Cum să-ţi salvezi telefonul, dacă l-ai scăpat în apă

Ultima actualizare:

E vară, soare, iar piscinele şi Litoralul sunt pline-ochi de tineri puşi pe distracţie. E şi perioada în care numărul telefoanelor stricate din cauza apei creşte simţitor. Din fericire, sunt trucuri pentru a-ţi salva dispozitivul “înecat”.

“Telefoanele sunt atât de scumpe în zilele noastre, că dacă aluneci, cazi şi auzi un trosnet, te rogi să-ţi fi rupt piciorul şi nu să-ţi fi spart telefonul”, e una dintre  glumele despre smartphone-uri, care circulă pe Internet. Ce-i drept, un ghips costă până într-o 100 de lei, în timp ce un telefon inteligent ajunge şi la 4.000 de lei. Dacă, în astfel de cazuri, o sticlă bună sau o husă poate face minuni, ce te faci dacă-l scapi în apă? Ei bine, din fericire, sunt trucuri pentru a salva un telefon “intrat” la apă. Aşa că nu dispera dacă dispozitivul tău dă nas în nas cu peştii, sau dacă verşi din greşeală lichide pe el. 

Închide telefonul

Imediat după ce telefonul a fost scăpat în apă, trebuie să-l închizi repede. Dacă bateria se poate scoate, atunci ar fi bine să o înlături rapid.

Încearcă să nu-l mişti

Este important să nu-l mişti prea mult. În cazul în care apa a ajuns în interior, nu vei face decât să împrăştii şi mai mult lichid în carcasa telefonului. Ştim că e greu să nu te panichezi, dar dacă acţionezi într-o manieră lentă şi calmă, îţi poţi salva telefonul. 

Cum îl usuci

Mulţi recomandă să pui telefonul într-un bol cu orez uscat, deoarece orezul absoarbe apa rapid. Telefonul trebuie să fie acoperit cu orez, într-o cutie închisă etanş şi să stea acolo o săptămână. Dacă nu ai atâta răbdare, îl poţi pune într-un recipient plin cu cereale uscate. Telefonul trebuie ţinut 48 de ore în bolul cu cereale şi trebuie întors de mai multe ori. O tehnică mai puţin ciudată, dar care dă rezultate, are legătură cu pisicile. O companie de telefonie spune că telefoanele “intrate” la apă pot fi readuse la viaţă dacă le îngropi în nisipul pe care îl foloseşti în litiera pisicii. Şi asta pentru că acest nisip este bogat în silicat. Smartphone-ul se bagă într-o pungă plină cu nisip şi se lasă acolo două zile. 

Testul final

După 48 de ore de stat în bolul de orez, în cereale sau în punga cu nisip, scoate telefonul şi verifică dacă a mai rămas vreun semn de umezeală pe el. Dacă mai sunt semne, pune-l înapoi pentru încă o zi. Apoi fă testul de pornire. Cu puţin noroc, te vei bucura din nou de aparatul tău preferat. 

Ce nu trebuie să faci

Nu îl pune în cuptorul de la aragaz sau, mai rău, în cel cu microunde. Se vor arde toate componentele sau poate exploda.Nu îl usca cu uscătorul de păr. Acesta topeşte şi el unele componente şi poate împinge apa în locuri mai adânci.

«Nu poți să faci lucrurile singur»

Bogdan Toma, designer grafic, 37 de ani: ”Nu poți să faci toate lucrurile singur, trebuie să apelezi la specialiști în domeniu. Mie mi-a scăpat telefonul în bere, a stat ce a stat acolo, l-am scos și mă uitam la el. A mai mers 6 luni, dar tot îmi făcea probleme. L-am dus - normal cred eu - la un service GSM și mi-au zis că viață multă nu mai are orice s-ar face”.

Maria Rusu, artist, 31 de ani: ”Metodele astea au și ele limitele lor. Eu am băgat de două ori telefoane diferite la mașina de spălat și după ce le-am scos erau făcute praf. Unul era tip vechi, l-am pus pe calorifer și după un timp, și-a revenit. Celălalt am fost nevoită să îl duc la service pentru că era un model mai performant. Ce știam eu să îi fac?”

Gianina Socol, vânzătoare, 47 de ani: ”Nu am încredere în metodele astea care te învață cum să îți repari singur diferite aparate complicate. Dacă ar fi așa ușor, nu ar mai fi atâtea service-uri GSM. Eu am mare grijă de telefoane, dar dacă ar fi să se întâmple ceva, aș da fuga la service”.

Eugenia Rusu, 64 de ani, pensionară: ”Eu sunt o femeie bătrână și nu m-aș pricepe să repar astfel de aparate, dar nici nu îmi vine să le arunc dacă li se întâmplă ceva. Nu am pățit un astfel de necaz, însă, orice ar fi, aș merge la un service, oamenii de acolo sunt specialiști și o să facă tot ce este posibil să repare aparatul”. 

Click! spune

În fiecare an, aproape 30% din proprietarii de telefoane mobile îşi strică dispozitivul vărsând apă pe el, iar peste 850.000 de telefoane îşi găsesc sfârşitul în vasul de toaletă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net