mici. Însă, trebuie să ştii că unele dintre aceste jucării aparent inofensive pot pune în pericol sănătatea copiilor. Când cumperi o astfel de jucărie, trebuie să ai grijă să nu prezinte defecte de fabricaţie. Mai exact, ele trebuie să fie bine cusute pentru ca părul sau puful să nu poată fi smuls. Materialul cu care este umplută jucăria poate fi înghiţit de copilul tău sau îl poate sufoca.

COPII INTRE 3-4 ANI

Fără muchii sau colţuri ascuţite

Copiii de 3-4 ani nu conştientizează pericolele la care pot fi expuşi. Astfel, dacă fetiţa sau băieţelul tău sunt de vârste fragede, evită să cumperi jucării cu muchii ascuţite. În timp ce se joacă, cei mici se pot răni grav sau pot răni alţi copii. Aceste tipuri de jucării cu colţuri, muchii ascuţite sau tăioase pot provoca înţepături, zgârieturi, tăieturi sau răni mult mai grave. De exemplu, dacă cel mic se loveşte cu o sabie sau un cuţit de jucărie în ochi, se poate răni foarte grav.

Nu cumpăra jucării casante!

Evită să cumperi jucării care se pot sparge sau crăpa, de genul celor din plastic foarte subţire sau sticlă. Dacă micuţul tău le scapă pe jos, acestea se pot sparge, iar muchiile foarte ascuţite îl pot răni. Evită jucăriile care au în componenţă oglinzi sau geamuri!

COPII ÎNTRE 4-7 ANI

Fereşte-te de jucăriile cu şnururi

O jucărie care are în componenţă corzi, sfori, sârme sau şnururi poate deveni un real pericol pentru cel mic. Copilul le poate pune în jurul gâtului şi se poate răni grav sau chiar asfixia. Atenţie la corzi şi la maşinuţe pe care cel mic le trage în urma lui de sfoară!

Gândeşte-te la echipamentul de protecţie

Dacă alegi săniuţe, rachete de tenis, role, patine, bicicletă sau trotinetă, este indicat să cumperi şi echipamente de protecţie precum cotiere, genunchiere sau cască. Este foarte important ca băiatul sau fetiţa ta să nu se rănească în cazul în care cad de pe sanie. Aceste lovituri pot produce fracturi grave.

Iată câteva idei pentru părinţi!

Iată câteva exemple de jucării pe care le poţi cumpăra în funcţie de vârsta copilului tău.

  • 0-1 an – păpuşi, vaporaşe sau diverse figurine din plastic, cuburi, zurgălăi. La vârsta aceasta orice obiect care face zgomot îi încântă pe copii.
  • 2-3 ani – minge, cuburi, figurine din plastic de mărime mai mare, cărţi cu poze, păpuşi
  • 4-5 ani – jocuri despre anumite activităţi: joc despre circulaţie, telefon mobil de jucărie, cărucior de păpuşi, cuburi cu poveşti, cărţi de colorat
  • 6-7 ani – domino, cărţi cu poveşti, puzzle-uri, cărţi de colorat, Piticot, Alfabetar magnetic.

Ce ne sfătuiesc specialiştii

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor ne dă câteva sfaturi despre cum să cumpărăm jucării sigure pentru cei mici. Iată ce trebuie să avem în vedere atunci când ne pregătim să mergem la magazin.

  • Cumpăraţi jucării numai din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează documnte de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală) de care veţi avea nevoie în cazul unei eventuale reclamaţii;
  • Verificaţi existenţa marcajului CE care conduce la supoziţia că produsul este sigur, conform legislaţiei în vigoare şi existenţa denumirii şi a coordonatelor sediului producătorului, importatorului sau reprezentantului autorizat;
  • Alegeţi jucării specifice vârstei copilului şi nu adresate altei categorii de vârstă;
  • Verificaţi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice care trebuie să fie traduse în limba română;
  • Evitaţi achiziţionarea jucăriilor care au muchii tăioase, piese uşor detaşabile (de dimensiuni mici, care pot fi înghiţite sau din material textil şi păr ce ar putea produce sufocare);
  • Nu cumpăraţi jucării care conţin elemente detaşabile (magneţi permanenţi) sau sunt constituite numai din magneţi permanenţi ce ar putea fi înghiţiţi;
  • Atenţie la jucăriile alimentate electric: dacă sunt branşate direct la reţea, verificaţi starea cablului şi a prizelor ; dacă jucăria utilizează un transformator sau redresor, verificaţi ca acesta să furnizeze o tensiune mai mică de 24V.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net