Depozit bancar sau cont de economii? La ce să fii atent

Ultima actualizare:

În ziua de azi, dacă ai ceva bani puşi deoparte, nu e foarte rentabil să-i depui la bancă într-un depozit sau într-un cont de economii. Iar asta pentru că dobânzile sunt foarte mici.

Cu toate acestea, banca îţi oferă cea mai mare siguranţă. Aşa că, va trebui să urmăreşti alte aspecte care ar putea fi avantajoase pentru tine. Specialiştii conso.ro te învaţă cum să procedezi. 

Contul de economii îţi permite retragerea banilor oricând

Un depozit bancar sau un cont de economii se alege, mai nou, nu în funcţie de dobânda pe care ai putea s-o primeşti, ci având în vedere alte aspecte care te-ar putea avantaja. Astfel, în această perioadă, în care banii economisiţi aduc câştiguri tot mai modeste sau în unele cazuri chiar pierderi, ar trebui să cauţi metode de plasare a banilor pe criterii care ţin mai degrabă de siguranţă şi flexibilitate. În aceste condiţii, contul de economii concurează cu succes depozitul bancar. Iar asta pentru că dobânzile oferite de unele bănci la aceste produse sunt similare celor la depozite. În plus, dacă alegi un cont de economii, vei avea libertatea de a depune şi de a retrage bani oricând, fără a fi penalizat de bancă. Totuşi, există bănci care impun respectarea unui anumit plan de depuneri, dar şi altele care oferă bonusuri faţă de dobânda standard dacă banii sunt ţinuţi mai mult timp în cont sau dacă deponentul încasează veniturile la banca respectivă. 

Câştiguri mai mari pentru economii pe termen lung

Şi la depozite dobânzile sunt mai mari pentru termene mai îndelungate, însă, dacă deponentul are nevoie de bani înainte de scadenţă, este penalizat de bancă prin pierderea dobânzii. Mai mult, va fi obligat să plătească şi un comision consistent de retragere anticipată. De exemplu, cu o dobândă de 2,35% pe an, oferită în prezent de Intesa Sanpaolo Bank, un cont de economii cu o valoare iniţială de 10.000 lei, constituit pe o perioadă de 2 ani, este de preferat unui depozit bancar. Pentru acesta din urmă, aceeaşi bancă oferă o dobândă de 2,25% pe an. Dobânzi avantajoase găsim şi la Libra Bank (1,7% pe an) sau Garanti Bank (1,5% pe an), iar la polul opus se află Credit Agricole (0,1% pe an) sau Veneto Banca. În ceea ce priveşte depozitul bancar, pentru unul pe doi ani, în prezent, dobânzile nu coboară sub 1% pe an, cele mai mici fiind la Raiffeisen Bank (1,2% pe an), BCR şi UniCredit Bank (1,35% pe an). 

Atenţie şi la comisioane

În ceea ce priveşte conturile de economii, chiar dacă par mai avantajoase decât depozitele bancare, aici avem de-a face cu comisioane de administrare, de deschidere, închidere, dar cel mai des întâlnit este comisionul de retragere numerar care e şi cel mai mare. Astfel, cele mai multe dintre bănci percep un comision de retragere de 0,5%, minimum 5 lei, unele pentru retragerile de la ghişeu, iar altele pentru orice fel de retragere. De asemenea, există bănci care percep comisioane de administrare, cum ar fi BRD, de 4,2 lei pe lună, la care se adaugă şi un comision de închidere cont de 30 de lei şi un comision de retragere de numerar în valoare de 0,5%, minimum 5 lei. Comisioane de administrare de 4 lei pe lună mai percep Alpha Bank, BCR şi Raiffeisen Bank (la această instituţie, comisionul scade la 2 lei dacă soldul depăşeşte 3.000 lei).

Cum poţi evita comisioanele de retragere numerar

Banii pot fi transferaţi în contul tău curent. Din acest cont poţi efectua diverse plăţi – caz în care se percepe un comision mult mai redus decât în cazul retragerii de numerar. De asemenea, banii transferaţi în contul tău curent pot fi folosiţi la cumpărăturile cu cardul, situaţie în care nu suporţi nici un cost. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net