Cum trebuie să depozitezi gutuile, ca să țină cât mai mult. Așa le vei avea proaspete chiar și toată iarna

Gutuile sunt, fără doar și poate, fructele vedetă ale toamnei. Aroma lor inconfundabilă, coaja aurie și parfumata fac din ele un adevărat deliciu sezonier. Dar dacă vrei să te bucuri de gustul lor chiar și pe parcursul iernii, trebuie să știi când să le culegi, cum să le alegi și, mai ales, cum să le depozitezi corect.

Primul pas pentru a avea gutui proaspete iarna este să le alegi corect / foto: Pixabay
Primul pas pentru a avea gutui proaspete iarna este să le alegi corect / foto: Pixabay

Cum se păstrează corect gutuile

Primul pas pentru a avea gutui proaspete iarna este să le alegi corect. Fructele se culeg atunci când praful fin de pe coajă se desprinde ușor dacă este șters cu degetele și coaja rămâne lucioasă. Aceasta este dovada că gutuile sunt coapte și pregătite pentru recoltare.

Alți indicatori ai coacerii perfecte sunt culoarea galben aurie a coajei și parfumul specific, intens, care anunță că fructele sunt gata de cules. De asemenea, coaja trebuie să fie tare, cu gust ușor lemnos, iar miezul ferm și astringent, semn că gutuile sunt coapte corespunzător.

Dacă, însă, frigul a venit mai devreme și puful de pe coajă este încă crud, cel mai bine este să aștepți cu culesul.

Depozitarea gutuilor pentru iarnă

Răspunsul la întrebarea “cum se păstrează gutuile pentru a rezista toată iarna” este simplu, dar necesită atenție la detalii.

Depozitează-le într-o cămară răcoaroasă, în lădițe căptușite cu hârtie cerată.

Evită să le ții lângă mere sau cartofi, deoarece aceste produse eliberează substanțe care duc la stricarea rapidă a gutuilor.

Gutuile pot rezista la rece până în lunile decembrie sau ianuarie, dar la primele pete cafenii trebuie curățate și preparate termic.

De asemenea, ele se pot păstra și două luni la frigider, învelite în hârtie cerată.

Un alt aspect important: gutuile oxidează rapid. Dacă sunt tăiate, este recomandat să le păstrezi în apă acidulată cu suc de lămâie, pentru a preveni înnegrirea.

Consumată ca fruct, gutuia este excelentă pentru digestia alimentelor grase, mai ales după mese bogate în proteine. Este un aliat delicios și sănătos al iernii.

Rețetă de mâncare de gutui, ca a bunicii

Dacă vrei să le transformi în desert sau garnitură, iată o rețetă simplă și gustoasă:

Ingrediente:

  • 5 gutui
  • 5 linguri de zahăr
  • 2 linguri amidon alimentar
  • 50 ml ulei
  • 1 baton scorțișoară
  • 1/2 litru apă
  • un praf de sare

Mod de preparare:

  1. Se spală bine gutuile, se curăță de sâmburi și se taie în felii de 1 cm grosime.
  2. Zahărul se caramelizează ușor pe foc mic și se adaugă gutuile, apoi batonul de scorțișoară și apa. Se lasă să fiarbă câteva minute, numai până dă în clocot.
  3. Într-o altă cratiță, se încălzește uleiul, se adaugă amidonul și se amestecă.
  4. Se adaugă compoziția cu gutuile, un praf de sare și se mai lasă la fiert 10 minute.

Astfel, vei obține o mâncare de gutui delicioasă, care poate fi savurată caldă sau rece, iar gutuile tale vor rămâne proaspete și gustoase pe tot parcursul iernii.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cafenea Sursa  Freepik com jpg
ceausescu sondaj jpg
499992705 1274123354512806 2651166906498329812 n jpg
nyzhnia apsha captura video jpg
Bunica Veruta, foto Facebook jpg
Spovedanie foto Ziarul Lumina jpg
caz roxana calin colaj captura video jpg
cum aratanoul buletin electronic romani  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net