Cum să îngrijeşti încălţămintea pe timp de iarnă

Ultima actualizare:

    Apa şi zăpada nu  numai că degradează  materialul, dar pot  pătrunde şi în interior
Apa şi zăpada nu numai că degradează materialul, dar pot pătrunde şi în interior

Indiferent cum îţi porţi pantofii cu toc, sandalele sau balerinii, în sezonul cald, există o categorie de încălţări pe care nu-ţi poţi permite să o neglijezi – cizmele şi ghetele de iarnă. Îngrijeşte-le corespunzător şi te vor proteja de frig şi umezeală. Iată câteva trucuri şi sfaturi preţioase.

Începe cu o vizită la cizmar!

Încă dinainte de a lua la purtare o nouă pereche de cizme, du-te şi pune-le pe talpă un strat suplimentar de cauciuc subţire. Acesta va proteja cizmele de apă şi frig, le va prelungi viaţa, iar dacă se toceşte, partea aplicată se poate înlocui foarte uşor. Este, probabil, cea mai bună investiţie pe care poţi s-o faci în încălţările tale. Ca să nu mai vorbim de marele avantaj că, având aşa ceva pe talpă, nu mai aluneci pe gheaţă şi polei.Apa este inamicul numărul unu al încălţămintei din piele. Purtată prin zăpadă şi umezeală, se degradează, materialul se deshidratează, se deformează şi se crapă. Prelungeşte-i viaţa folosind spray-uri waterproof (care cresc impermeabilitatea).

Chiar dacă vânzătorul din magazin, atunci când le-ai cumpărat, te-a asigurat că încălţările sunt deja rezistente la apă, nimic nu poate fi atât de rezistent. Apa tot se infiltrează aşa că nu strică să fii prevăzător.

Curăţă-le după fiecare purtare!

Sarea împrăştiată pe stradă, noroiul, toate acestea degradează şi usucă pielea, dacă nu sunt îndepărtate rapid. Ce trebuie să faci? Curăţă cu o cârpă mai întâi talpa, tocul şi canturile.

Apoi treci la partea superioară, pe care o ştergi cu o lavetă uscată sau cu o perie. Aplică un strat de cremă pe toată suprafaţa şi lustruieşte din nou cu o cârpă moale. A doua zi dimineaţa, cizmele tale vor fi gata de luat în picioare.Cizmele din piele întoarsă sunt mai sensibile la umezeală şi murdărie. Ele trebuie tratate cu spray-uri impermeabile. Dacă s-au murdărit, aşteaptă să se usuce şi şterge-le cu o perie aspră şi cu o gumă specială.Cizmele din materiale sintetice, permeabile, nu sunt recomandate dacă e umezeală afară. Totuşi, unii au găsit soluţia: o pungă trasă în picioare, peste şosete, fixată cu un elastic şi adio umezeală. Nici o picătură de apă nu îţi va atinge picioarele, care rămân uscate şi încălzite.Cizmele înalte au nevoie de susţinere pentru a sta drepte şi a nu forma cute.


    Foto: captură Millennial Moms
Foto: captură Millennial Moms

Foloseşte un burete rotund de genul celor care se găsesc la bazinele de înot. Taie-l atât cât ai nevoie şi introdu-l în cizmă.

Nu purta aceeaşi pereche în fiecare zi

Se recomandă folosirea încălţărilor prin rotaţie, pentru a le da celor purtate azi timp să se usuce. Dacă nu ai altă soluţie, un truc pentru a absorbi umiditatea din interior este să le îndeşi cu ziare şi să aplici un spray antibacterian care elimină mirosul.

image
image
image
image
image
image
grecia romani1 jpg
rosii  jpg
calendar ortodox 2021 27 septembrie sfantul ierarh antim ivireanul png
Plenul reunit al Parlamentului României cu ocazia asumării răspunderii de către guvernul de coaliție PSD - PNL a unui pachet de măsuri fiscale, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
bani jpg
piata victoriei INQUAM Photos Octav Ganea (1) jpg
banner pensii png
image
actualitate.net