Depozit bancar sau cont de economii? La ce s─â fii atent

image

├Än ziua de azi, dac─â ai ceva bani pu┼či deoparte, nu e foarte rentabil s─â-i depui la banc─â ├«ntr-un depozit sau ├«ntr-un cont de economii. Iar asta pentru c─â dob├ónzile sunt foarte mici.

Cu toate acestea, banca ├«┼úi ofer─â cea mai mare siguran┼ú─â. A┼ča c─â, va trebui s─â urm─âre┼čti alte aspecte care ar putea fi avantajoase pentru tine. Speciali┼čtii conso.ro te ├«nva┼ú─â cum s─â procedezi. 

Contul de economii îţi permite retragerea banilor oricând

Un depozit bancar sau un cont de economii se alege, mai nou, nu ├«n func┼úie de dob├ónda pe care ai putea s-o prime┼čti, ci av├ónd ├«n vedere alte aspecte care te-ar putea avantaja. Astfel, ├«n aceast─â perioad─â, ├«n care banii economisi┼úi aduc c├ó┼čtiguri tot mai modeste sau ├«n unele cazuri chiar pierderi, ar trebui s─â cau┼úi metode de plasare a banilor pe criterii care ┼úin mai degrab─â de siguran┼ú─â ┼či flexibilitate. ├Än aceste condi┼úii, contul de economii concureaz─â cu succes depozitul bancar. Iar asta pentru c─â dob├ónzile oferite de unele b─ânci la aceste produse sunt similare celor la depozite. ├Än plus, dac─â alegi un cont de economii, vei avea libertatea de a depune ┼či de a retrage bani oric├ónd, f─âr─â a fi penalizat de banc─â. Totu┼či, exist─â b─ânci care impun respectarea unui anumit plan de depuneri, dar ┼či altele care ofer─â bonusuri fa┼ú─â de dob├ónda standard dac─â banii sunt ┼úinu┼úi mai mult timp ├«n cont sau dac─â deponentul ├«ncaseaz─â veniturile la banca respectiv─â. 

C├ó┼čtiguri mai mari pentru economii pe termen lung

┼×i la depozite dob├ónzile sunt mai mari pentru termene mai ├«ndelungate, ├«ns─â, dac─â deponentul are nevoie de bani ├«nainte de scaden┼ú─â, este penalizat de banc─â prin pierderea dob├ónzii. Mai mult, va fi obligat s─â pl─âteasc─â ┼či un comision consistent de retragere anticipat─â. De exemplu, cu o dob├ónd─â de 2,35% pe an, oferit─â ├«n prezent de Intesa Sanpaolo Bank, un cont de economii cu o valoare ini┼úial─â de 10.000 lei, constituit pe o perioad─â de 2 ani, este de preferat unui depozit bancar. Pentru acesta din urm─â, aceea┼či banc─â ofer─â o dob├ónd─â de 2,25% pe an. Dob├ónzi avantajoase g─âsim ┼či la Libra Bank (1,7% pe an) sau Garanti Bank (1,5% pe an), iar la polul opus se afl─â Credit Agricole (0,1% pe an) sau Veneto Banca. ├Än ceea ce prive┼čte depozitul bancar, pentru unul pe doi ani, ├«n prezent, dob├ónzile nu coboar─â sub 1% pe an, cele mai mici fiind la Raiffeisen Bank (1,2% pe an), BCR ┼či UniCredit Bank (1,35% pe an). 

Aten┼úie ┼či la comisioane

├Än ceea ce prive┼čte conturile de economii, chiar dac─â par mai avantajoase dec├ót depozitele bancare, aici avem de-a face cu comisioane de administrare, de deschidere, ├«nchidere, dar cel mai des ├«nt├ólnit este comisionul de retragere numerar care e ┼či cel mai mare. Astfel, cele mai multe dintre b─ânci percep un comision de retragere de 0,5%, minimum 5 lei, unele pentru retragerile de la ghi┼čeu, iar altele pentru orice fel de retragere. De asemenea, exist─â b─ânci care percep comisioane de administrare, cum ar fi BRD, de 4,2 lei pe lun─â, la care se adaug─â ┼či un comision de ├«nchidere cont de 30 de lei ┼či un comision de retragere de numerar ├«n valoare de 0,5%, minimum 5 lei. Comisioane de administrare de 4 lei pe lun─â mai percep Alpha Bank, BCR ┼či Raiffeisen Bank (la aceast─â institu┼úie, comisionul scade la 2 lei dac─â soldul dep─â┼če┼čte 3.000 lei).

Cum poţi evita comisioanele de retragere numerar

Banii pot fi transfera┼úi ├«n contul t─âu curent. Din acest cont po┼úi efectua diverse pl─â┼úi ÔÇô caz ├«n care se percepe un comision mult mai redus dec├ót ├«n cazul retragerii de numerar. De asemenea, banii transfera┼úi ├«n contul t─âu curent pot fi folosi┼úi la cump─âr─âturile cu cardul, situa┼úie ├«n care nu supor┼úi nici un cost. 

silviu silvius prigoana jpeg
Lucile Randon
Andreea Banica (foto Facebook) jpg
anamaria prodan3 png
280952814 1610884362606650 749984686026597387 n jpg
4 theo rose jpeg
jon snow si daenerys foto instagram
dana nalbaru noua piesa2 png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 26 iunie sf david tesalonic png
silviu silvius prigoana jpeg
E bine în parc, păcat că sunt atâţia ţânţari! jpeg
Lucile Randon
lacul techirghiol apa roz explicatie fenomen constanta 775659 webp
so╚Ťie george simion jpeg