De ce simt unele persoane nevoia de control în relația de cuplu?
Un stil de atașament anxios vine deseori la pachet cu nevoia de control. Această atitudine erodează relaţia de cuplu şi contribuie la creşterea nivelului de „toxicitate dintre parteneri".
Nevoia de control este una dintre nevoile cele mai întâlnite şi cel puţin o dată în viaţă fiecare dintre noi a experimentat cum e să fii controlat sau să controlezi, la rândul tău. În relaţiile de cuplu, controlul apare din nesiguranţă, din lipsa de încredere în propria persoană. De cele mai multe ori, îl controlăm pe celălalt nu pentru că ne lipsește încrederea în el, ci în noi. Reproșurile, cicăleala, interogarea sunt forme de control.
Un sfat demn de luat în seamă este acela de a nu controla excesiv. Este important să conştientizăm că partenerul nostru de viaţă are nevoie de căldură, sprijin, iubire, înţelegere şi o comunicare sănătoasă. Lucruri de care avem nevoie cu toţii în viaţă, chiar dacă în grade diferite.
Când încercăm să manifestăm prea mult control, apar tensiunile în cuplu, disconfortul pentru ambii parteneri şi multă frustrare. Iar acestea duc cu siguranţă la scăderea atractivităţii în ochii partenerului. O atitudine permisivă şi înţelegătoare va demonstra partenerului tău nu doar că eşti o persoană echilibrată ci că îl accepţi pentru ceea ce este. Sentimentul de libertate, libertatea de a fi tu însuţi, este unul dintre cele mai puternice afrodisiace.