Cum să îți protejezi smalțul dinților. 7 metode dovedite

Ultima actualizare:

Zâmbetul este cartea noastră de vizită, de aceea, cu toții ne dorim să avem o dantură sănătoasă și foarte frumoasă. Cu toții cunoaștem importanța periajului dinților, a folosirii aței dentare și a apei de gură, însă, știm cum să ne protejăm smalțul dinților astfel încât să eliminăm riscurile apariției afecțiunilor dentare? Află cele metode care te vor ajuta să îți menții dinții sănătoși și să ai un zâmbet de invidiat!

Ce este smalțul dinților ?

Smalțul dentar este învelișul extern care acoperă dintele, de fapt, este unul dintre cele mai dure țesuturi din corpul uman, acesta protejează dinții de uzura zilnică provocată de mușcarea și mestecarea alimentelor, dar și de scrâșnitul dinților. De asemenea, izolează dintele de durerea pe care o pot provoca temperatura prea scăzută sau prea ridicată, ori de substanţele acide. Deşi este foarte dur, smalţul se poate crăpa sau ciobi, organismul neavând funcția de a-l reface.

Care sunt cauzele care duc la deteriorarea smalțului dentar?

În cavitatea bucală există o mulțime de bacterii care, în lipsa unei igiene corespunzătoare, pot duce la demineralizarea smalțului dentar, la formarea cariilor, a plăcii și tartrului dentar, a gingivitei sau chiar a parodontozei. De aceea, medicii dentiși ne recomandă înlăturarea periodică a plăcii bacteriene și al tartrului, prin detartrajul profesional, realizat în cabinetele stomatologice. Detartrajul dentar este un tratament nedureros, o curățare mai profundă realizată prin intermediul aparatului cu ultrasunete, ce constă în îndepărtarea plăcii bacteriene și a depozitului subgingival de tartru, substanță calcaroasă de culoare gălbuie sau negricioasă, care se depune pe suprafața dinților, conform articolului publicat de Dr. Ionuț Leahu.

Care sunt cele mai bune motode de a-ți proteja smalțul dinților?

  • Ai grijă de igiena orală

Igiena orală trebuie să fie una dintre prioritățile noastre zilnice deoarece ne ajută să avem un zâmbet impecabil și îmbunătățește sănătatea generală a organismului. Aceasta ne asiură ca smalțul dinților este foarte bine protejat și, de asemenea, previne problemele care pot apărea la nivelul dinților și gingiilor, garantându-ne și o respirație proaspătă și un aspect frumos.

Rutina de curățare a cavității bucale nu trebuie să implice doar periajul dinților, ci și folosirea aței dentare și a apei de gură. Este adevărat, curățarea corectă a dinților este cea mai importantă etapă a unei bune igiene orale, de aceea este recomandat să ne periem dinții zilnic, iar durata de spălare a acestora trebuie să fie cuprinsă între 3 și 5 minute.

  • Alege o periuță de dinți potrivită pentru tine

Specialiștii ne recomandă să alegem o periuță de dinți sigură și ușor de utilizat. Este important să alegem una cu o dimensiune potrivită pentru noi, chiar dacă avem la dispoziție o mulțime de tipuri de periuțe dentare,trebuie să găsim cea mai potrivită variantă pentru nevoile noastre personale. Putem alege atât o periuță manuală, cât și una electrică. Cea electrică poate curăța dinții mai bine și într-un timp mai scurt, fiind nevoie de aproximativ 2-3 minute pentru un periaj complet, cea manuală îți poate oferi un control mai mare asupra periajului.

  • Folosește ață dentară și apă de gură

Ața dentară îndepărtează placa și resturile alimentare situate între dinți și pe suprafața acestora. Folosirea aței dentare este recomandată zilnic, iar mișcările trebuie să urmeze forma dintelui curâțând și baza gingiei. Apa de gură este o substanță antiseptică care ajută la curățarea locurilor inaccesibile din cavitatea bucală, are efect antibacterian și oferă un miros proaspăt. 

  • Nu te spăla pe dinți imediat ce ai consumat citrice, sucuri naturale de fructe sau băuturi carbogazoase !

Sucurile acidulate pot reprezenta un adevărat inamic al danturii tale, cu cât consumi mai multe lichide care au un conținut ridicat de zaharuri, cu atât ești mai predispus la diferite afecțiuni dentare. Este necesar să avem grijă să nu ne spălăm pe dinți imediat ce am consumat sucuri naturale de fructe sau băuturi carbogazoase deoarece aciditatea acestora poate duce la apariția sensibilității dentare. Este indicat să așteptăm 30 de minute după ce le-am consumat, după care ne putem peria dinții fără a ne gândi la riscul deteriorării smalțului.

  • Evită alimentele dulci

Dinții sunt printre primii afectați de consumul alimentelor bogate în zahăr. Bacteriile care există în mod natural în cavitatea bucală, streptococii, se hrănesc cu zahăr și îl descompun în acizi care distrug smalțul dinților. De aceea, trebuie să avem grijă să ne periem dinții după ce consumăm un aliment care conține zahăr.

  • Nu consuma alimente foarte reci sau foarte fierbinți

Deteriorarea smalțului dinților, fisurile dentare și, implicit, durerile de dinți se pot preveni cu succes! Trebuie să ai grijă ca atunci când consumi diferite alimente, acestea să nu fie excesiv de fierbinți sau mult prea reci. O persoană din trei suferă de un anumit grad de sensibilitate dentară, de aceea prevenția este cel mai bun prieten al tău. Trebuie să te gândești că 2-3 minute în care îți periezi dinții, trec mult mai repede decât durerile pe care ești nevoit să le suporți atunci când sănătatea dinților tăi nu este una nu tocmai bună.

  • Nu uita de vizitele regulate la medicul dentist

 Oricât de multă atenție am acorda igienei orale realizate acasă, nu putem să trecem cu vederea vizitele periodice la stomatolog. Medicii dentiști recomandă controale de rutină, la fiecare 6 sau chiar 4 luni, în cazul fumătorilor și al persoanelor care au proteze fixe sau mobile.

Nu trebuie să îți fie frică! În timpul unei vizite periodice vei face o radiografie dentară panoramică pentru a putea evalua sănătatea dinților. În timpul unor astfel de vizite la medicul dentist, pacienții descoperă, de cele mai multe ori, apariția unor carii sau a unor afecțiuni dentare, care tratate din stadiu incipient nu pun în pericol sănătatea danturii.

De asemenea, este bine să faci un detartraj și un periaj profesional de cel puțin două ori pe an pentru a te asigura că dinții sunt sănătoși, iar smalțul dentar este protejat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net