Cum să-ţi planifici bugetul după modelul 20/50/30

Ultima actualizare:

    Fă diferenţa dintre venituri şi cheltuieli. Ar fi bine să fii pe plus. Dacă nu, trebuie să-ţi revizuieşti bugetul
Fă diferenţa dintre venituri şi cheltuieli. Ar fi bine să fii pe plus. Dacă nu, trebuie să-ţi revizuieşti bugetul

Nu îţi ajung niciodată banii de la un salariu la altul, nu reuşeşti să economiseşti nimic pentru vacanţa de vară şi nici să faci vreo investiţie nu-ţi permiţi? Ar fi cazul să iei un pix, o foaie de hârtie şi să-ţi reorganizezi bugetul. Specialiştii te ajută cu sfaturi.

Împarte foaia de hârtie în două. Pe o jumătate notează veniturile, pe cealaltă cheltuielile. Nu este necesar ca sumele cheltuite să fie fixe de la început, poţi nota cu aproximaţie, dar important e să le treci pe toate. Apoi, ordonează cheltuielile după reţeta 20/50/30. Potrivit experţilor Şcolii de bani, aceasta este una dintre cele mai eficiente formule de planificare a bugetului personal. Mai concret, 20% din venituri sunt alocate economiilor, 50% sunt pentru satisfacerea nevoilor de zi cu zi, iar 30% pentru satisfacerea dorinţelor. Să le luăm pe rând.

20% este fondul economiilor necesar rambursării datoriilor, cheltuielilor neprevăzute, pensiei, „zilelor negre”. „Procentul economisirii ar trebui să crească odată cu vârsta, de la 5% (când avem 20-25 de ani) la 10-15% (în perioada cea mai activă a vieţii, la 30-50 de ani) şi până la 20% (la vârsta a treia), explică Nicoleta Deliu, coordonatorul programului Şcoala de bani.

simeon stalpnicul png

50% reprezintă cheltuielile pentru satisfacerea nevoilor, cum ar fi transportul, utilităţile, ratele, hrana de zi cu zi. Dacă însă îţi mai rămân bani de aici, economiseşte-i. Dacă depăşesc 50%, aceste cheltuieli trebuie regândite şi reduse. Uşor de zis, greu de făcut. Specialiştii te sfătuiesc să alcătuieşti o listă a cumpărăturilor, în ordinea importanţei, şi, la nevoie, să renunţi la ce nu e important. Atenţie la cheltuielile legate de hrană, care pot fi reduse prin aprovizionarea o dată pe săptămână.

30% sunt cheltuieli pentru satisfacerea dorinţelor: vacanţe, haine, încălţăminte, o ieşire în oraş, chiar un gadget nou. Profesorii în economie te sfătuiesc să nu depăşeşti acest procent nici dacă există venituri.


    Peste 1.000 de angajaţi ai unei bănci din România sunt profesori voluntari ai Şcolii de bani. Ei ţin cursuri de educaţie financiară în şcoli, licee şi universităţi
Peste 1.000 de angajaţi ai unei bănci din România sunt profesori voluntari ai Şcolii de bani. Ei ţin cursuri de educaţie financiară în şcoli, licee şi universităţi

Crearea unui buget personal implică trei paşi: calcularea venitului lunar, a cheltuielilor lunare (inclusiv cele periodice) şi analiza bugetului, cu urmărirea evoluţiei situaţiei financiare. Adică afli diferenţa dintre venituri şi cheltuieli. Optim este să fii pe plus, adică să ai un excedent. Dacă eşti pe minus, e cazul să cauţi o soluţie fie pentru creşterea veniturilor, fie pentru reducerea cheltuielilor. Stabileşte obiective financiare pe termen mediu şi lung şi ţine cont de ele în bugetul lunar personal. De pildă, pentru a cumpăra o maşină, pune lunar deoparte o sumă din salariu sau calculează din timp suma lunară pe care o poţi plăti ca rată la un credit şi include-o în bugetul lunar personal”, mai spune Nicoleta Deliu. Concluzia este ca în fiecare lună să „te plăteşti” pe tine prima dată, apoi economiseşte, după care cheltuie din ceea ce a rămas. Economiile pot fi transformate şi în investiţii. 

La final de lună, revizuieşte veniturile, cheltuielile şi planurile. Vezi ce ţi-a lipsit, unde ai fi putut să cheltuieşti mai puţin şi planifică priorităţile pentru următoarea lună. Nu uita niciodată să pui bani deoparte, disciplina financiară este esenţială pentru un buget echilibrat. Din banii economisiţi, prioritatea este crearea unui fond de rezervă pentru zile negre.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net