Cum să îl ajuți pe copilul tău să se readapteze la modul de predare față în față

Ultima actualizare:

    Sursă foto: Unsplash.com
Sursă foto: Unsplash.com

Dacă ai temeri în privința readaptării copilului tău la modul de predare care presupune interacțiunea față în față, nu ești un caz izolat. După multe luni în fața unui laptop, cel mic va trebui să se reobișnuiască cu trezitul mai de dimineață, cu o rutină și un program cu care nu mai este obișnuit, mai ales dacă e vorba de un copil de grădiniță sau de școală pregătitoare.

Recompense

Este important ca puiul tău să fie încurajat și să îl impulsionezi printr-o recompensă, cum ar fi oferirea unor jucarii Disney junior, interactive, care pot fi folosite chiar și în scop didactic, în ideea că cel mic se poate ajuta de ele pentru a experimenta jocuri de rol, pentru a le transforma în prieteni imaginari, atât de importanți în perioada copilăriei. De asemenea, după ce va începe școala, poți ca după ore să îl duci la patinoar sau la cofetărie, pentru a asocia experiența școlii cu una plăcută și a trece mai ușor peste această reacomodare. În plus, de fiecare dată când îl lași la poarta grădiniței sau a școlii, explică-i că vei reveni să îl iei la amiază, pentru a-l asigura că nu e în pericol de abandon și că mama, celălalt părinte sau bunicii vor veni după el. Totodată, mai ales după ce lucrurile intră pe un făgaș previzibil, poți renunța treptat la astfel de atenții pentru ca cel mic să conștientizeze că trebuie să meargă la școală cu drag, nu doar în perspectiva obținerii unor beneficii.

Renunțarea la temeri

E posibil ca puiul tău să se reacomodeze în mod natural, ba chiar să ceară el să fie în fiecare zi alături de colegii lui. Însă, există și posibilitatea ca revenirea la vechile obiceiuri să se realizeze mult mai greu, situație în care trebuie să fii pregătită și să ai soluții.

În primul rând, ca părinte, să poți sprijini pe cineva, respectiv pe copilul tău, ai nevoie să fii tu pregătită pentru asta. Răspunde-ți sincer la întrebarea „Ce mă sperie?” și încearcă să-ți așezi temerile pe o hârtie și să propui pentru fiecare o soluție. Explică-i celui mic ce schimbări vor interveni, care sunt responsabilitățile lui și de ce este important să meargă în fiecare zi la școală. În acest fel, te vei liniști și tu și va fi și el mult mai liniștit.

Recuperare strategică

Dacă micuțul tău este la clasa pregătitoare sau în clasa I, este necesar să ai o discuție atentă cu învățătoarea și să îi ceri să îți spună sincer care sunt punctele forte ale copilului, dar și să-ți împărtășească aspectele care pot fi îmbunătățite. Dacă nu se descurcă foarte bine cu scrierea, cititul sau matematica, trebuie să te ocupi mai mult de el, iar dacă nu ai timpul necesar, poți apela la ajutorul unui bunic sau chiar al unui învățător. Important este să nu lași timpul să treacă și să te amăgești că totul se va rezolva în timp de la sine. 

Activități recreative

Nu trebuie să ai așteptări exagerate de la micuț și conștientizează că un copil are nevoie să se joace cât mai mult și să exploreze universul care-l înconjoară. Dacă e posibil, reînscrie-l la cursuri de dans, impulsionează-l să participe la activități comune cu colegii, cum ar fi zile de naștere în format restrâns, vizita la teatru sau la patinoar. Profită de weekenduri și mergeți împreună la munte, la aer curat, departe de tumultul orașului și grija școlii. 

Cu toate că e absolut normal să ai emoții cu privire la modul în care va gestiona copilul tău noul context, al reînceperii școlii față în față, încearcă să nu exagerezi și, mai ales, să nu-ți arăți insecuritățile față de cel mic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net