Cum scapi de nevoia continuă de ronțăială, în izolare
După această perioadă de izolare la domiciliu, ieșim fie mai slabi, fie mai grași. În prima categorie pot intra cei care nu știu sau nu le place să gătească, iar în lipsa vreunei tentații din frigider, mănâncă mai puțin. Însă în a doua categorie se pot regăsi mulți: de plictiseală, cu proviziile la-ndemână, simt nevoia să ronțăie mereu, haotic. Ronțăiala aceasta poate lăsa urme „grele” pe silueta lor.
Faci parte din categoria celor care pur şi simplu nu se pot abţine din ronţăială? Află că mâncatul haotic între mese este duşmanul numărul unu al siluetei. În primul rând pentru că rişti să depăşeşti măsura şi să consumi un număr prea mare de calorii, în al doilea rând pentru că acest tip de „gustare” constă în alimente bogate în grăsimi sau prea dulci. Iată câteva trucuri ca să te abții!
- Scapă de tentații. În primul rând nu te mai aproviziona cu ciocolățele, biscuiți, chipsuri, în ideea că „mai bine să fie în casă”. Dacă sunt, îți va sta gândul la ele.
- Mănâncă ordonat, la ore fixe și din trei în trei ore. În acest fel, nu rişti să faci hipoglicemie, nu-ţi scade glucoza din sânge astfel încât să simţi nevoia de a o înlocui. Nutriţioniştii recomandă mesele mici şi dese, decât să stai până îţi e foarte foame. Atunci, cazi mai uşor în ispită şi mănânci mai bogat caloric, mai nesănătos şi mai mult decât e cazul.
- Cele două gustări ale zilei să conţină alimente sărace în calorii, dar săţioase. Renunţă la produse de patiserie, chipsuri şi biscuiţi cu ciocolată şi alege iaurturi naturale, fructe oleaginoase, banane, legume crude (bucățele de morcov, gulie, castraveți, ardei gras).
- Conştientizează diferenţa dintre poftă şi foame. În ziua de azi, prea puţini mai mâncăm de foame, în adevăratul sens al cuvântului. Ronţăim de poftă, de plictiseală sau pe fond nervos. Un truc este să apelezi la testul fructului: întreabă-te dacă ai mânca un fruct. Dacă da, atunci e posibil să îţi fie foame. Dacă nu, probabil e doar poftă pentru ceva dulce sau nesănătos, caz în care e bine să te educi să nu iei decizii imediate.
- Nu uita să bei apă. Corpul poate interpreta greșit semnalele creierului, iar ceea ce se simte ca o poftă de a ronțăi „ceva” poate fi un semn de sete. Bea un pahar și așteaptă câteva minute. Daca pofta dispare, corpul tău avea nevoie doar să se hidrateze.
- Consumă mai multe proteine și fibre. Proteinele reduc poftele alimentare, mai ales dacă sunt consumate la micul dejun. Fibrele (din cereale integrale, orez, fructe și legume crude) conţin multe vitamine şi minerale şi îţi dau senzaţia de saţietate.
- Dacă simți nevoia de dulce, poți să-ți prepari în casă ceva sănătos și natural. O „ciocolată” delicioasă poate fi făcută rapid dintr-o linguriță de cacao, una de scorțișoară, semințe de tot felul (ce aveți în casă: in, cânepă, floarea soarelui, dovleac, nuci) și miere pentru omogenizare. Puteți adăuga și polen uscat, pentru un plus de vitamine și minerale care întăresc imunitatea.